Βόλεϊ

Παπαφωτίου στο sport-fm.gr: «Γιατί όχι ευρωπαϊκό τελικό με τον Παναθηναϊκό φέτος»!

Η αρχηγός του Παναθηναϊκού, Αθηνά Παπαφωτίου, μίλησε στο sport-fm.gr για τους στόχους της ομάδας τη νέα σεζόν, το συνεχώς αναπτυσσόμενο επίπεδο του αθλήματος, αλλά και τα σοβαρά προβλήματά του.

Οι ομάδες των πρωταθλημάτων βόλεϊ έχουν από καιρό ξεκινήσει την προετοιμασία τους ενόψει της νέας σεζόν, στην οποία ο πήχης αναμένεται να μπει ψηλά.

Η Volley League ανδρών της σεζόν 2023-24 θα ξεκινήσει ουσιαστικά τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου με την κλήρωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα. Σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα γυναικών, όλα έχουν δρομολογηθεί, με το πρώτο σερβίς να είναι προγραμματισμένο για τις 21 Οκτωβρίου και με τις 12 ομάδες να είναι έτοιμες να φέρουν εις πέρας τους στόχους, τους οποίους έχουν θέσει από την αρχή της προετοιμασίας τους.

Μία από αυτές τις ομάδες είναι και ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός. Οι «πράσινες» κατάφεραν πέρυσι, σε μια χρονιά με αρκετές διακυμάνσεις, να αφήσουν πίσω τους, την ήττα στον τελικό Κυπέλλου από την ΑΕΚ, να σταθούν στα πόδια τους και να κατακτήσουν το τρόπαιο, έπειτα από τρεις συγκλονιστικούς τελικούς με τον Ολυμπιακό, από τους οποίους προέκυψε ότι MVP ήταν η Αθηνά Παπαφωτίου.



Η αρχηγός του «τριφυλλιού», αλλά και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Α.Π), κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Media Day του Παναθηναϊκού Α.Ο. μίλησε στο sport-fm.gr και τον Γιώργο Ζαχαρίου για τους στόχους της ομάδας της ενόψει της νέας σεζόν, το επίπεδο του αθλήματος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις γυναίκες, ενώ έκανε και μια σημαντική αναφορά στις τηλεοπτικές μεταδόσεις, για τις οποίες ο ΠΑ.Σ.Α.Π. δίνει «μάχη», προκειμένου το άθλημα να έχει την προβολή που αξίζει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Αθηνάς Παπαφωτίου στο sport-fm.gr και τον Γιώργο Ζαχαρίου:

Ποιες είναι οι βλέψεις για τη νέα σεζόν;

«Πρώτα απ' όλα εύχομαι υγεία σε όλα τα τμήματα και σε όλους τους αθλητές, γιατί όλα τα άλλα τα δημιουργούμε, αλλά την υγεία πρέπει να την έχουμε και είναι το σημαντικότερο πράγμα. Ξεκινάει μια καινούργια χρονιά, σε ένα πρωτάθλημα, που θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό. Νομίζω όλοι αντιληφθήκαμε τη διαφορά του προπέρσινου με το περσινό πρωτάθλημα και αυτό που προσμένουμε είναι πως θα είναι πολύ πιο δύσκολο αυτό που έρχεται.

Εμάς οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι από την αρχή. Έτσι είναι όταν παίζεις στον Παναθηναϊκό, θέλουμε το πρωτάθλημα το Κύπελλο και μια καλύτερη πορεία στην Ευρώπη (σ.σ. πέρυσι ο Παναθηναϊκός έφτασε έως τους ''16'' του Challenge Cup) σε σχέση με πέρυσι και γιατί όχι να φτάσουμε να παίξουμε και σε έναν τελικό»
.

Είσαι αρχηγός στην ομάδα που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα και έχει πάντα υψηλούς στόχους. Πως το εισπράττεις όλο αυτό;

«Είναι ιδιαίτερα τιμητικό να έχω αυτή τη θέση και αυτόν τον ρόλο σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Ωστόσο, στο τάραφλεξ είμαστε όλες το ίδιο. Όλες ισάξιες και συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας. Όλη η ουσία είναι μέσα στο γήπεδο. Είτε είσαι αρχηγός είτε όχι θα πρέπει να εκπροσωπείς τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός, αλλά και κατ' επέκταση ο αθλητισμός. Και είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι τα τελευταία χρόνια στον Παναθηναϊκό που δείχνει έμπρακτα το πάθος του να ενισχυθεί προκειμένου να είναι και να παραμένει στην κορυφή».

Πέρυσι είδαμε τον Παναθηναϊκό να παίζει ανά διαστήματα θελκτικό βόλεϊ και να βγάζει αρκετή ποιότητα στους τελικούς με τον Ολυμπιακό. Τι διαφορετικό μπορούμε να δούμε τη φετινή χρονιά;

«Kατά τη γνώμη που είδαμε υψηλότερο επίπεδο στους ημιτελικούς με την ΑΕΚ. Είναι κρίμα που έστω τους τελικούς και τους ημιτελικούς δεν τους κάλυψε η τηλεόραση, γιατί είναι πολύ ενδιαφέροντα ματς και ήταν κρίμα που δεν το είδαν οι φίλοι του αθλήματος.

