sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τσίτσαν Στάνκοβιτς: Με... φόρα από την τριετία της καθιέρωσης

Εν αναμονή των υπογραφών μεταξύ των ΑΕΚ και Τσίτσαν Στάνκοβιτς, το sport-fm.gr παρουσιάζει το who is who του 28χρονου πορτιέρε που έφερε η «Ένωση» στην Ελλάδα.

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της απόκτησης του Τσίτσαν Στάνκοβιτς βρίσκεται η ΑΕΚ.

Ο 28χρονος Αυστριακός πορτιέρε αναμένεται να υπογράψει την Τρίτη (1/6) την έναρξη της συνεργασίας του με την «Ένωση» και ευχή όλων των ΑΕΚτζήδων είναι να προσφέρει τη σταθερότητα που έλειψε κάτω από τα γκολπόστ της ομάδας τους κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Το αν θα το καταφέρει θα φανεί μονάχα στο γήπεδο. Μέχρι τότε το sport-fm.gr σας παρουσιάζει το αγωνιστικό -και όχι μόνο- ποιόν του Αυστριακού τερματοφύλακα.



Το who is who του Στάνκοβιτς


Αν και γεννηθείς στην Μπιέλινα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στις 4 Νοεμβρίου του 1992, ο ύψους 1,86μ., Τσίτσαν Στάνκοβιτς, έχει αποκτήσει την αυστριακή υπηκοότητα. Λογική εξέλιξη μιας και από νεαρή ηλικία ζούσε στο κράτος της κεντρικής Ευρώπης.

Αφού έκανε μια… βόλτα από τις ακαδημίες αρκετών ομάδων της χώρας, μονιμοποιήθηκε σε εκείνη της Χορν. Το 2008 μεταπήδησε στη δεύτερη ομάδα του αυστριακού κλαμπ, για να κάνει το μεγάλο βήμα για την ανδρική ομάδα το επόμενο έτος, πριν συμπληρώσει τα 17 του χρόνια.

Στάνκοβιτς: Το προφίλ της επικείμενης μεταγραφής της ΑΕΚ

Αν και χρειάστηκε να φτάσει το καλοκαίρι του 2012 εν τέλει πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τόσο στην 3η κατηγορία της Αυστρίας (εξασφαλίζοντας την άνοδο), όσο και στο Κύπελλο, υπό την καθοδήγηση του Μίκαελ Στρέιτερ. Η σεζόν 2012/13 ήταν και η πρώτη γεμάτη της καριέρας του, καθώς συμπλήρωσε 34 συμμετοχές με την ομάδα του στην 2η κατηγορία. Παρουσία, η οποία του εξασφάλισε και τη μετακόμισή του στην Γκρόντιγκ της αυστριακής Bundesliga.

Στην πρώτη του σεζόν με τη νέα του ομάδα «έγραψε» 17 συμμετοχές (27 γκολ παθητικό/6 clean sheets). Ικανές για τον… ζεστάνουν εν όψει της επόμενης. Ο 22χρονος, τότε, πορτιέρε έγινε ο βασικός υπερασπιστής της εστίας της Γκρόντικ, με τη φανέλα της οποίας συμμετείχε για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και συγκεκριμένα στα προκριματικά του Europa League. Συνολικά μέτρησε 44 παρουσίες (69 γκολ παθητικό/9 clean sheets) κάτω από τα γκολπόστ και λαμβάνοντας το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα της χρονιάς πήρε το «διαβατήριο» για τη Σάλτσμπουργκ.

Πλέον, το επίπεδο ανταγωνισμού είχε ανέβει για τον μεταγραφικό στόχο της ΑΕΚ, κάτι που διαπίστωσε από… πρώτο χέρι με τις 36 εμφανίσεις του σε όλες τις διοργανώσεις -μεταξύ αυτών και στο Europa League και στα προκριματικά του Champions League- στις τρεις πρώτες σεζόν.




Οι ισάριθμες ακόλουθες, ωστόσο, ήταν και εκείνες που τον καθιέρωσαν ως τον βασικό τερματοφύλακα στην υπερδύναμη της Αυστρίας. Κατά σειρά 28, 27 και 29 συμμετοχές στο πρωτάθλημα -το οποίο κατέληγε κάθε χρόνο στην ομάδα του- και ως… σούμα 116 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις δεχόμενος 127 γκολ (περίπου 1,1 τέρμα ανά αναμέτρηση) και κρατώντας την εστία του ανέπαφη σε 40 παιχνίδια.

