sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Big-5»… πριν και μετά: Ο «συνεπής» Παναθηναϊκός, το σκωτσέζικο ντους Ολυμπιακού και η κυρίαρχη ΑΕΚ!

Το πρωτάθλημα της Super League επέστρεψε μετά τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και πάμε να ρίξουμε μια ματιά στην εικόνα του «Big-5» πριν και μετά από αυτή.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ανήκει στα... βιβλία της ιστορίας και η επιστροφή της Super League είναι γεγονός.

Με αφορμή την εικόνα και τα αποτελέσματα του «Big-5» μετά το πέρας της 14ης αγωνιστικής, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο πριν και το μετά των πέντε μεγάλων ύστερα από την παύση για το Μουντιάλ.

Παναθηναϊκός: Συνέπεια, συνέχεια… και «τρικλοποδιά» στον εαυτό του



Οι «πράσινοι» με το «καλησπέρα» στην επανέναρξη του πρωταθλήματος, παρουσιάστηκαν με τέσσερις αλλαγές στο αρχικό τους σχήμα συγκριτικά με το ματς-άνω τελεία πριν την διακοπή απέναντι στον Ατρόμητο. Στη Νέαπολη οι Σάρλια, Βαγιανίδης, Παλάσιος και Ιωαννίδης βρέθηκαν στην ενδεκάδα αντί των Σένκεφελεντ, Κουρμπέλη, Βέρμπιτς και Σπόραρ που είχαν ξεκινήσει στην επικράτηση με 2-0 τον περασμένο Νοέμβρη στο Περιστέρι. Τις θέσεις τους διατήρησαν οι Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Τσέριν, Μπερνάρ.

Δεν είδαμε κάτι το οποίο δεν περιμέναμε ή που δεν μας είχε συνηθίσει η ομάδα του Γιοβάνοβιτς. Υπήρχε διάθεση, έπαιξε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας κυκλοφορώντας την μπάλα, έχοντας το πάνω χέρι στο ματς παίρνοντας νωρίς προβάδισμα. Αντίθετα με το ματς απέναντι στους Περιστεριώτες όπου έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» στο 81', χάνοντας τη μια ευκαιρία μετά την άλλη.

Οι κακές τελικές επιλογές δεν βοήθησαν το «τριφύλλι» να «καπαρώσει» από νωρίς τους τρείς βαθμούς. Η εν λόγω αδυναμία του Παναθηναϊκού είναι από τα στοιχεία που σηκώνουν βελτίωση στο παιχνίδι του, αφού το «εύθραυστο» προβάδισμα ενός γκολ δεν εγγυάται ότι θα έρχονται πάντα οι νίκες.

Μιλάμε για μια καλά δομημένη ομάδα, με σχέδιο και αγωνιστικό πλάνο, που πλην του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, σε κάθε ματς έχει παρουσιαστεί πολύ καλύτερη του αντιπάλου της. Συχνά όμως η ομάδα του Γιοβάνοβιτς στερείται κυνικότητας στο κομμάτι της τελικής εκτέλεσης/απόφασης, προκειμένου να κλειδώνει μια και καλή το τρίποντο. Πρέπει να βρει τον τρόπο να ξεμπερδεύει από αυτή την συνθήκη που ο ίδιος βάζει τον εαυτό του, παίρνοντας ουσιαστικά «δικά» του παιχνίδια χωρίς να χρειαστεί να καρδιοχτυπήσει.



ΑΕΚ: Τυπική στην επιστροφή και το παρατεταμένο «καμπανάκι» κυριαρχίας



Η «Ένωση» εκ των πραγμάτων δεν είχε τη δυνατότητα να παραταχθεί όπως ακριβώς θα ήθελε απέναντι στον ΠΑΣ Λαμία λόγω των πολλών απουσιών της. Συγκριτικά με το ντέρμπι του Φαλήρου απέναντι στον Ολυμπιακό οι Αθανασιάδης, Ρότα, Μουκουντί, Γιόνσον, Πινέδα, Αραούχο και Γκαρσία παρέμειναν στην αρχική ενδεκάδα. Ο Ματίας Αλμέιδα αντικατέστησε τους Βίντα, Γκατσίνοβιτς, Άμραμπατ και Μοχαμάντι με τους Μήτογλου, Μάνταλο, Σιμάνσκι και Χατζισαφί. Υπενθυμίζεται πως ο Φερνάντες που αποκτήθηκε από τον Βόλο, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής πριν την αλλαγή του χρόνου.

