Γενικά

Το αναθεωρημένο σύστημα προκρίσεων της επιτραπέζιας αντισφαίρισης για το Τόκιο

Μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021, η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης είχε βάλει σε προτεραιότητα την αναθεώρηση του συστήματος των προκρίσεων για το Τόκιο.

Έτσι, η ITTF προχώρησε στην τακτοποίηση αυτής της σοβαρής εκκρεμότητας, τη γνωστοποίησε σε όλον τον κόσμο του αθλήματος κι έδωσε και τις απαραίτητες επεξηγήσεις για τις βασικές τροποποιήσεις. Σημειώνεται ότι οι όποιες διορθώσεις δεν αφορούν στο ομαδικό, καθώς είχαν κριθεί και οι 16 Ολυμπιακές προκρίσεις πριν από την εξάπλωση του κορωνοϊού και την αναστολή των διεθνών αγώνων.

Στο νέο Qualification System δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, πάντως έχει σημασία και για την ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η ITTF θα δώσει βάρος στον παγκόσμιο πίνακα αξιολόγησης και την προσπάθεια που έκαναν μέσα στη χρονιά πολλοί αθλητές για να βελτιώσουν τη θέση τους.

Από ‘κει και πέρα, μέχρι το τέλος Απριλίου 2021 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα ηπειρωτικά Προολυμπιακά τουρνουά του απλού, ενώ θα δοθούν θέσεις για το ίδιο αγώνισμα κι από το Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά, που θα γίνει μέχρι τις 31 Μαΐου 2021.

Οι ακριβείς ημερομηνίες θ’ ανακοινωθούν εν καιρώ κι, αφού βεβαίως, επιστρέψει το άθλημα από αυτή τη μακρά περίοδο της αδράνειας και ξαναγίνουν μεγάλες διοργανώσεις. Τα World Tour μετρούν κυρίως για τις προκρίσεις στο διπλό μικτό.

Έπειτα από την απόφαση μετάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, η ITTF άρχισε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με θέμα τις απαραίτητες προσαρμογές του συστήματος προκρίσεων.

Στη συνέχεια, έλαβε σχετική επιστολή από το τμήμα Αθλητισμού της ΔΟΕ με την οδηγία να αντικατοπτρίζει, όπου είναι δυνατόν, το νέο Qualification System τη μέθοδο του αρχικού συστήματος, που είχε εκπονηθεί το 2018.

Ακολούθως, η διοίκηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης άρχισε συζητήσεις με την Επιτροπή Αθλητών της ITTF. Στους διεθνείς αθλητές στάλθηκε, μέσω των ενώσεων-μελών της ITTF και της Επιτροπής Αθλητών, μία έρευνα και λήφθηκαν σχεδόν 200 απαντήσεις.

Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν από την Επιτροπή Αθλητών και το Τμήμα Αγώνων της ITTF και παρουσιάστηκαν, επίσης, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ITTF, το οποίο συνέταξε εκθέσεις προόδου κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Το προτεινόμενο αναθεωρημένο σύστημα προκρίσεων εγκρίθηκε ομόφωνα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ITTF, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου, και, στη συνέχεια, υποβλήθηκε στην Ειδική Ομάδα Εργασίας της ΔΟΕ για την πιστοποίηση. Η ΔΟΕ επιβεβαίωσε τη συμφωνία για το Αναθεωρημένο Σύστημα Ολυμπιακών Προκρίσεων στην επιτραπέζια αντισφαίριση και ενημέρωσε την ITTF ότι το κείμενο είναι πλέον διαθέσιμο στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και εγκεκριμένο για δημοσίευση.

Στο Ολυμπιακό τουρνουά θα μετάσχουν μέχρι 86 αθλητές και 86 αθλήτριες, το σύνολο 172. Έχουν οριστεί 82 θέσεις πρόκρισης για τους άνδρες και άλλες τόσες για τις γυναίκες, το σύνολο 164. Επίσης, η Ιαπωνία θα έχει ως «οικοδέσποινα» τρεις αθλητές και ισάριθμες αθλήτριες, ενώ θα δοθεί κι από μία πρόσκληση από την Τριμερή Επιτροπή.

Κάθε χώρα μπορεί να έχει στο Ολυμπιακό τουρνουά μάξιμουμ τρεις αθλητές και μάξιμουμ τρεις αθλήτριες. Αυτοί/ες θ’ αγωνιστούν στο ομαδικό, ενώ έως δύο είναι το όριο στο απλό και ένας/μία στο διπλό μικτό.

Στο απλό:
32 θέσεις με δύο αθλητές/τριες από εθνικές ομάδες που έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο ομαδικό.

22 θέσεις από τα Προολυμπιακά τουρνουά των ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική, Αφρική και Ωκεανία) με μάξιμουμ δύο αθλητές/τριες από την ίδια Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Μία θέση από την πρόσκληση της Τριμερούς Επιτροπής.

Δύο έως οκτώ θέσεις από το τελικό Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά του αγωνίσματος.

Μία έως 13 θέσεις από τον ειδικό πίνακα αξιολόγησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Olympic Singles Qualification Ranking)
Σύνολο 64-70 προκρίσεις με το πολύ δύο αθλητές/τριες από την ίδια Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στο διπλό μικτό:
Έξι θέσεις από τις ηπείρους με τον περιορισμό του ενός ζευγαριού για κάθε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Τέσσερις θέσεις από τον Μεγάλο Τελικό των World Tour (με τον ίδιο περιορισμό).

Τέσσερις θέσεις από τα World Tour του 2020.

Μία θέση από τα World Tour του 2020 ή από παγκόσμιας εμβέλειας events του 2021.

Μία θέση στη διοργανώτρια χώρα. Συνολικά, το αγώνισμα θα έχει στο Τόκιο 16 ζευγάρια.

Στο ομαδικό, δόθηκαν έξι «εισιτήρια» για τις πρωταθλήτριες των ηπείρων, εννιά από το Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά και μία στη διοργανώτρια χώρα. Κι εδώ, δηλαδή, οι συνολικές συμμετοχές θα είναι 16.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x