Ειδήσεις

Τι «ξημερώνει» στην Εθνική

Στο παρκέ-δυστυχώς-αποτύχαμε. Τώρα η Εθνική ελπίζει σε συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ δια της… πλαγίας οδού. Μία μάχη μόλις αρχίζει με ισχυρούς αντιπάλους και συμφέροντα. Δύσκολα συνεχίζει ο Τρινκιέρι.

Η αποστολή δεν εξετελέσθη. Ο στόχος του μεταλλίου δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Ούτε καν η πρόκριση στα προημιτελικά και μέσω αυτής στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας ή… Παγκόσμιο Κύπελλο όπως θα λέγεται στο εξής. Αφού, λοιπόν, αποτύχαμε στο παρκέ, πλέον εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη διπλωματία.

Η Ελλάδα θα διεκδικήσει μία θέση στο επόμενο μεγάλο ραντεβού του μπάσκετ δια της πλαγίας οδού επιζητώντας μία από τις τέσσερις κάρτες ελεύθερης συμμετοχής (ή wild cards) που θα διανείμει η FIBA με δικά της κριτήρια, τα οποία δεν είναι συγκεκριμένα ή τουλάχιστον δεν έχουν ανακοινωθεί.

Αισιοδοξία με βάση

Η Εθνική μπορεί να ελπίζει βάσιμα πως θα είναι παρούσα σε ένα χρόνο στην Ισπανία (30/8-14/9). Και δεν ζητά καμία… χάρη, πολύ απλά γιατί διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να είναι εκεί. Η Εθνική είναι τέταρτη στην κατάταξη της FIBA, πίσω μόνο από ΗΠΑ (που έχουν προκριθεί απευθείας μετά το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο), Ισπανία (που είναι η διοργανώτρια του Μουντομπάσκετ) και Αργεντινή (που εξασφάλισε μία θέση ως τρίτη των Παναμερικανικών Αγώνων που ολοκληρώθηκαν προ ημερών). Παράλληλα, διαθέτει μία ομάδα με ισχυρή παράδοση, παρά τις αποτυχίες των τελευταίων χρόνων, και στηρίζει διαχρονικά το άθλημα. Παράλληλα δεν έχει χρειαστεί ΠΟΤΕ στο παρελθόν να… πέσει στην ανάγκη της FIBA για μία τέτοια κάρτα. Πέραν αυτών των ατού, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, εξακολουθεί να έχει καλές σχέσεις με τη FIBA World (που θα αποφασίσει για τις wild cards), σε αντίθεση με τη FIBA Europe, οι σχέσεις με την οποία έχουν χαλάσει.

Υπάρχουν και οι «ισχυροί»

Δεν θα είναι όμως τόσο απλή η προσπάθεια της Ελλάδας για wild card. Οι καλά γνωρίζοντες θεωρούν δεδομένο πως μία κάρτα θα πάρει η Βραζιλία, οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 και παράλληλα μόνιμα παρούσα σε όλα τα Μουντομπάσκετ της ιστορίας, ενώ άλλη μία θα πάρει η Κίνα, καθώς πρόκειται για μία τεράστια αγορά που δεν αφήνει αδιάφορη την FIBA. Από εκεί και πέρα το πιθανότερο είναι οι δύο εναπομείνασες να δοθούν στην Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει κατά βάση τη Ρωσία και την Τουρκία, δύο διόλου αμελητέους αντιπάλους. Πρόκειται για δύο μεγάλα κράτη, που δίνουν πολλά χρήματα στο μπάσκετ (πολλά περισσότερα από την Ελλάδα) και που έχουν επιτυχίες. Η Ρωσία ήταν τρίτη το 2011 στη Λιθουανία και το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η Τουρκία ήταν δευτεραθλήτρια στο Μουντομπάσκετ του 2010, το οποίο και φιλοξένησε. Η λίστα των ισχυρών ανταγωνιστών μπορεί να αυξηθεί αν μείνουν εκτός εξάδας ή επτάδας του Ευρωμπάσκετ ομάδες όπως η Σερβία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Σλοβενία και η Κροατία. Αντίθετα, αν μείνει όγδοη και εκτός Μουντομπάσκετ η Ουκρανία, δεν αναμένεται να έχει τύχη για wild card, παρότι φιλοξενεί το επόμενο Ευρωμπάσκετ (2015).

Προκριματικά σημαίνει…

Εφόσον η Εθνική ΔΕΝ πάρει wild card, θα χρειαστεί αντ’ αυτού να λάβει μέρος σε προκριματικά που θα γίνουν κατακαλόκαιρο του 2014 για το Ευρωμπάσκετ του 2015, αφού απευθείας προκρίνονται μόνο οι έξι πρώτοι του Ευρωμπάσκετ (ή επτά αν ανάμεσά τους είναι η Ισπανία), η διοργανώτρια Ουκρανία και η Εσθονία που πρώτευσε στον πρώτο προκριματικό γύρο που έγινε αυτό το καλοκαίρι.

Γίνεται αντιληπτό πως αν η Εθνική υποχρεωθεί να παίζει κατακαλόκαιρο με αδύναμα συγκροτήματα, από την προσπάθεια είναι πολύ πιθανό να απουσιάζουν οι παλιοσειρές και οι ΝΒΑερ, οπότε οδηγούμαστε σε μία υποχρεωτική ανανέωση του ρόστερ κι εκτός σοβαρού απροόπτου με νέο προπονητή, πιθανότατα Έλληνα. Πάντως ακόμη κι αν εξασφαλιστεί η wild card είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα παραμείνει ο Αντρέα Τρινκιέρι στη θέση του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x