Η μεγάλη εικόνα είναι πως η ΑΕΚ έχει αποκτήσει μια διαφορετική και ανανεωμένη ταυτότητα με τον νέο της προπονητή, και μετά από την παύση ενός και βάλε μήνα αυτό δεν έχει αλλάξει, ανεξαρτήτως προσώπων. Οι «κιτρινόμαυροι» παραμένουν καταιγιστικοί, ιδιαίτερα όταν αγωνίζονται στο νέο τους «σπίτι» την OPAP Arena Αγιά Σοφιά, ωστόσο και εκτός έδρας όπως στο «Γ.Καραϊσκάκης» ήταν απολαυστικοί. Όπως δεν άλλαξε κάτι ως προς το δημιουργικό και επιθετικό σκέλος, έτσι δεν άλλαξε κάτι και ως προς την αξιοποίηση αυτού.

Πάρα πολλές τελικές, ακόμη περισσότερες προϋποθέσεις για επικίνδυνες επιθέσεις, ωστόσο αισθητή αδυναμία αξιοποίησης τους με τον κατάλληλο τρόπο. Απέναντι και στον ΠΑΣ Λαμία το 3-0 είναι κατά κάποιον τρόπο πλασματικό, με το ματς να βρίσκεται στο 1-0 στο 88ο λεπτό.

Συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε σαν να μη πέρασε μια μέρα. Με τους «ερυθρόλευκους» θα μπορούσε να είχε πάρει το τρίποντο, όμως πλήρωσε την αδυναμία που προαναφέραμε και συνεχίζεται μέχρι και τώρα ακόμη και αν δεν της στοίχισε αυτή τη φορά. Έχοντας μειώσει τη διαφορά στους έξι βαθμούς από την κορυφή… με τη βοήθεια και του Παναθηναϊκού, μπαίνει πιο γερά στη μάχη για τον τίτλο. Μεγάλο «κέρδος» ο Φαν Βέερτ που φαίνεται να μπαίνει για τα καλά στο κλίμα από τη μέρα που έφτασε στα Σπάτα, σκοράροντας τόσο στο Κύπελλο, όσο και στο πρωτάθλημα.



Ολυμπιακός: Σταθερότης… μηδέν



«Σκωτσέζικο ντους». Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επιστροφή του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα. Προερχόταν από ένα εξαιρετικό ματς απέναντι στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, πριν φιλοξενήσει την ΑΕΚ τον περασμένο Νοέμβριο. Μπορεί να μην ήταν καλύτερος, και ουσιαστικά να «βολεύτηκε» με την ισοπαλία, αλλά η εικόνα του εξέπεμπε αισιοδοξία. Ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό το πώς θα εμφανιστεί η ομάδα του Μίτσελ μετά και την μίνι προετοιμασία στην Ισπανία.

Τέσσερις αλλαγές και στο αρχικό σχήμα των Πειραιωτών κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννενα. Ρέτσος, Βρουσάι, Φορτούνης και Ελ Αραμπί αντί των Παπασταθόπουλο, Άβιλα, Μασούρα και Μπακαμπού που ξεκίνησαν στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ τον περασμένο Νοέμβρη. Χορταστικό πρώτο ημίχρονο που έπειθε πως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αφήσει για τα καλά πίσω τις κακές ημέρες που ψάχνονταν εντός των τεσσάρων γραμμών. Αρκετή πίεση, κυκλοφορία μπάλας, συνδυασμός που θα μπορούσε να είχε ανεβάσει περισσότερο τον δείκτη του σκορ.

Εντελώς διαφορετική εικόνα στο δεύτερο ημίχρονο που εν τέλει έφερε την ισοπαλία και την παραλίγο ήττα από τους Γιαννιώτες. Θύμισε κατά ένα μεγάλο ποσοστό τον Ολυμπιακό των προηγούμενων μηνών που δε μπορούσε να διαχειριστεί το προβάδισμα δεχόμενος γκολ με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Ένα ημίχρονο συνέχειας της καλής του εικόνας, και ακόμη για να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Η έκπληξη 45 λεπτών της εικόνας της ομάδας του Μίτσελ δε μπορεί να «σβήσει» αυτό που ακολούθησε, και το πρόσημο κατά την επιστροφή του Ολυμπιακού θα πρέπει να θεωρείται αρνητικό. Κρατάει μόνο την επιστροφή του Κώστα Φορτούνη, που σκόραρε δις σε ένα ημίχρονο, με το ένα μάλιστα από απευθείας εκτέλεση φάουλ.

ΠΑΟΚ: Η ευεργετική διακοπή και το «trust the process» του Λουτσέσκου



Ο «δικέφαλος του Βορρά» ήταν από τις ομάδες που είχαν ανάγκη την παύση του πρωταθλήματος λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου, και φάνηκε πως επωφελήθηκε από αυτή. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να διατηρεί καλή παράδοση όταν αντιμετωπίζει τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, ωστόσο δεν παύει να σημαίνει πως επρόκειτο για μια δύσκολη έδρα για κάθε έναν από το «Big-5». Πίσω στο Νοέμβρη και την τελευταία του εμφάνιση στο πρωτάθλημα πριν το Μουντιάλ, οι Θεσσαλονικείς είχαν φτάσει σε μια εύκολη επικράτηση (3-0), παίζοντας πολύ ωραίο ποδόσφαιρο απέναντι στον αξιόμαχο Βόλο.

