Στοίχημα

«Φωνές» και αμφισβήτηση για το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής

Τα μελανά σημεία γύρω από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής, το 1978 και η επιρροή που άσκησε ο δικτάτορας Χόρχε Βιντέλα.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 το οποίο διεξήχθη στη Λατινική Αμερική, βρήκε την Αργεντινή να πανηγυρίζει το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της. Επικράτησε της Ολλανδίας στον τελικό του “Μονουμεντάλ” του Μπουένος Άιρες, με σκορ 3-1, στην παράταση.

Τα προγνωστικα στοιχηματος σημερα με δυνατές επιλογές για ταμείο!

Εκ των πρωταγωνιστών της αναμέτρησης ήταν ο σπουδαίος Μάριο Κέμπες, ο οποίος έδωσε προβάδισμα στην Αργεντινή, στον έξτρα χρόνο της παράτασης, για το 2-1. Ωστόσο, η διοργάνωση συνολικά, είχε αρκετές… “φωνές” και αμφισβήτηση, για το πώς κατέληξε να είναι τροπαιούχος η Αργεντινή, αλλά και πώς κατάφερε να φτάσει έως τον μεγάλο τελικό.

Τα… περίεργα άρχισαν από τους ομίλους


Τα ερωτηματικά ξεκίνησαν από τη φάση των ομίλων, όπου βρέθηκαν να παλεύουν για την πρόκριση η οικοδέσποινα Αργεντινή και η μισητή αντίπαλος, Βραζιλία. Το μεταξύ τους ματς έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα (0-0) κι έτσι, όλα έμειναν ανοικτά για το ποια από τις δύο θα καταφέρει να περάσει στον τελικό της διοργάνωσης.

Την τελευταία αγωνιστική, Αργεντινή και Βραζιλία ισοβαθμούσαν και έπαιζαν την πρόκριση κόντρα σε Περού η “Αλμπισελέστε” και Πολωνία αντίστοιχα, η “Σελεσάο”. Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, από εκείνα τα χρόνια, τα ματς που έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον διεξάγονται την ίδια ώρα.

Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη του αγώνα της Αργεντινής με το Περού. Η Βραζιλία έκανε το… καθήκον της και επιβλήθηκε της Πολωνίας με σκορ 3-1. Το αποτέλεσμα αυτόματα έστειλε το “μήνυμα” στην “Αλμπισελέστε” ότι με δική της νίκη και διαφορά τεσσάρων γκολ, μπορεί να “προσπεράσει” τη “Σελεσάο” και να προκριθεί στο μεγάλο τελικό του Μπουένος Άιρες.

Έτσι και έγινε! Η Αργεντινή είχε εύκολο έργο απέναντι στο Περού, πέτυχε περισσότερα τέρματα απ’ όσα χρειαζόταν, επικράτησε με σκορ 6-0 και πανηγύρισε τη συμμετοχή της στον τελικό. Η συντριβή για το Περού προκάλεσε οργή από τον κόσμο στη χώρα, αλλά και όσους… ουδέτερους υποστήριζαν ότι οι “φωνές” για “στημένο” ματς, ήταν δικαιολογημένες.

Στον ίδιο όμιλο να σημειωθεί ότι είχε γίνει ήδη μια μεγάλη έκπληξη, όταν η Αυστρία απέκλεισε την τότε πρωταθλήτρια κόσμου Δυτική Γερμανία, η οποία ήταν εκ νέου από τα φαβορί για να φτάσει στον τελικό και να κατακτήσει το τρόπαιο. Για την ιστορία, οι Αυστριακοί επικράτησαν με σκορ 3-2.

ΣΟΥΠΕΡ ΔΩΡΟ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ - ΜΟΝΟ ΣΗΜΕΡΑ


*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777, Παίξτε Υπεύθυνα.


Επίσημα φυσικά, δεν άνοιξε… ρουθούνι και όλα θεωρήθηκαν νομότυπα και και στις 25 Ιουνίου το 1978, η Αργεντινή του Σέσαρ Λουίς Μενότι αντιμετώπισε την Ολλανδία που είχε στην άκρη του πάγκου τον Ερνστ Χάπελ. Στο “Μονουμεντάλ” παραβρέθηκαν 71.483 θεατές αλλά και ο δικτάτορας Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα.

Ο Αργεντινός τεχνικός είχε να παρατάξει τους Μάριο Κέμπες, Ντάνιελ Μπερτόνι, Οσβάλντο Σέσαρ Αρδίλες και Ντάνιελ Πασαρέγια μεταξύ άλλων, ενώ οι “Οράνιε” είχαν να αντιπαρατάξουν τον σπουδαίο Γιόχαν Νέεσκενς, τον Άρι Χάαν, τον Ρενέ φαν ντε Κέρκχοφ.

Καταλυτικός ήταν επίσης ο Ντικ Νανίνχα ο οποίος σκόραρε το τέρμα της ισοφάρισης για την Ολλανδία στο 82’ και μ’ αυτό έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Νωρίτερα, στο 38’ ο Κέμπες είχε ανοίξει το σκορ για την Αργεντινή.

Το δεύτερο τέρμα του Κέμπες στο 105’ του έξτρα χρόνου και εκείνο του Μπερτόνι στο 115’ έκρινε το νικητή και έδωσε την ευκαιρία στην Αργεντινή να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Μουντιάλ του 1978.

Παρά το γεγονός ότι αμφισβητήθηκε από πολλούς ο τρόπος που έφτασε στον τελικό, αυτό ήταν το πρώτο Παγκόσμιου Κύπελλο που κατέκτησε η “Αλμπισελέστε”, ενώ το δεύτερο ήρθε λίγα χρόνια αργότερα, το 1986.

Ο δικτάτορας Βιντέλα και το πραξικόπημα


Το συγκεκριμένο Μουντιάλ έχει κι ένα κοινωνικό-πολιτικό υπόβαθρο πίσω του, καθώς στις 24 Μαρτίου του 1976, ο Βιντέλα τέθηκε επικεφαλής πραξικοπήματος μαζί με τους αρχηγούς του στρατού, σχηματίζοντας μια δικτατορία της οποίας ο ίδιος ανέλαβε χρέη προέδρου. Τα επόμενα χρόνια υπήρξε ένα κλίμα τρομοκρατίας, έγιναν υπεράριθμες συλλήψεις, βασανίστηκαν άνθρωποι κάθε ηλικίας που είχαν αντίθετες απόψεις, δολοφωνήθηκαν ή απλά… “εξαφανίστηκαν” περίπου 30.000 αντιφρονούντες.

Φυσικά, ο Βιντέλα δε θα μπορούσε να μην εκμεταλλευτεί και τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1978 ώστε να παρουσιάσει μια τελείως διαστρεβλωμένη εικόνα μιας ανοιχτής στον έξω κόσμο χώρας, ερμηνεύοντας τον ενθουσιασμό των πολιτών για τη νίκη της εθνικής τους ομάδας, ως έγκριση της χούντας που είχε επιβάλλει και των πράξεών του.

*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777, Παίξτε Υπεύθυνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu