Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Θάτσερ: Μια γυναίκα πιο... άντρας από πολλούς άντρες!

Η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν έγινε - σαν χθες το 1979- μόνο η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ευρώπη, αλλά μία καταλυτική φυσιογνωμία της πολιτικής σκηνής του 20ού αιώνα.

Σηματοδότησε πάμπολλες αλλαγές, παίρνοντας αποφάσεις που άλλοι δεν θα τολμούσαν καν να σκεφτούν. Η μόνη πολιτική αρχηγός που οδήγησε το κόμμα της στη Βρετανία σε τρεις διαδοχικές εκλογικές νίκες και που έπεσε εκ των έσω ύστερα από ανταρσία των πρώην πιστών συνεργατών της, χωρίς να ηττηθεί ποτέ σε αναμέτρηση!

Η λέξη ήττα, όπως είχε δηλώσει, δεν ήταν ποτέ μέσα στο λεξιλόγιό της και δεδομένα ελάχιστοι πολιτικοί κατόρθωσαν να είναι τόσο καθοριστικοί στη θητεία τους όσο η Θάτσερ.

Ανεξαρτήτως αν κάποιοι διαφωνούν με τη φιλοσοφία του όρου «Θατσερισμός», αυτός έμελλε να μπει στο λεξιλόγιο από τη δεκαετία του '80, χαρακτηρίζοντας την αντίληψη περί ελεύθερης οικονομίας, μακριά από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό των... πλοκαμιών του πολυδαίδαλου κράτους.

Ακόμη και οι μεγαλύτεροι εχθροί της παραδέχονται πως υπήρξε χαρισματική ως ηγέτης ακριβώς επειδή ποτέ δεν σκέφτηκε το πολιτικό κόστος, προκειμένου να εφαρμόσει αυτό που είχε ως πάγια αρχή. Κάποτε είχε δηλώσει «αν θέλεις κάτι απλά να ειπωθεί, ζήτησέ το από έναν άντρα. Αν θέλεις πραγματικά να γίνει, ζήτησέ το από μία γυναίκα».

Διαβάστε τη συνέχεια στο england365.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x