Το επίπεδό μας ως Παναθηναϊκός ήταν υψηλότερο στα ματς με την ΑΕΚ παρά στους τελικούς με τον Ολυμπιακό, αν συγκρίνουμε τις αναμετρήσεις. Νομίζω ότι αυτό που χαρακτήριζε τους περσινούς τελικούς ήταν ο τελευταίος που έγινε παρουσία, πέντε-έξι χιλιάδων θεατών, το οποίο ήταν πρωτοφανές.

Είναι μια κατάσταση κατά την οποία αξίζει να δουλέψει κάθε ομάδα και κάθε σωματείο και όλη ηγεσία, ώστε οι αθλητές να αγωνίζονται σε τέτοιο επίπεδο. Υπό αυτή την άποψη ο Παναθηναϊκός ήταν πρωτοπόρος και μακάρι να το δούμε και φέτος σε περισσότερα ματς. Δείξαμε μια δυναμική που μπορεί να έχει το βόλεϊ και η οποία θα μπορεί να είναι εφάμιλλη του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου, έστω σε έναν τελικό.

Σε ό,τι αφορά το τι νέο θα δούμε στον τρόπο παιχνιδιού δεν μπορώ να το ''προδώσω'' από τώρα, γιατί η χρονιά ξεκινά από το μηδέν. Μπορεί να είμαι εδώ για τρίτη σερί χρονιά, να γνωρίζω τους ανθρώπους και τις συμπαίκτριες, αλλά ξεκινάμε από την αρχή για να χτίσουμε την ταυτότητα της ομάδας για τη σεζόν 2023/24. Αυτό είναι το καινούργιο που θα παρουσιάσουμε.

Έχουμε παίκτριες, από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης και θα είναι μια ομάδα με δικά της χαρακτηριστικά τα οποία και εμείς θα ψάχνουμε. Είναι ήδη πολύ νωρίς. Σίγουρα θα υπάρχει διάθεση, αγωνιστικότητα και προθυμία να κερδίζουμε κάθε πόντο και ακόμη και τώρα που μιλάμε δημιουργούμε την ταυτότητα μας»
.

Παπαφωτίου: Η συνέντευξη στο sport-fm.gr

Αν έπρεπε να επιλέξεις ανάμεσα στην κατάκτηση του double και ενός ευρωπαϊκού τροπαίου, ποια επιλογή θα έκανες;

«Δεν θα διαλέξω τίποτα από τα δύο, γιατί αυτοί οι τίτλοι δεν έρχονται με ευχολόγια. Έρχονται με πολλή δουλειά και δεν υπάρχει επιλογή. Παλεύεις, τα δίνεις όλα και βλέπεις τι μπορείς να πάρεις στο τέλος. Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Είμαστε εδώ να παλέψουμε για όλα και να πάρουμε αυτό που μας αξίζει. Αυτός είναι ο ρόλος μας, να παλεύουμε για όλα και να κάνουμε ''ταμείο'' στο τέλος».

Πως είναι να δουλεύεις με τον Γιάννη Καλμαζίδη; Σας δίνει κάποια ξεχωριστή συμβουλή;

«Το βασικό είναι ότι δεν εφησυχάζει. Απαιτεί από κάθε παίκτρια να είναι προσηλωμένη και να δίνει το 100%. Σημαντικό το ότι διεκδικεί το καλύτερο από εσένα. Δεν μένει σε αυτά που έχεις δώσει γιατί ξέρει ότι μπορείς να δώσεις ακόμη περισσότερα προκειμένου να σε βελτιώσει. Νομίζω ότι αυτό ήταν το βασικό στοιχείο πέρυσι που μας βοήθησε να γυρίσουμε την κατάσταση και να πάρουμε το τρόπαιο σε μια χρονιά με σκαμπανεβάσματα.

Δεν έχει σημασία αν είσαι αρχηγός ή όχι. Για τον coach είμαστε όλες το ίδιο. Σε εμένα που είμαι πασαδόρος προσπαθεί να με καθοδηγήσει για το πώς να έχω καθαρό το μυαλό μου και να διατηρώ την ψυχραιμία μου. Είναι μια δύσκολη θέση όπου υπάρχουν πολλοί "αντιπερισπασμοί" γιατί πρέπει να κάνεις την καλύτερη επιλογή στην πάσα. Αλλά αυτό είναι το παιχνίδι που παίζουμε. Ο coach ξέρει πολύ καλά πώς να με κάνει να το διαχειριστώ»
.

Παπαφωτίου: Η συνέντευξη στο sport-fm.gr

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές μεταδόσεις του αθλήματος η Αθηνά Παπαφωτίου, ανέφερε: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κοινός στόχος από τους φορείς που εμπλέκονται. Είναι κρίμα για το κορυφαίο γυναικείο άθλημα να μην καλύπτεται τηλεοπτικά. Είναι μόνο στην ευχέρεια των ομάδων να το καλύπτουν είτε μέσω WEB TV είτε μέσω YouΤube. Προτρέπω όλους μαζί να βρουν μια λύση. Έχουν ευθύνη η Oμοσπονδία και oι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί.

Κρίμα, γιατί μειώνουν την αξία του προϊόντος. Για παράδειγμα στους ημιτελικούς και στους τελικούς είδαμε τι παιχνίδια έγιναν και τι δυναμική έχει το βόλεϊ και δεν το είδαμε στην τηλεόραση. Είναι σαν να θες να κρατήσεις το ίδιο σου το προϊόν χαμηλά. Προσπαθούμε και οι αθλητές μέσω του ΠΑΣΑΠ να κάνουμε κάτι για αυτό, αλλά η πραγματικότητα είναι πως βρίσκεται στα χέρια άλλων. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε κάποια στιγμή»
.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x