sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα TOP 10 sneakers στην ιστορία του NBA

Η σκέψη πως φοράς τα παπούτσια του αγαπημένου σου μπασκετμπολίστα είναι από μόνη της ελκυστική. Το ESPN επέλεξε τα αγαπημένα sneakers του ΝΒΑ κι εμείς σας παρουσιάζουμε τα 10 κορυφαία ζευγάρια.

Η σκέψη πως φοράς τα παπούτσια του αγαπημένου σου μπασκετμπολίστα είναι από μόνη της ελκυστική. Το ESPN επέλεξε τα αγαπημένα sneakers του ΝΒΑ κι εμείς σας παρουσιάζουμε τα 10 κορυφαία ζευγάρια.

10. Nike Hyperdunk
Κυκλοφόρησαν: 2008 | Φορέθηκαν από: Kobe Bryant



Η Nike μέσω του “Nike Hyperdunk” λάνσαρε τις νέες τεχνολογίες “Flywire” και “Lunar Foam” το 2008. Ο λόγος όμως που το συγκεκριμένο sneaker έγινε περιζήτητο, ήταν ο Kobe Bryant και η πλειοψηφία της εθνικής ομάδας των Η.Π.Α που το φόρεσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Με βάρος μόλις 368 γραμμάρια αποτελεί ένα από τα ελαφρύτερα μπασκετικά παπούτσια της Nike.

9. Adidas Superstar
Κυκλοφόρησαν: 1969 | Φορέθηκαν από: Kareem Abdul-Jabbar



Το εμβληματικότερο sneaker της Adidas έχει φορεθεί από έναν εκ των κορυφαίων του NBA, τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ. Ο λόγος όμως που απέκτησε αυτή τη «θρυλική» φήμη, ήταν το κύμα του χιπ-χοπ στα 80’s. Φορέθηκε από το χιπ-χοπ συγκρότημα Run DMC και έμεινε χαραγμένο για τις τρεις μαύρες ρίγες και το αναγνωρίσιμο σε όλους “shell toe” στην μπροστινή πλευρά του παπουτσιού. Μάλιστα η Adidas θέλοντας να γιορτάσει τη μεγάλη επιτυχία του sneaker της, τοποθέτησε ένα ζευγάρι ύψους 5 μέτρων στα κεντρικά της γραφεία στις Η.Π.Α.

8. Reebok Question
Κυκλοφόρησαν: 1996 | Φορέθηκαν από: Allen Iverson



Ο Άιβερσον ήταν μόλις ο πέμπτος rookie που είχε το δικό του αποκλειστικό παπούτσι. Η υπογραφή του έμελλε να αλλάξει την πορεία της Reebok που είχε «ποντάρει» πολλά στον ταλαντούχο νεαρό από τη Βιρτζίνια. Μάλιστα, φορώντας αυτά τα παπούτσια κατάφερε να κάνει μια από τις πιο εμβληματικές ντρίμπλες στην ιστορία του NBA με ένα αξέχαστο crossover απέναντι στον Τζόρνταν το 1997.

7. Nike Kobe 4
Κυκλοφόρησαν: 2009 | Φορέθηκαν από: Kobe Bryant



Έχοντας τις δυνατότητες των “Zoom Air”, “Lunar Foam” και “Flywire”, το “Nike Kobe 4” έγινε το πιο εξελιγμένο παπούτσι του Μπράιαντ. Το σημαντικότερό του χαρακτηριστικό ήταν η χαμηλότερη κοψιά του παπουτσιού σε σύγκριση με τα παλαιότερα μοντέλα. Φορέθηκε από τον Μπράιαντ στην πρωταθληματική χρονιά του 2009. Κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν υπήρξε έκδοση που επανακυκλοφόρησε και την «τίμησαν» 109 παίκτες του NBA.

