Βόλεϊ

«Το NCAA μας αντιμετωπίζει όλους ισότιμα»

Η Αλεξάνδρα Δροσοπούλου μιλάει για το Κολεγιακό Πρωτάθλημα Βόλεϊ των ΗΠΑ

Έτοιμη για την τρίτη της σεζόν στην Αμερική είναι η Αλεξάνδρα Δροσοπούλου που φοιτά και αγωνίζεται στο University of Illinois Chicago από το καλοκαίρι του 2017.

Η 20χρονη ακραία πέρασε μία δύσκολη σεζόν αφού είχε έναν σοβαρό τραυματισμό που την άφησε εκτός αγώνων για μεγάλο διάστημα, αλλά πλέον είναι καλά και κάνει σχέδια για το μέλλον τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Το University of Illinois Chicago έφτασε έως τον ημιτελικό του Horizon League Volleyball, νικώντας στην πρώτη φάση 3-0 (25-18, 25-17, 25-23) το Milwaukee, αλλά στην συνέχεια έχασε 3-1 (24-26, 25-22, 22-25, 16-25) από το Green Bay που φιλοξένησε την τελική φάση της περιφέρειας και κατέκτησε εν τέλει τον τίτλο.

Η Αλεξάνδρα Δροσοπούλου μίλησε στο γραφείο Τύπου της NOMOS για την εμπειρία της στο Κολεγιακό Πρωτάθλημα Βόλεϊ των ΗΠΑ, γνωστό και ως NCAA.

-Τι είναι αυτό που σου έχει κάνει περισσότερο εντύπωση στην Αμερική;
«Μεγάλη εντύπωση μου έχει κάνει η οργάνωση τους και η προσήλωση στο στόχο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σταθερή πρόοδος σε ακαδημαϊκό και αθλητικό επίπεδο».

-Πως είναι το βόλεϊ στην χώρα; Το επίπεδο;
«Το επίπεδο είναι υψηλό και διαφέρει από conference σε conference. Η φιλοσοφία του αθλήματος απέχει αρκετά από τα standards της χώρας μας. Στο πανεπιστήμιο μου, δίνουμε μεγάλη βάση στην τεχνική και την προετοιμασία πριν την βασική προπόνηση. Μου πήρε λίγο διάστημα να προσαρμοστώ στους διαφορετικούς ρυθμούς προπόνησης. Οι προπονητές μου, μου έχουν αλλάξει πολλά στον τομέα της τεχνικής».

-Πόσο δύσκολο είναι συνδυάζεις σπουδές και αθλητισμό;
«Είναι αρκετά απαιτητικό αλλά εφικτό αν βάλεις πρόγραμμα. Στην Ελλάδα υπήρξα για αρκετά χρόνια μαθήτρια-αθλήτρια και πιστεύω ότι ήταν μια καλή προετοιμασία πριν έρθω Αμερική».

-Είναι κριτήριο οι καλοί βαθμοί για να έχεις παρουσία στους αγώνες;
«Το κλίμα από μόνο του σου περνάει αυτή την νοοτροπία. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλούς βαθμούς αλλιώς πολύ απλά δεν παίζεις. Οι προπονητές όταν ψάχνουν καινούργια πρόσωπα για να στελεχώσουν την ομάδα τους, εξετάζουν το ακαδημαϊκό κομμάτι όπως και το αθλητικό εξονυχιστικά. Οι μαθητές-αθλητές στην Αμερική έχουν αρκετές υποχρεώσεις μέσα και έξω από το γήπεδο αλλά έχουν και πολύ δυνατό support system. Η κάθε αθλητική ομάδα έχει τον δικό της ακαδημαϊκό σύμβουλο που μπορεί να κατευθύνει τον αθλητή ώστε να πετύχει τους στόχους του σε όλα τα επίπεδα».