Στάνκοβιτς: Το προφίλ της επικείμενης μεταγραφής της ΑΕΚ

Σημαντικότερες στιγμές του, προφανώς, οι δέκα εμφανίσεις του στο Champions League τις δύο πρόσφατες σεζόν, όπου βέβαια είδε την εστία του να παραβιάζεται 26 φορές (οι εννιά στις δύο αναμετρήσεις με την Μπάγερν Μονάχου). Μάλιστα, θα μπορούσε να είχε συμβεί το ίδιο και το 2018, ωστόσο, στα προκριματικά έβαλε «φρένο» στη Σάλτσμπουργκ ο Ερυθρός Αστέρας του νέου του -καλώς εχόντων των πραγμάτων- προπονητή, Βλάνταν Μιλόγεβιτς.

Στάνκοβιτς: Το προφίλ της επικείμενης μεταγραφής της ΑΕΚ

Ανανέωση συμβολαίου, χρηματιστηριακή αξία και δυνατά σημεία


Τον Μάρτιο του 2019 ο Στάνκοβιτς ανανέωσε το συμβόλαιο του με τη Σάλτσμπουγκ μέχρι το 2023. Κανονικά αν δεν μεσολαβούσε κάποια μεταγραφική εξέλιξη -όπως συμβαίνει τώρα με την ΑΕΚ- θα συμπλήρωνε οκταετία με τους πρωταθλητές Αυστρίας. Με τη φανέλα των οποίων έπιασε το «ταβάνι» του (2,5 εκατ. ευρώ) στο ποδοσφαιρικό «χρηματιστήριο» του Transfermarkt τον Οκτώβριο του 2018 . Με την αξία του -λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας- να έχει πέσει αυτή την περίοδο στα δύο εκατ. ευρώ.

Στάνκοβιτς: Το προφίλ της επικείμενης μεταγραφής της ΑΕΚ

Στα «ατού» του 28χρονου τερματοφύλακα συγκαταλέγονται τα καλά ρεφλέξ, τα πλονζόν και η χρησιμοποίηση των ποδιών του στις επικίνδυνες φάσεις, ενώ χρήζει βελτίωσης στις τοποθετήσεις που παίρνει.

Εθνική Αυστρίας

Έχοντας μετρήσει ήδη τρεις συμμετοχές με την Κ21 της εθνικής Αυστρίας, το 2019 ήρθε η ώρα και για την ανδρική ομάδα.

Μέτρησε τέσσερα συνεχόμενα 90λεπτα (κόντρα σε Λετονία, Πολωνία, Ισραήλ και Σλοβενία) στα προκριματικά του Euro 2020. Όμως, παρότι, δέχτηκε μόλις δύο γκολ αλλά και του ότι ο προπονητής με τον οποίο ντεμπούταρε, Φράνκο Φόντα, παραμένει στον πάγκο των Αυστριακών, οι συμμετοχές και οι κλήσεις του Στάνκοβιτς περιορίστηκαν έκτοτε, με αποτέλεσμα να βρεθεί και εκτός αποστολής για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Τρόπαια και διακρίσεις


Όντας μέλος της μόνιμης πρωταθλήτριας της Αυστρίας, ο Στάνκοβιτς δεν θα μπορούσε να αφήσει… ατιγκάριστο το παλμαρέ του. Έξι χρόνια έχει συμπληρώσει στην πρώην ομάδα του Έρλινγκ Χάαλαντ, ισάριθμα μετάλλια πρωταθλητή έχει βάλει στο σπίτι του. Μαζί με αυτά και πέντε του Κυπέλλου. Πρώτος του τίτλος, εκείνος του πρωταθλητή στην 3η κατηγορία με τη Χορν το 2012, ενώ σε ατομικό επίπεδο αναδείχθηκε ως καλύτερος γκολκίπερ της σεζόν για δεύτερη φορά το 2018/19.

Στάνκοβιτς: Το προφίλ της επικείμενης μεταγραφής της ΑΕΚ

Όταν σκόραρε


Ολοκληρώνοντας μια σεζόν, όπου οι τερματοφύλακες την… είδαν φορ, δεν μπορεί να μην πέφτει το μάτι και στην εν λόγω κατηγορία στατιστικών ενός πορτιέρε. Ο Στάνκοβιτς, λοιπόν, έστω και μία φορά κατάφερε να χριστεί σκόρερ για την ομάδα του και συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου του 2013 στο εκτός έδρας παιχνίδι της Χορν με τη Λουστενάου, όταν ισοφάρισε με κεφαλιά στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων για το τελικό 1-1.

Η επίσκεψη στην Ελλάδα

Έναν από τα… μιλιούνια αθλητών που έχουν παραθερίσει στη χώρα μας αποτελεί ο 28χρονος τερματοφύλακας. Όπως μαρτυρά και το προφίλ του στο instagram, είχε επισκεφτεί τη Μύκονο τον Ιούνιο του 2019, παρέα με τη σύντροφο του και μοντέλο, Ντραγκάνα Πλάβσιτς.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x