6. Air Jordan 3
Κυκλοφόρησαν: 1988 | Φορέθηκαν από: Michael Jordan



Αν δεν ήταν το “Air Jordan 3” ο Μάικλ Τζόρνταν θα μπορούσε κάλλιστα να μεταπηδήσει στην Adidas το 1989 καθώς το συμβόλαιό του με τη Nike έληγε. Γνωρίζοντας πως ο Τζόρνταν προερχόταν από τραυματισμό, ο Χάτφιλντ επέλεξε πιο μαλακό δέρμα καθώς και μια σχεδίαση μεσαίου κοψίματος. Δεν παρέλειψε μάλιστα να συμπεριλάβει τον Τζόρνταν στη σχεδίαση του παπουτσιού με το τελικό αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από το “elephant print” στη φτέρνα και στη μύτη του παπουτσιού και την εισαγωγή του Jumpman logo στη γλώσσα. Το συγκεκριμένο μοντέλο εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι από τα αγαπημένα Air Jordan.

5. Converse Chuck Taylor All-Star
Κυκλοφόρησαν: 1917 | Φορέθηκαν από: Πολλούς



Έχοντας αντέξει στο χρόνο (πάνω από έναν αιώνα), το “All-Star Chuck Taylor” έκανε την πορεία του στις πρώτες δεκαετίες του NBA. Σήμερα το All Star έχει γίνει το πιο δημοφιλές sneaker στην ιστορία της βιομηχανίας. Το 2014 η Converse ανακοίνωσε πως έχει πουλήσει περισσότερα από 1 δις ζευγάρια Chucks. Με πολλαπλές εκδόσεις, η εταιρία συνεχίζει να πουλάει πάνω από 100 εκ. ζευγάρια το χρόνο με συνεχή ζήτηση.

4. Nike Foamposite One
Κυκλοφόρησαν: 1997 | Φορέθηκαν από: Anfernee Hardaway



Η διαδικασία παραγωγής του “Foamposite” ήταν μακρά και απαιτούσε τη θέρμανση ενός υγρού έτσι ώστε να μετατραπεί στο «αφρώδες κέλυφος» που είναι το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου παπουτσιού. H Nike συνεργάστηκε με την αυτοκινητοβιομηχανία Daewoo για την παραγωγή του ιδιαίτερου μοντέλου.

3. Nike Air Force 1
Κυκλοφόρησαν: 1982 | Φορέθηκαν από: Moses Malone



To Air Force 1 φημίζεται για τους ποικίλους συνδυασμούς χρωμάτων και σχεδίασης. Είτε πρόκειται για μια ιδιαίτερη συνεργασία με κάποιον καλλιτέχνη, είτε για την απλή σχεδίαση με την έκδοση 2 χρωμάτων είτε για την αγαπημένη έκδοση με το ολόλευκο μοντέλο, το συγκεκριμένο sneaker έχει αγαπηθεί από όλους. Η Nike πουλάει περισσότερα από 10 εκ. ζευγάρια Air Force 1 ετησίως.

2. Air Jordan 1
Κυκλοφόρησαν: 1985 | Φορέθηκαν από: Michael Jordan



Το θρυλικό Jordan 1 έγινε το πρώτο παπούτσι με την υπογραφή του Μάικλ Τζόρνταν. Σχεδιάστηκε το 1985 από τον Πίτερ Μουρ και απαγορεύτηκε από το NBA καθώς ξέφευγε από τους κανόνες ένδυσης του πρωταθλήματος. Κάθε φορά που τα φορούσε ο Τζόρνταν, του επιβαλλόταν πρόστιμο 5000 δολαρίων ανά αγώνα, με τη Nike να εξοφλεί τα πρόστιμα.

1. Air Jordan 11
Κυκλοφόρησαν: 1995 | Φορέθηκαν από: Michael Jordan



Ο Τζόρνταν τα φόρεσε σε μια μαγική σεζόν με τους Μπουλς, φτάνοντας τις 72 νίκες, κερδίζοντας το βραβείο του MVP στη regular season, στο All Star Game και στους τελικούς. Αυτή η εξωπραγματική χρονιά αρκεί από μόνη της για να κάνει ξεχωριστό το συγκεκριμένο μοντέλο που έχει αγαπηθεί από κάθε λάτρη της «σπυριάρας».

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καρατσενίδης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x