sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα «πρέπει» για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο Game 2 των τελικών

Τι πρέπει να κάνουν καλύτερα Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός εν όψει του Game 2 των τελικών της Basket League, την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ.

Ο πρώτος τελικός της Basket League εξέπληξε ευχάριστα με το υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας, αλλά άφησε δύο ομάδες με το… παράπονο. Τον Παναθηναϊκό, που ναι μεν παρουσιάστηκε καλύτερος των προσδοκιών αλλά δεν κατάφερε να εξαργυρώσει την καλή του εμφάνιση με νίκη και τον Ολυμπιακό, που ναι μεν έκανε το 1-0 αλλά δεν πιστοποίησε την ανωτερότητά του και κινδύνεψε σοβαρά να χάσει το πλεονέκτημα έδρας.

Το sport-fm.gr καταγράφει τι πρέπει να κάνουν καλύτερα «πράσινοι» και «ερυθρόλευκοι» στο Game 2 το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ, προκειμένου οι μεν να ισοφαρίσουν και οι δε να φτάσουν μια ανάσα από το πρωτάθλημα.

Για τον Παναθηναϊκό:


-Καλύτερη εκκίνηση: Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να κυνηγά για 39:42 στο Game 1. Αιτία ήταν το κάκιστο ξεκίνημα που για μια ακόμη φορά. Βρέθηκε να χάνει μετά από οκτώ λεπτά αγώνα με 26-10 πληρώνοντας ένα δυσλειτουργικό σχήμα που αποδείχτηκε πολύ βαρύ για περιστροφές και αμυντικό τρανζίσιον. Ταυτόχρονα, στην επίθεση με 5/16 σουτ ήταν εξίσου αναποτελεσματικός και βρέθηκε από νωρίς σε έναν λάκκο από τον οποίο δυσκολεύτηκε πολύ να βγει και κατανάλωσε πολλές δυνάμεις, πράγμα που φάνηκε στην τελική ευθεία.

Τα «πρέπει» για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο Game 2

-Να μπουν τα μακρινά σουτ: Με ποσοστά σαν του Game 1 στο μακρινό σουτ, δύσκολα θα έχει τύχη ο Παναθηναϊκός να κερδίσει. Οι «πράσινοι» είχαν μόλις 6/25 (24%), μολονότι τα περισσότερα από αυτά ήταν υπό καλές προϋποθέσεις. Είχαν 3/9 στην πρώτη περίοδο, 0/3 στη δεύτερη, 1/4 στην τρίτη και 2/9 στην τελευταία, όταν και με επί μέρους σκορ 22-12 λίγο έλειψε να κάνουν το break. Για να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη η ομάδα του Χρήστου Σερέλη θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα ποσοστό πάνω από 35%.

-Να δώσει βοήθειες στον Λι: Ο Πάρις Λι έπαιξε για 37:36 στο Game 1 έχοντας να αντιμετωπίσει τη σαφή πρόθεση του Ολυμπιακού να τον φθείρει. Κι αν ο Αμερικανός απέφυγε τη φθορά σε φάουλ, δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και με την κόπωση, κάτι που έπαιξε ρόλο σε κάποιες επιλογές και εκτελέσεις στο τέλος. Θα χρειαστεί ο Χρήστος Σερέλης να αποφορτίσει τον μοναδικό του πλέι μέικερ, αλλά θα χρειαστεί να δώσουν ποιοτικά λεπτά, από το… απλό κατέβασμα της μπάλας μέχρι τη δημιουργία, οι Μποχωρίδης, Πονίτκα και Γκριγκόνις.

-Να πιέσει στα γκαρντ: Μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχει λειψανδρία στο «1», αλλά και ο Ολυμπιακός δεν πάει πίσω στα γκαρντ. Με δεδομένη την απουσία του Κάνααν (ως έβδομου ξένου) και την ταλαιπωρία του Σλούκα με τη γαστρεντερίτιδα, οι «πράσινοι» πρέπει να αυξήσουν την πίεσή τους στην περιφέρεια του Ολυμπιακού που… χάνει σε βάθος και μακρινό σουτ.

Τα «πρέπει» για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο Game 2

-Να αξιοποιήσει τους ψηλούς: Στο Game 1 Παπαγιάννης και Γκουντάιτις είχαν κάποιες εκλάμψεις, αλλά όχι σταθερή παρουσία. Κι αυτό πέρα από τον… Φαλ, που αμφότεροι δυσκολεύονται να περιορίσουν, αποδίδεται και στις λιγοστές μπάλες που παίρνουν στην επίθεση. Οι δύο σέντερ του Παναθηναϊκού πήραν από τέσσερα σουτ στο Game 1 και σε πολλές περιπτώσεις οι γκαρντ της ομάδας δεν τους τροφοδότησαν.

