sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το… μωρό του Μπεμπέτο

Το sport-fm.gr αναψηλαφεί έναν από τους χαρακτηριστικότερους πανηγυρισμούς όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο, ο οποίος συνέβη ακριβώς πριν από 26 χρόνια.

Γκολ και πανηγυρισμός αποτελούν έννοιες ταυτόσημες. Είναι γεγονός ότι στο πέρασμα των χρόνων αρκετοί ποδοσφαιριστές υπήρξαν ιδιαίτερα ευρηματικοί σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Μα ελάχιστοι από όλους αυτούς έχουν κατορθώσει να μείνουν βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη των απανταχού φιλάθλων, χάρη στον τρόπο με τον οποίο πανηγύρισαν την επίτευξη ενός γκολ. Αναμφισβήτητα ο Μπεμπέτο ανήκει στην εν λόγω κατηγορία…

Το ημερολόγιο γράφει 9 Ιουλίου του 1994. Βραζιλία και Ολλανδία διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο πλαίσιο των προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπορεί το πρώτο ημίχρονο να ήταν «στείρο», ωστόσο το δεύτερο 45λεπτο αποζημίωσε και τους πλέον απαιτητικούς θεατές. Ο Ρομάριο άνοιξε το σκορ με πλασέ προ κενής εστίας στο 53’.

Εννέα λεπτά αργότερα ο τότε πολυσχιδής άσος της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Ζοζέ Ρομπέρτο Γκάμα ντε Ολιβέιρα, ή απλώς Μπεμπέτο, βρέθηκε μόνος του απέναντι στον γκολκίπερ. Τότε, με ολύμπια ψυχραιμία, πέρασε τον Ντε Χόι και έγραψε το 2-0.

Παρόλα αυτά, ουδείς θυμάται τη φάση του γκολ. Ο σκόρερ δύο μέρες πριν από τη διεξαγωγή του προημιτελικού έγινε πατέρας για τρίτη φορά. Ως γνήσιος… χαζομπαμπάς λοιπόν επιθυμούσε να στείλει ένα μήνυμα στο νεογέννητο γιο του. Ως εκ τούτου, έτρεξε προς την πλάγια γραμμή και άρχισε να μιμείται το… νανούρισμα ενός μωρού.

Πάντα ευγενείς οι συμπαίκτες του, Ρομάριο και Μαζίνιο, μόλις τον είδαν, έσπευσαν να του… δώσουν ένα χεράκι. Έτσι, επανέλαβαν την ίδια κίνηση και του ευχήθηκαν με το δικό τους τρόπο «να σου ζήσει». Φυσικά ο φωτογραφικός φακός πρόλαβε να αιχμαλωτίσει το «μυθικό» στιγμιότυπο εις το διηνεκές, το οποίο συνιστά πλέον ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στο πάνθεον των Παγκοσμίων Κυπέλλων.



Η «σελέσαο» τελικά υπερκέρασε το εμπόδιο των «οράνιε» με σκορ 3-2, εντούτοις ελάχιστοι επικεντρώθηκαν στο αγωνιστικό σκέλος.

«Ήθελα να αποτίσω ένα είδος φόρου τιμής»

Ο πρωταγωνιστής εξομολογήθηκε μεταγενέστερα σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της FIFA: «Την προηγούμενη μέρα πριν από το ματς γονάτισα και ζήτησα από τον Θεό να μου δώσει μια ευκαιρία, προκειμένου να βρω δίχτυα για χάρη του γιου μου. Ήθελα να αποτίσω ένα είδος φόρου τιμής στο νέο μέλος της οικογένειας». Επιπλέον, προσθέτει:

«Έτρεξα να πανηγυρίσω μετά το 2-0. Ο Ρομάριο και ο Μαζίνιο με ακολούθησαν. Έπειτα το βλέμμα μου στράφηκε πρώτα προς τη μια πλευρά και κατόπιν στην άλλη. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι με αντέγραφαν. Ήταν κάτι εμπνευσμένο από τον Θεό, δοσμένο μέσα από τη ψυχή μου και ταυτόχρονα κάτι αυθόρμητο. Για αυτό το λόγο, θεωρώ πως έμεινε στην ιστορία».



Tο άλλοτε μωρό έχει φυσικά μεγαλώσει. Πλέον, βρίσκεται στα 25 και ακολουθεί τα πατρικά χνάρια. Ο Ματέους Ολιβέιρα, έχει φορέσει μέχρι στιγμής τη φανέλα ορισμένων σημαντικών συλλόγων, όπως των Φλαμένγκο και Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Παράλληλα, έχει χριστεί διεθνής με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε επίπεδο κάτω των 20 ετών.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x