Στοίχημα

Απίστευτο! Και όμως οι Αρχαίοι Έλληνες έπαιζαν στοίχημα!

Η αγάπη και το πάθος για το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια κρατάει από...τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα.

Η έξαρση του διαδικτύου και της τεχνολογίας έχει φέρει και αύξηση του online στοιχήματος και συνολικά την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Πολλοί θα νομίζουν ότι είναι χαρακτηριστικό των ημερών το συγκεκριμένο φαινόμενο, όμως υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για μια συνήθεια που κρατά… αιώνες και έχει κάνει την εμφάνισή του από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα.

Στη bet365 live streaming θα βρείτε τεράστια γκάμα επιλογών για τις αναμετρήσεις της ημέρας!

Παιχνίδια όπως το σκάκι, το τάβλι, τα ζάρια, ακόμα και οι κυνοδρομίες, ο ιππόδρομος και πολλά που υπάρχουν στην καθημερινότητα μας, έχουν τις… ρίζες τους βαθιά πίσω, στην αρχαιότητα.

Όπως γνωρίζουμε άλλωστε, ο άνθρωπος είναι ένα ον που αρέσκεται να προκαλεί την τύχη του, να ανεβάζει τα επίπεδα της αδρεναλίνης στο αίμα του και να κυνηγά το κέρδος. Αυτό συνέβαινε από αρχαιοτάτων χρόνων, όταν ο τζόγος αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Ελλήνων.

Δε μπορούμε να προσπεράσουμε το δεδομένο ότι η άνοδος της τεχνολογίας είχε ως συνέπεια την έκρηξη του διαδικτυακού στοιχήματος και των online τυχερών παιχνιδιών. Παρ’ όλα αυτά, όπως θα δούμε παρακάτω τα τυχερά παιχνίδια δεν είναι κάτι που δημιουργήθηκε πρόσφατα.

Οι αναφορές από την αρχαϊκή και την κλασική εποχή αποδεικνύουν ότι οι πρόγονοι μας εμφανίζονται ως εθισμένοι σε αυτά, ενώ υπήρχαν ειδικοί χώροι στους οποίους παίζονταν παιχνίδια όπως ζάρια, οι οποίοι και θεωρούνταν παράνομοι.

Στη λίστα των δημοφιλέστερων τυχερών παιχνιδιών που συναντάμε στα αρχαία χρόνια, είναι τα ζάρια. Το πιο γνωστό σημείο στο οποίο συγκεντρώνονταν οι κυβευτές όπως ονομάζοντας, ήταν καθώς φαίνεται το Ιερό της Αθηνάς Σκιράδος στην Ιερά Οδό.

Εύκολο σχετικά παιχνίδι, για το οποίο ήταν απαραίτητα τρία ζάρια. Εφευρέτης του συγκεκριμένου παιχνιδιού φέρεται πως είναι ο ομηρικός ήρωας Παλαμήδης, ο οποίος πιθανότητα ήταν αυτός που επινόησε και την ντάμα. Τις περισσότερες φορές στηνόταν πάνω σε μια κουβέρτα και αυτός που κουβαλούσε τα ζάρια γίνονταν δύσκολα αντιληπτός.

Οι κυβευτές χρησιμοποιούσαν ένα αγγείο το οποίο ονομαζόταν κήθιον, στο οποίο έβαζαν μέσα τα ζάρια και το κουνούσαν πριν τα ρίξουν. Δεν τα έριχναν ποτέ με το χέρι, ενώ πάντα προσπαθούσαν να πετύχουν τη «ριξιά της Αφροδίτης», καθώς σε περίπτωση που τύχαιναν τη «ριξιά του σκύλου», έχαναν τα λεφτά τους.


ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ


*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777, Παίξτε Υπεύθυνα.



Το τάβλι που επιβίωσε κατά τους αιώνες


Ένα παιχνίδι που άλλαξε αρκετά ονόματα ανά τους αιώνες, ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα αγαπητό μέχρι και σήμερα, είναι το τάβλι. Αρχικά ονομαζόταν τηλία, κατά τη ρωμαϊκή εποχή έγινε τάμπουλα και στο Βυζάντιο ονομάστηκε τάβλιον.

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή τα τυχερά παιχνίδια είχαν κερδίσει την αγάπη του κόσμου, με αποτέλεσμα να παρθούν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό τους. Μάλιστα στον Όμηρο αναφέρεται ότι πάνω στο παιχνίδι που ονομάζονταν “αστράγαλοι” ο Πάτροκλος σκότωσε τον φίλο του Κλεισώνυμο.

Επίσης, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Αλκιβιάδης έπαιζε με τους φίλους του το συγκεκριμένο παιχνίδι στη μέση του δρόμου και ζήτησε από τον οδηγό μιας άμαξας να περάσει από πάνω του, προκειμένου να μην σηκωθεί και χαλάσει το παιχνίδι.

Παρόμοιες αναφορές σε αρχαία κείμενα είναι άπειρες και δείχνουν το πάθος των αρχαίων για τα τυχερά παιχνίδια.

Μινωική εποχή και τυχερά παιχνίδια


Τα τυχερά παιχνίδια έκαναν την εμφάνισή τους και στη Μινωική εποχή, αφού πολλές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο ανάκτορο της Ζάκρου, έφεραν στην επιφάνεια διαφόρων ειδών πλακίδια.

Πάνω σε αυτά, υπήρχαν χαραγμένοι γραπτοί χαρακτήρες στη μία όψη τους, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα παιχνίδι παρόμοιο με την πόκα.

Επίσης, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δείξει ιδιαίτερη προτίμηση στους αγώνες ζώων. Αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν στην κατοχή τους ζώα, τα οποία εκπαίδευαν συγκεκριμένα γι’ αυτές τις μάχες. Οι κοκορομαχίες και οι αγώνες σκύλων ήταν οι πιο αγαπητοί και φαίνεται ότι συγκέντρωναν πολλά στοιχήματα.

Στις μέρες μας, είναι πολύ εύκολο να γίνει χρήση των εφαρμογών που διαθέτουν οι νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες, προσφέροντας στον παίκτη μια μοναδική εμπειρία απ’ όπου και αν βρίσκεται. Η τεχνολογία και το διαδίκτυο προσφέρουν σε όλους την ευκαιρία να τζογάρουν και να δοκιμάσουν την τύχη τους σε online πλατφόρμες.


*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777, Παίξτε Υπεύθυνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu