Η κροατική ομοσπονδία πινγκ πονγκ αποφάσισε να συνεχίσει την παράδοση με το συγκεκριμένο τουρνουά, το οποίο είχε αναβληθεί τον Απρίλιο, λόγω της πανδημίας του Covid-19 και να το διοργανώσει στη 1 και 2 Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προσλαμβάνει ξεχωριστή σημασία, διότι είναι το πρώτο διεθνές όπεν που ανακοινώνεται ότι θα γίνει μέσα στο 2020 μετά την πολύμηνη αναστολή που επέφερε ο κορωνοϊός.

Πριν λίγες ημέρες, η παγκόσμια ομοσπονδία είχε κάνει γνωστό ότι ετοιμάζει «bubble» με τρεις κορυφαίες διοργανώσεις τον Νοέμβριο στην Κίνα. Πρόκειται για το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών, το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών και τους ITTF finals, ωστόσο στην περίπτωση του Ζάγκρεμπ μιλάμε συγκεκριμένα για τη σειρά των ετήσιων επαμειβόμενων τουρνουά της ITTF, που αναγκαστικά είχε διακοπεί. Σημειώνουμε, επίσης, ότι το κροατικό event είναι της κατηγορίας Challenge στο καλεντάρι της ITTF.

Προφανέστατα, εξαιτίας της υγειονομικής κατάστασης και των διάφορων περιορισμών, δεν θα έχει φέτος την ίδια εμβέλεια, αλλά είναι ουσιαστικό ότι επανέρχεται ένα εξ αναβολής τουρνουά μετά τη μεγάλη απραξία. Ουσιαστικό, επίσης, είναι να θυμίσουμε ότι στο Ζάγκρεμπ ήταν να διεξαχθεί τον περασμένο Ιούλιο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων, έπειτα μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο και τελικά οι αρνητικές εξελίξεις με την πανδημία οδήγησαν στην ακύρωσή του για το 2020…

Το ετήσιο Οπεν ανδρών-γυναικών, όμως, κρίθηκε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί, έστω κι αν δεν αντιπροσωπεύει τα κλασικά Challenge. Κυρίως τους Κροάτες αθλητές θ’ αφορούν οι αγώνες, όπως τονίζει το ρεπορτάζ της ETTU, από ‘κει και πέρα θα έχει ξένες συμμετοχές και δεν αποκλείεται να προκαλέσει και το ενδιαφέρον Ελλήνων αθλητών.

Το κείμενο στην ιστοσελίδα της ETTU έχει τον τίτλο «το Οπεν του Ζάγκρεμπ προγραμματίστηκε για τις αρχές Οκτωβρίου» και είναι το ακόλουθο:

«Το Οπεν του Ζάγκρεμπ θα πραγματοποιηθεί αυτήν τη χρονιά. Η ομοσπονδία επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Κροατίας αποφάσισε να συνεχίσει την παράδοση με αυτό το δημοφιλές τουρνουά, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Απρίλιο (ITTF Challenge category). Το Zagreb Open θα διεξαχθεί στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά θα είναι κάπως μικρότερο και σε τροποποιημένη μορφή από ό, τι έχουμε συνηθίσει.

Στο επίκεντρο θα βρίσκονται οι εγχώριοι παίκτες, αλλά αναμένεται και η άφιξη ξένων αθλητών. Επίσης, ο διευθυντής της διοργάνωσης, Ρενάτο Τσένγκιτς είναι, επί του παρόντος, σε διαπραγματεύσεις με σπουδαίο ευρωπαϊκό αστέρα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χαρεί να παρακολουθήσει το τουρνουά.

«Υπάρχει, επίσης μεγάλο ενδιαφέρον ξένων αθλητών ν΄αγωνιστούν, αλλά θα μιλήσουμε για τους ακριβείς αριθμούς αργότερα. Όλα θα τα δούμε σε εύθετο χρόνο, επειδή είναι μια συγκεκριμένη κατάσταση», δήλωσε ο Τσένγκιτς.

Το Zagreb Open θα πρέπει να παιχτεί την πρώτη και τη δεύτερη μέρα του Οκτωβρίου 2020 στο γυμναστήριο «Dom sportova». Οι προκριματικοί πρέπει να γίνουν την 1η Οκτωβρίου (Πέμπτη) και τα ματς του κεντρικού ταμπλό στις 2 Οκτωβρίου (Παρασκευή). Οκτώ παίκτες από τη διοργανώτρια χώρα θα τοποθετηθούν απευθείας στην κύρια κλήρωση, ενώ οι υπόλοιποι αθλητές θα πρέπει να προκριθούν στα «νοκ άουτ» μέσα από γκρουπ των τριών ή των τεσσάρων παικτών.

Το κόστος συμμετοχής είναι 50 ευρώ ανά παίκτη και μπορείτε να εγγραφείτε από τώρα έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Το αγώνισμα του απλού θα πραγματοποιηθεί και οι καλύτεροι σε άνδρες και γυναίκες θα κερδίσουν από 1.200 ευρώ. Οι νικητές της δεύτερης θέσης θα λάβουν 600 ευρώ ο καθένας και οι τρίτοι του αγωνίσματος 300 ευρώ ο καθένας. Επίσης, θα διεξαχθούν τα τουρνουά U-21 (σε άνδρες και γυναίκες), οι νικητές θα λάβουν 500 ευρώ ο καθένας και οι φιναλίστ των τελικών από 250 ευρώ.

Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί υπό αυστηρή ιατρική επίβλεψη και σύμφωνα με το πρωτόκολλο COVID-19. Όλες οι προϋποθέσεις για ένα απόλυτα ασφαλές τουρνουά θα είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του ΣΠΟΡ FM στο youtube