Γενικά

Τρεις Ελληνίδες στο Γκραν Πρι της Ορλεάνης, πέντε στο Παγκόσμιο Κύπελλο σπάθης του Νόβι Σαντ

Οκτώ Ελληνίδες ετοιμάζουν βαλίτσες για τις δύο κορυφαίες διοργανώσεις ξιφασκίας που διοργανώνει η FIE στη σπάθη και το ξίφος ασκήσεως.

Τρεις Ελληνίδες ξιφομάχοι θα αγωνιστούν στο Γκραν Πρι σπάθης γυναικών στην Ορλεάνη της Γαλλίας, ενώ άλλες πέντε θα κάνουν την αρχή στο ξίφος ασκήσεως με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Νόβι Σαντ.

Γκραν Πρι σπάθης γυναικών, 7-9 Δεκεμβρίου - Ορλεάνη (Γαλλία)
Η Δέσποινα Γεωργιάδου (ΠΑΟ), η Δώρα Γκουντούρα (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) κι η Μαρίνα Παΐζη (ΑΣ Βικτώρια) θα δώσουν το «παρών» στην Ορλεάνη, όπως και το 2022 που είχαν κατακτήσει την τρίτη, τη δέκατη και την 117η θέση αντίστοιχα.

Η Παΐζη θα ξεκινήσει πρώτη την προσπάθεια της την Παρασκευή στον προκριματικό γύρο, με στόχο να εξασφαλίσει πρόκριση για το ταμπλό των «64» που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο.

Σε αυτό το ταμπλό έχουν εξασφαλισμένη θέση η Γεωργιάδου κι η Γκουντούρα ως Νο3 και Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης της FIE αντίστοιχα.

H συντριπτική πλειονότητα των κορυφαίων ξιφομάχων του κόσμου θα βρίσκεται στην Ορλεάνη κι ο συναγωνισμός θα είναι πολύ υψηλός. Από το top30 της παγκόσμιας κατάταξης θα υπάρχει μόνο μία απουσία, η Ουγγαρέζα Άνα Μάρτον (No13), ενώ συνολικά έχουν δηλωθεί 189 αθλήτριες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις 13 Νοεμβρίου του 2021 η ελληνική ξιφασκία είχε ζήσει στην Ορλεάνη μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Η Δέσποινα Γεωργιάδου κι η Δώρα Γκουντούρα είχαν φτάσει και οι δύο μέχρι το μεγάλο τελικό κι είχαν μονομαχήσει για τον τίτλο, με εξασφαλισμένη την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στο βάθρο. Τελικά, τη νίκη πήρε η Γεωργιάδου με 15-14.

Ήταν μόνο η αρχή για τις παράλληλες πορείες των δύο σπουδαίων αθλητριών που από τότε πρωταγωνιστούν σε όλες σχεδόν τις διεθνείς διοργανώσεις. Μάλιστα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Τασκένδης τον Φεβρουάριο του 2023 επανέλαβαν το 1-2 σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση.

Μαζί με τις αθλήτριες θα βρίσκεται ο ομοσπονδιακός προπονητής, Θανάσης Δελενίκας, κι ο προπονητής της Γεωργιάδου, Χρήστος Σαΐνης.

Παγκόσμιο κύπελλο ξίφους ασκήσεως γυναικών, 8-9 Δεκεμβρίου - Νόβι Σαντ (Σερβία)
Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στη διοργάνωση από τις Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (ΑΟΞ Αιγάλεω), Μαρία Χαλδαίου (ΑΞΙΑ), Σταυρίνα Γαρυφάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω), Ελένη Μπάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω) και Μαρία Στάμος (ΠΑΟ).

Είναι η πρώτη διεθνής διοργάνωση στη μεγάλη κατηγορία για το ξίφος ασκήσεως γυναικών και συγκαταλέγεται στους αγώνες-κριτήρια της διαδικασίας επιλογής της αθλήτριας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης στο Λουξεμβούργο τον Απρίλιο.

Στους αγώνες έχουν δηλωθεί 216 αθλήτριες κι, όπως και στη σπάθη, το επίπεδο είναι υψηλότατο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x