Άρης Ασβεστάς

Τα επόμενα βήματα: Δανεικοί, VAR, δυνατό μοντέλο διεξαγωγής και σοβαρός χορηγός

Το ποδόσφαιρο αναδιπλώθηκε, η αναδιάρθρωση είναι γεγονός και η… ελπίδα για κάτι καλύτερο, έρχεται! Αρκεί, όμως, αυτό; Γράφει ο Άρης Ασβεστάς.

Ο κίνδυνος της απώλειας ενός σπουδαίου και καθοριστικού εσόδου (ΕΡΤ) για την βιωσιμότητα των μισών ΠΑΕ και του πρωταθλήματος γενικότερα, ανάγκασε τους παράγοντες του ποδοσφαίρου να συνετιστούν και η λογική να πρυτανεύσει. Κοινώς, να μην ξεφτιλιστούν από την ασυνέπεια και τις κωλοτούμπες.

Η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων θα πραγματοποιηθεί και οι ομάδες της Super League θα μειωθούν, όπως πρέπει να συμβαίνει με ένα προϊόν πτωχευμένο σε όλα τα επίπεδα: οικονομικά και ηθικά.

Είναι εντυπωσιακό δε, ότι το θέμα τελείωσε στο υπουργικό γραφείο μέσα σε 5 λεπτά, παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό, παρά τις προσπάθειες της λίγκας να αλλάξει τα δεδομένα και παρά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου την περασμένη εβδομάδα για 16 ομάδες!

Τα λεφτά είναι δυσεύρετα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όποιος τα κλωτσάει, αυτοκτονεί!

Και πρέπει να το αναγνωρίσουμε στον Βασιλειάδη: Ούτε υπαναχώρησε από τις θέσεις του, ούτε εντολή Τσίπρα να μην γίνει η αναδιάρθρωση είχε (μεγάλος μύθος), ούτε τα χατίρια βουλευτών και ομάδων της περιφέρειας έκανε, ώστε να κερδίσει καμιά ψήφο εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Ακόμα δηλαδή και αν διαφωνεί κανείς με την αναδιάρθρωση, είναι σημαντικό ότι στο θέμα αυτό ο Βασιλειάδης δεν έγινε «κωλοτούμπας» και διέψευσε τις Κασσάνδρες.

Κατά συνέπεια, τη νέα σεζόν, η Super League θα αριθμεί 14 ομάδες, θα συσταθεί Super League 2 με 12 ομάδες και εγγυημένο κεντρικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ, ενώ η Football League θα είναι η τρίτη τη τάξει κατηγορία με 14 ομάδες.

Αρκούν όμως αυτά για να δούμε ένα πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό, αξιόπιστο, οικονομικά ισχυρό και με ομάδες χωρίς εξαρτήσεις;

Όχι βέβαια. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν…

Πρώτα απ’ όλα η εγκατάσταση του Video Assistant Referee, που παρά τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κάποιος για την συνεισφορά του στο σπορ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αλλοιώσεις αποτελεσμάτων από διαιτητικά σφυρίγματα. Υποτίθεται ότι από την πρώτη αγωνιστική του νέου πρωταθλήματος θα είναι έτοιμο. Και πρέπει να είναι. Αρκετά καθυστέρησε.

Δεύτερο και τεράστιο ζητούμενο, οι δανεικοί ποδοσφαιριστές. Το θέμα συζητείται τα τελευταία χρόνια έντονα, η πλειοψηφία των ομάδων δεν έχει πρόβλημα, συνεπώς ενόψει του νέου πρωταθλήματος πρέπει να τεθεί πλέον σοβαρά: Οι δανεισμοί να έχουν περιορισμούς! Δεν γίνεται να δίνεις όσους θέλεις και σε όποιες ομάδες (της ίδιας κατηγορίας) θέλεις! Αν σε ενδιαφέρει να μειώσεις την καχυποψία, οφείλεις να επενδύσεις σε αυτό.

Τρίτο θέμα, να καταλήξει η Super League σε ένα δυνατό μοντέλο διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος, που θα το μετατρέψει σε έναν ανταγωνιστικό μαραθώνιο με αυξημένο ενδιαφέρον. Το πρωτάθλημα δεν μπορεί να έχει 26 αγωνιστικές, ενώ και τα κανάλια επιθυμούν οπωσδήποτε 32 με 34 αγωνιστικές. Συνεπώς, είτε πας απλά σε πλέι οφ (ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ για την ανάδειξη πρωταθλητή) και πλέι άουτ, είτε σε έναν τρίτο γύρο, ή τελοσπάντων σε ένα πρωτότυπο μοντέλο. Υπάρχουν 4-5 σοβαρές προτάσεις και η Super League πρέπει να καταλήξει στην πιο ενδιαφέρουσα και εμπορική. Μια πρόταση που θα τραβήξει κόσμο στο γήπεδο, θα δημιουργήσει ελκυστικό τηλεοπτικό προϊόν, θα προσελκύσει διαφήμιση και χορηγούς και θα μπορεί να πουληθεί ακόμα και ξεχωριστά (π.χ. το μίνι πρωτάθλημα για την ανάδειξη πρωταθλητή).

Τέταρτο ζήτημα που θα ανεβάσει επίπεδα το προϊόν, είναι η σοβαρή αναζήτηση κεντρικού χορηγού που θα δώσει το brandname του στο πρωτάθλημα και θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της λίγκας που σήμερα δεν έχει μαντίλι να κλάψει. Η Σουρωτή μας τελειώνει τον Ιούνη και ως συνεργασία αποδείχτηκε ιδιαιτέρως αποτυχημένη και προβληματική. Θα ήταν σημαντικό να βρεθεί χορηγός που δεν θα συνδέεται με ιδιοκτήτη ΠΑΕ. Αυτό θα βοηθήσει και στο κομμάτι της αξιοπιστίας. Για να βρεις δυνατό χορηγό και καλή πρόταση, σίγουρα θα βοηθήσουν τα τρία σημεία που προαναφέραμε: VAR, δανεικοί και ωραίο μοντέλο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, όμως πρέπει να «χτυπήσεις» και στο κομμάτι της βίας και των στημένων. Άλλωστε, οι μεγάλες και σοβαρές εταιρίες γι’ αυτό μένουν εδώ και χρόνια μακριά από το ποδόσφαιρο: Γιατί ήταν βουτηγμένο στο αίμα και στη διαφθορά και δεν είχαν να κερδίσουν τίποτα από αυτό.

Θα ρωτήσει κάποιος… καλά, πιστεύεις ότι θα συμβούν όλα τα παραπάνω;

Όχι, αλλά έστω ένα-δυο να γίνουν, θα πάμε σιγά-σιγά σε κάτι καλύτερο, λιγότερο αποκρουστικό. Αρκεί να πιέζουμε όλοι μαζί: Υγιείς παράγοντες, σοβαροί φίλαθλοι, κανονικοί δημοσιογράφοι, πολιτεία.

Η μείωση των ομάδων είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή…

Υ.Γ: Γιατί από την απόλυτη άρνηση, φτάσαμε στο να… «σκοτώνονται» η Super League και η Football League για το ποιος θα πάρει υπό τη σκέπη του την Super League 2; Είναι καλό το «πακέτο», ε;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x