Ο Λουτσέσκου που είδε τον πάγκο του να γεμίζει μετά από αρκετό καιρό δεν άλλαξε πολλά. Όπως με τη θεσσαλική ομάδα Κοτάρσκι, Σάστρε, Ίνγκασον, Κουλιεράκης, Ράφα Σοάρες, Αουγκούστο, Κωνσταντέλιας, Ελ Καντουρί και Ολιβέιρα βρέθηκαν στο αρχικό πλάνο του Ρουμάνου τεχνικού με τις μοναδικές αλλαγές να είναι αυτές των Νάρεϊ και Σβάμπ αντί των Ζίβκοβιτς και Φελίπε Σοάρες. Εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε επικρατώντας εύκολα (2-0), παρόλα αυτά το αποτέλεσμα δεν είναι το μόνο που παίζει ρόλο στη περίπτωση των «ασπρόμαυρων».

Όπως είχε δηλώσει και ο τεχνικός του, η νέα νοοτροπία και οι βλέψεις για το «χτίσιμο» ενός νεανικού συνόλου θα χρειαστεί χρόνο. Μόλις λίγους μήνες μετά από αυτά τα λόγια βλέπει την ομάδα του να αποδίδει στον αγωνιστικό χώρο. Επιπλέον βλέπει παιδιά από τα σπλάχνα των ακαδημιών του να ξεχωρίζουν, δίνοντας υπόσχεση για το μέλλον. Στον ΠΑΟΚ μπορούν να χαμογελάνε, καθώς πλην της ικανοποιητικής εικόνας-συνέχειας στο χορτάρι, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου προσπέρασε τον Ολυμπιακό για την τρίτη θέση πίσω από ΠΑΟ και ΑΕΚ όντας στο -10 από την κορυφή και στο -4 από τη δεύτερη θέση που επίσης οδηγεί στο Champions League.



Άρης: Ένα βήμα μπρος… και άλλα δύο πίσω



Τι να πρωτοειπωθεί για την ομάδα του Άλαν Πάρντιου... Πολύ απλά φαίνεται να μην έχει αλλάξει τίποτα από την εμφατική νίκη απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα (0-4). Συγκρίνεται μία τέτοια επικράτηση με το «Χ» στη Λειβαδιά (1-1); Προφανώς και όχι είναι η απάντηση αναφορικά με τον βαθμολογικό απολογισμό, ωστόσο στους «Ζωσιμάδες» οι «κιτρινόμαυροι» παρά τη νίκη με διαφορά τεσσάρων τερμάτων, θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν ηττηθεί ή να «γκελάρουν» εν πάση περιπτώσει, όπως ακριβώς και απέναντι στους Βοιωτούς. Τότε οι μεν του ΠΑΣ τα έχαναν, οι δε του Άρη… τα έβαζαν, με τη νίκη να παίρνει διαστάσεις θριάμβου στα τελευταία λεπτά.

Με λίγα λόγια δεν μπορεί κάποιος να εκπλήσσεται με τους «κιτρινόμαυρους». Εκεί που φαίνεται να έχουν ορθοποδήσει και να έχουν λύσει τα προβλήματα τους, θα είναι και η στιγμή που θα καταφέρουν να διαψεύσουν άπαντες, με μια νέα «έκπληξη». Πριν δύο μήνες νίκη-ανατροπή με τον Ολυμπιακό… και στα «καπάκια» ήττα με 2-0 από τον Βόλο.

Τίποτα δεν είναι είναι τυχαίο και το είδαμε ξανά, μια εμφατική νίκη απέναντι σε μια δύσκολη έδρα και στη συνέχεια ήττα από τον Λεβαδειακό. Ακόμη και να είχε στείλει την μπάλα στα δίχτυα ο Γκρέι στην μεγάλη ευκαιρία των τελευταίων λεπτών του δευτέρου ημιχρόνου θα κάναμε ακριβώς την ίδια κουβέντα.

Πολλές αλλαγές προσώπων στην βασική ενδεκάδα καθώς μόνο οι Κουέστα, Εμπακατά, Πίρσμαν, Ετέμπο, Ματέο Γκαρσία και Ζερβίνιο παρέμειναν σταθεροί συγκριτικά με το ματς των Ιωαννίνων. Οι Μαζικού, Μπράμπετς, Νταμπό, Οντουμπάτζο και Γκρέι πήραν τις θέσεις των Καμάτσο, Πάλμα Μανού Γκαρθία, Ενκουλού και Φαμπιάνο. Ακόμη και μετά τη διακοπή φαίνεται πως η «φόρμουλα» μιας σταθερής ενδεκάδας δεν έχει βρεθεί.



Επιμέλεια: Γιώργος Αυλακιώτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x