Τένις

Έξαλλη με την λέξη του Τόμικ περί «καθυστερημένου» φιλανθρωπική οργάνωση

Έντονη κριτική δέχτηκε ο Μπέρναρντ Τόμικ για τη χρησιμοποίηση της λέξης «καθυστερημένος» σε συνέντευξη Τύπου, προκαλώντας την αντίδραση φιλανθρωπικής οργάνωσης για άτομα με νοητική υστέρηση.

Ο Μπέρναρντ Τόμικ νίκησε δύσκολα χθες τον Φερνάντο Βερντάσκο με 3-2 σετ (4-6, 6-3, 6-3, 3-6, 6-4), στον αγώνα που συνεχίστηκε μετά τη διακοπή, λόγω βροχής την Τετάρτη. Η νίκη του «επισκιάστηκε» από τη δήλωση του στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Ο 23χρονος Αυστραλός ρωτήθηκε για το γεγονός πως περίμενε στο court τον αντίπαλο του Φερνάντο Βερντάσκο.

«Το πρωτόκολλο στο τένις, απαιτεί και οι δύο παίκτες να φτάνουν στο court την ίδια ώρα. Εσύ περίμενες γύρω στα οχτώ λεπτά. Έχεις ιδέα γιατί;», ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου.



«Ναι σωστά, νόμιζα ότι επειδή ήταν στο ντουλαπάκι, ψάχνοντας κάτι χαιρετηθήκαμε και όταν έφυγα, νόμιζα ότι έφευγε και εκείνος, οπότε βγήκα στο έξω στο court», απάντησε ο Αυστραλός και συνέχισε «Ναι βγήκα στο court νωρίτερα από εκείνον και δυστυχώς, έπρεπε να στέκομαι εκεί σαν καθυστερημένος».

Η Σιάρα Λόρενς, η οποία έχει νοητική υστέρηση και είναι υποστηρικτής και διευθύντρια της εκστρατείας της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Mencap, χαρακτήρισε την γλώσσα του Τόμικ ως "καταστροφική και προσβλητική".

inner

Αναλυτικά όσα είπε η Λόρενς:

«Θα ήθελα ο παίκτης να ζητήσει συγγνώμη και θα τον παρότρυνα να γνωρίσει άτομα με νοητική υστέρηση, για να μπορέσει να καταλάβει, γιατί η λέξη αυτή είναι τόσο καταστροφική και προσβλητική».

inner

«Με τον καιρό, ακούω αυτή τη λέξη να χρησιμοποιείται σαν να μην έχει συνέπεια. Προφανώς, οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πόσο ταράζει και πόσο προσβάλει αυτό τους ανθρώπους με νοητική στέρηση σαν εμένα».

«Κουράστηκα τους ανθρώπους που είναι σε δημοφιλείς θέσεις και τους σέβεται το κοινό, που χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη. Θα μπορούσε να κάνει το κοινό και τους ανθρώπους που θαυμάζουν τα αθλήματα, να αρχίσουν να πιστεύουν ότι είναι εντάξει να χρησιμοποιείς λέξεις σαν αυτές, όμως δεν είναι».

«Κάνει τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση να μην βλέπονται σαν άνθρωποι, αλλά σαν δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Δεν διαφέρει, από τις διακρίσεις, που γίνονται σε κάποιον που είναι ομοφυλόφιλος ή μαύρος».

Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαρινήτση

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x