Για τον Ολυμπιακό:


-Να πάρει περισσότερα από τη second unit: Η υπεροχή του Ολυμπιακού σε βάθος δεν φάνηκε στο Game 1. Μόλις 19 πόντους πήραν οι «ερυθρόλευκοι» από τον πάγκο τους έναντι 27 του Παναθηναϊκού. Μάλιστα οι 12 εξ αυτών ήρθαν από τον ταλαιπωρημένο από γαστρεντερίτιδα τις τελευταίες μέρες Σλούκα. Οι… ρεζέρβες είχαν μόλις 6/18 σουτ (με 7 ασίστ για ισάριθμα λάθη), αφού δεν είχαν συνεισφορά στο σκοράρισμα οι ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκης, Πίτερς, ενώ ο Μπλακ δεν χρησιμοποιήθηκε.

-Στηρίγματα στον Βεζένκοφ: Με εξαίρεση την πρώτη περίοδο, η άμυνα του Παναθηναϊκού αντιμετώπισε αποτελεσματικά τον κορυφαίο σκόρερ του Ολυμπιακού. Με έναν παίκτη που γινόταν σκιά του παίζοντας κάτι σαν… overplay, θύμισε την τακτική αντιμετώπιση της Φενέρ στα playoffs. Έτσι μετά τους 16 πόντους στο εναρκτήριο δεκάλεπτο, σκόραρε μόνο με βολές και πήρε μόλις τρία σουτ στα τρία επόμενα. Ο Βούλγαρος διεθνής θα χρειαστεί στο Game 2 στηρίγματα, αφού μόνο έτσι η αντίπαλη άμυνα δεν θα συνεχίσει να είναι τόσο προσανατολισμένη πάνω του και ο ίδιος δεν θα χρειαστεί να παίξει ξανά 33:23 στο φινάλε μιας εξαντλητικής σεζόν.

Τα «πρέπει» για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο Game 2

-Καλύτερες εκτελέσεις: Ο Ολυμπιακός επικράτησε έχοντας 22 ασίστ, αλλά ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλότερος και η νίκη να είχε έρθει χωρίς τόσο άγχος στο τέλος, αν ήταν στοιχειωδώς πιο εύστοχος. Όχι μόνο στα τρίποντα, όπου είχε 8/24 έχοντας 4/4 στην πρώτη περίοδο και μετά μόλις 4/20, αλλά και σε απλά λέι απ προπόνησης που χάθηκαν σωρηδόν στο παιχνίδι της Κυριακής.

-Ακόμη περισσότερες μπάλες στους ψηλούς: Ο Ολυμπιακός έχει υπεροπλία, ποιοτικά και ποσοτικά, έναντι του Παναθηναϊκού στη θέση «5». Μολονότι ο Φαλ ήταν ο MVP του πρώτου τελικού και ο Μπολομπόι πολύ θετικός στο δεκάλεπτο ου αγωνίστηκε, υπάρχει η αίσθηση πως οι «ερυθρόλευκοι» μπορούσαν να πάρουν ακόμη περισσότερα από τη front line τους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι δύο σέντερ των Πειραιωτών είχαν μεν 100% ευστοχία (5/5 και 3/3 αντίστοιχα), αλλά πήραν συνολικά μόλις οκτώ προσπάθειες από τις συνολικά 56 της ομάδας τους.

-Μεγαλύτερη πνευματική ετοιμότητα: Ο Ολυμπιακός-κακά τα ψέματα-εμφανίστηκε όχι απόλυτα προσηλωμένος στο Game 1. Με τα κατάλοιπα του τρόπου που χάθηκε ο τελικός της Ευρωλίγκας ακόμη εμφανή, αλλά ίσως και την βεβαιότητα πως εύκολα ή δύσκολα θα πάρει το πρωτάθλημα, οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν δικαιώματα στον Παναθηναϊκό και παραλίγο να το πληρώσουν ακριβά. Στο Game 2 δεν χωρά εφησυχασμός για τους «ερυθρόλευκους», αφού με αγωνιστική προσέγγιση ανάλογη της Κυριακής δύσκολα θα αποφύγουν την ήττα την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ.

Τα «πρέπει» για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο Game 2

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x