Υπάρχει πίεση; Υπάρχει ελεύθερος χρόνος και αν ναι πως τον περνάς;
«Σαφώς και υπάρχει πίεση αλλά αν υπάρχει σωστός προγραμματισμός τα προλαβαίνεις όλα. Το χειμερινό εξάμηνο είναι πολύ απαιτητικό γιατί έχουμε συνέχεια αγώνες και δεν υπάρχει πολύς χρόνος για άλλες ασχολίες. Όταν βρω ελεύθερο χρόνο συνήθως τον αφιερώνω σε ξεκούραση και διάβασμα γιατί μέσα στην σεζόν χάνουμε πολλά μαθήματα λόγω της συμμετοχής μας στους αγώνες. Το δεύτερο εξάμηνο, όπου δεν υπάρχει αγωνιστική περίοδος, είναι πιο χαλαρό και έχουμε τα Σαββατοκύριακα ελεύθερα. Περνάω τον ελεύθερό μου χρόνο βγαίνοντας βόλτες με συμπαίκτριες και συμφοιτητές-τριες».

Ποια η αντιμετώπιση απέναντι στις Ελληνίδες στο ΝCAA και γενικά απέναντι στους Έλληνες αθλητές στην Αμερική;
«Το NCAA μας αντιμετωπίζει ισότιμα όπως όλους τους αθλητές. Το πανεπιστήμιό μου είναι πολυπολιτισμικό και μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω την εμπειρία της διαφορετικότητας. Πιστεύω όμως, πως εμείς οι Έλληνες αθλητές στην Αμερική δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και μας εκτιμούν για την προσπάθεια και την αποτελεσματικότητά μας».

Το επίπεδο του Πανεπιστημίου; Tι σπουδάζεις;
«Το ακαδημαϊκό επίπεδο του πανεπιστημίου είναι πολύ υψηλό, Είναι από τα πανεπιστήμια που προωθεί σε μεγάλο βαθμό την έρευνα σε πολλούς τομείς. Σπουδάζω κινησιολογία κάτι που ήθελα να ασχοληθώ από μικρή. Θα ήθελα να συνεχίσω με μεταπτυχιακές σπουδές στον συγκεκριμένο τομέα».

Ποιο το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας σου και του πρωταθλήματος;
«Πιστεύω ότι το επίπεδο της ομάδας μου είναι υψηλό. Το πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχω είναι αρκετά ανταγωνιστικό. Οι περισσότερες ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο και αυτό το κάνει αρκετά ενδιαφέρον. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Ο κάθε αγώνας κρίνεται στις λεπτομέρειες κάτι που μας κάνει να δουλεύουμε πιο σκληρά σε κάθε προπόνηση».

Είστε ευχαριστημένες από την φετινή πορεία;
«Είχαμε μια καλή πορεία μέχρι το τελικό τουρνουά. Εκεί μπήκαμε μουδιασμένες κάνοντας πολλά λάθη στα κρίσιμα σημεία με αποτέλεσμα να χάσουμε το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες. Δυστυχώς ατομικά δεν ήταν η καλύτερη μου χρονιά. Είχα ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι με αποτέλεσμα να μην μπορέσω να βοηθήσω την ομάδα μου φέτος».

Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;
«Μου λείπει η πίτα της γιαγιάκας μου (χαχαχα!). Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι μέχρι να συνηθίσω τους νέους ρυθμούς καθημερινότητας, μου έλειπαν τα πάντα! Εξακολουθούν να μου λείπουν η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και η καθημερινότητα της αγαπημένης μου Ελλάδας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχω μεγάλη στήριξη από τους δικούς μου ανθρώπους και αυτό είναι που μου δίνει δύναμη και με κάνει να συνεχίζω».

Ποιοι οι μελλοντικοί σου στόχοι;
«Οι μελλοντικοί μου στόχοι είναι να εξελιχθώ στο τομέα του βόλεϊ και παράλληλα να αποφοιτήσω από την σχολή μου με έναν καλό βαθμό. Θα ήθελα να μείνω εξωτερικό στο άμεσο μέλλον και να συνεχίσω τις σπουδές μου».

Θα επέστρεφες στο ελληνικό πρωτάθλημα;
«Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψω γιατί σαν την Ελλάδα δεν έχει! Θα ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στο εξωτερικό αλλά βάζω σαν πρώτη επιλογή πάντα τις σπουδές μου».

Περισσότερα νέα για τις Ελληνίδες αθλήτριες που αγωνίζονται στο NCAA στην ιστοσελίδα https://nomosllc.com/

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x