sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Υποστολή «σημαίας». Όταν οι μύθοι λένε αντίο!

Με αφορμή τη συμπλήρωση μίας εβδομάδας από το «αντίο» του Φραντσέσκο Τότι, το sportfm θυμάται τους παίκτες που συνέδεσαν το όνομά τους με τη φανέλα μίας ομάδας και το πως αποχαιρέτησαν το ποδόσφαιρο.

Μία εβδομάδα πριν η παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή αποχαιρετούσε τον σπουδαίο Φραντσέσκο Τότι έπειτα από μία καριέρα 25 ετών! Ο εμβληματικός, πρώην πλέον, αρχηγός της Ρόμα, δεν είναι ωστόσο ο μοναδικός που προσέφερε τις υπηρεσίας του σε μία ομάδα για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

«Σημαίες», άνθρωποι που έγιναν ένα με τη φανέλα της ομάδας που αγωνίστηκαν συνδέοντας το όνομά τους με αυτή, υπήρξαν αρκετοί. Με το «αντίο» τους να μοιάζει με «θρήνο», καθώς το ποδοσφαιρικό κοινό αποχαιρετούσε ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κομμάτι του κάθε φορά.

Ο Φραντσέσκο Τότι μέτρησε 250 γκολ στο campionato, σκοράροντας σε 23 αγωνιστικές σεζόν! Δεν είναι όμως ο μόνος που ξεσήκωσε τέτοια θύελλα συναισθημάτων στο αντίο του.

Το sportfm.gr φέρνει στο νου μεγάλους αποχαιρετισμούς που, όπως και του «capitano», έκαναν τα τσιμένατα να ραγίσουν, κυριολεκτικά, αφού το να δακρύσουν τα ανθρώπινα μάτια ήταν το πλέον εύκολο. Και όχι μόνο, παίκτες που είχαν το ίδιο σήμα στο στήθος για τουλάχιστον είκοσι χρόνια και θεωρούνται «μύθοι» για τους συλλόγους και τους οπαδούς.

Από τον Πάολο Μαλντίνι, τον Χαβιέ Τζανέτι και τον Ράιαν Γκιγκς, έως τους Ροτζέριο Σένι, Τζακ Τσάρλτον και Φριτζ Βάλτερ.

Φράνκο Μπαρέζι (Μίλαν)

inner

Το νούμερο «6» των «ροσονέρι» αποχαιρέτησε την ενεργό δράση την 1η Ιουνίου του 1997, μετά από είκοσι χρόνια θητείας στον σύλλογο του Μιλάνου. Μέτρησε 819 συμμετοχές, σημειώνοντας 33 γκολ γράφοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του κλαμπ. Η ήττα της ομάδας από την Κάλιαρι (1-0) στο «San Siro» στο τελευταίο του παιχνίδι δεν «ενόχλησε» κανένα, παρά το γεγονός πως θα μπορούσε να αποφευχθεί εφόσον ο Πάνκαρο δεν αστοχούσε σε πέναλτι στο 41ο λεπτό προκειμένου να ισοφαρίσει το τέρμα του Μούτσι στο 10’.

Μπέπε Μπεργκόμι (Ίντερ)

inner

Ιστορικός αρχηγός της Ίντερ, φόρεσε για τελευταία φορά την φανέλα των «νερατζούρι» στις 23 Μαΐου του 1999, στη νίκη της ομάδας του επί της Μπολόνια με 3-1. Είκοσι χρόνια «σημαία», με 756 συμμετοχές. «Ιδιαιτερότητα» αποτελεί το γεγονός πως ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί πως δεν θα ξανά αγωνιζόταν με την αγαπημένη του ομάδα, αφού δεν προβλεπόταν να αποχωρήσει, έπεσε «θύμα»ωστόσο της «εκκαθάρισης» που έγινε το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς στην ομάδα του Μιλάνου.

Τζον Τσάρλτον (Λιντς Γιουνάιτεντ)

inner

Γεννημένος στις 8 Μαΐου του 1935, φόρεσε τη φανέλα της Λιντς το 1952 και την έβγαλε μόνο όταν κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1973! 629 συμμετοχές και 70 γκολ, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση αφού δεν μπόρεσε να επιστρέψει δυνατός μετά τον τραυματισμό που υπέστη στον αγώνα απέναντι στη Γουλβς, στο πλαίσιο των ημιτελικών του κυπέλλου Αγγλίας.

Λεβ Γιασίν (Ντινάμο Μόσχας)

inner

Μια ζωή στη Ντιναμό Μόσχας! 812 παιχνίδια στην καριέρα του (με την ομάδα του και την εθνική) από 1950 έως το 1970 για τον γεννημένο στις 22 Οκτωβρίου του 1929, ύψους 1.89 σπουδάιο τερματοφύλακα, έχοντας αποκρούσει περισσότερα από 150 πέναλτι και διατηρώντας απαραβίαστη την εστία σε 270 ματς!

Ρομπέρτο Μπάτζο (Μπρέσια)

inner

Ο «Βούδας» είπε «αντίο» στο ποδοσφαιρικό κοινό στις 16 Μαΐου του 2004, αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Μπρέσια στο «San Siro» με αντίπαλο τη Μίλαν! Στο 84ο λεπτό της αναμέτρησης, κατά τη διάρκεια της αλλαγής του, ολόκληρο το στάδιο σηκώθηκε και τον αποθέωσε, με την Μπρέσια να αποσύρει στο τέλος της σεζόν τη φανέλα με το νούμερο «10» προς τιμήν του! Για την ιστορία το τελικό σκορ ήταν 4-2 για τους «ροσονέρι».

Παολο Μαλντίνι (Μίλαν)

inner

Ο άνθρωπος που συνδύασε το όνομά του με τη Μίλαν. Εικοσιπέντε σεζόν, από το 1984 έως το 2009! Έπαιξε για τελευταία φορά με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας στις 31 Μαΐου του 2009 εναντίον της Φιορεντίνα, με τους «ροσονέρι» να παίρνουν τη νίκη με 2-0 στην έδρα των «Βιόλα». Στη λήξη του αγώνα το κοινό του «Αρτέμιο Φράνκι» τον αποθέωσε, ενώ λίγο αργότερα, ο σύλλογος του Μιλάνου αποφάσισε να αποσύρει το νούμερο «3»!

Ράιαν Γκιγκς (Μάντσεστερ Γιουνέιτεντ)

inner

Φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για πρώτη φορά το 1990. Την έβγαλε το 2014! Ότι και να πει κανείς για την σπουδαιότητα του Ουαλού είναι λίγο.Ανακοίνωσε το τέλος στις 19 Μαΐου του 2014 με μία ανοιχτή επιστολή προς τους οπαδούς της ομάδας η οποία αναρτήθηκε στο σάιτ του συλλόγου.

Φριτζ Βάλτερ (Καϊζερσλάουτερν)

inner

Ένας παίκτης «μύθος» για τους οπαδούς της «Λάουτερν». Γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1920 και αγωνίστηκε στον σύλλογο από το 1937 έως το 1959 μετρώντας 384 συμμετοχές και 327 γκολ!

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (Γιουβέντους)

inner

Αφιέρωσε 19 χρόνια από την καριέρα του στη «Juve», παίζοντας συνολικά 705 αγώνες και σκοράροντας 290 φορές. Τελευταίο του παιχνίδι με τα ασπρόμαυρα ήταν στις 13 Μαΐου του 2012 απέναντι στην Αταλάντα (3-1), στο οποίο μάλιστα βρήκε δίχτυα (διαμόρφωσε το το 2-0 στο 28’), γνωρίζοντας την αποθέωση κατά την αντικατάστασή του στο 57ο λεπτό!

Χαβιέ Τζανέτι (Ίντερ)

inner

Αποχαιρέτησε το «Τζουζέπε Μεάτσα» μετά από ένα 4-1 επί της Λάτσιο και με όλη τη συναισθηματική φόρτιση μίας καριέρας δεκαεννιά ετών, σηκώνοντας στον ουρανό 16 τρόπαια. Τελευταίο ματς στις 18 Μαΐου του 2014 στη Βερόνα με αντίπαλο την Κιέβο(ήττα με 2-1).

Ροζέριο Σένι (Σάο Πάολο)

inner

Όταν ακούς το όνομά του σου έρχεται στο μυαλό κατευθείαν η ομάδα της οποίας τη φανέλα τίμησε από το 1992 έως το 2015. Η Σάο Πάολο. 575 συμμετοχές ΚΑΙ 65 γκολ (στο πρωτάθλημα) για τον γεννημένο στις 22 Ιανουαρίου του 1973 Βραζιλιάνο τερματοφύλακα.
Τον Ιούνιο του 2015 σημείωσε το 128ο γκολ του μπαίνοντας έτσι στη λίστα των πρώτων δέκα σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, ενώ ανακοίνωσε την απόσυρσή του στις 6 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Αλεσάντρο Κοστακούρτα (Μίλαν)

inner

Θεωρείται, και όχι άδικα, ένας εκ των κορυφαίων Ιταλών αμυντικών. Συνέδεσε το όνομά του με τους «ροσονέρι» υπηρετώντας την κοκκινόμαυρη φανέλα συνεχόμενα από το 1987 έως το 2007. Στο παλμαρέ του θα βρεις 7 πρωταθλήματα και πέντε(!) κύπελλα πρωταθλητριών. Στο τελευταίο του αγώνα, στις 19 Μαΐου του 2007, απέναντι στην Ουντινέζε στο «San Siro» (2-3), σκόραρε με πέναλτι και έγινε έτσι ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία της Serie A που βρίσκει δίχτυα (41 ετών)!

Δημήτρης Λιαργκόβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x