sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το τάιμ-άουτ του τελικού όπου ο Ομπράντοβιτς ζήτησε τη γνώμη των παικτών του Παναθηναϊκού

Ακούγεται οξύμωρο ένας προπονητής του στιλ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να ζητά τη γνώμη των παικτών του, ενώ κρίνεται ένα τρόπαιο της Ευρωλίγκας. Και όμως συνέβη…

«Σκριν ψηλά. Αμέσως μετά, ο Σάτο στη γωνία. Καλάθη, κάνεις διείσδυση. Σκριν στο απέναντι φτερό στον Διαμαντίδη. Να είστε επιθετικοί. Δεν είναι ανάγκη να είναι τρίποντο».

Αποτελεί μονάχα μία από τις εκατοντάδες αριστουργηματικές επιθέσεις που είχε σχεδιάσει στο πινακάκι του ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και εκτέλεσαν υποδειγματικά οι μπασκετμπολίστες του.

Τότε, στις 24 Νοεμβρίου 2011, αν και ο Παναθηναϊκός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο εκτός έδρας κόντρα στη Μάλαγα (76-74 πίσω στο σκορ, με εννέα δευτερόλεπτα να υπολείπονται για τη λήξη), ο τεράστιος Δημήτρης Διαμαντίδης με δικό του τρίποντο έδωσε τη μεγάλη νίκη.

Γράφει ο Παναγιώτης Ιωάννου

Κατά τη 13χρονη παραμονή του Σέρβου στο τιμόνι του «τριφυλλιού» (1999-2012) οι «πράσινοι» βίωσαν μια χρυσή περίοδο, η οποία συνδυάστηκε με την κατάκτηση συνολικά 23 τίτλων.

Αναμφισβήτητα στη συλλογική μνήμη περίοπτη θέση κατέχουν οι πέντε φορές που οι «πράσινοι» στέφθηκαν αυτοκράτορες της Ευρώπης υπό τις οδηγίες του.

Σε μια από αυτές λοιπόν, συγκεκριμένα το 2009 στο Final-4 του Βερολίνου, συνέβη κάτι απίστευτο.

3 Μαΐου 2009. Ο Παναθηναϊκός πραγματοποιώντας μια μαγική εμφάνιση στην «O2 Arena» κάνει φύλλο και φτερό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ξεκίνημα του ματς. Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί ότι με το τέλος του πρώτου μέρους πηγαίνει στα αποδυτήρια με +20 (48-28).



Παρόλα αυτά, η «ρωσική αρκούδα» δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Έτσι, στο δεύτερο ημίχρονο κάνει τρομερό ντεμαράζ και κατορθώνει να φέρει το παιχνίδι στα ίσια, μολονότι βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 23 πόντους (56-33).

Ενώ η άμμος από την κλεψύδρα σταδιακά αδειάζει, η μπάλα, άλλοτε ελαφριά σαν πούπουλο, τώρα ζυγίζει τόνους.

«Σάρας, παίζουμε άσχημα»

Ο Ζοτς αντιλαμβάνεται την αγωνιστική καθίζηση και προσπαθεί απεγνωσμένα να αφυπνίσει τους παίκτες.

Ο Γιασικεβίτσιους στην αυτοβιογραφία του με τίτλο: «Μόνο η νίκη δεν αρκεί», την οποία μετέφρασαν ο Κώστας Μίχος και η Βίκυ Δημητροπούλου, θυμάται χαρακτηριστικά:

«Στα τέσσερα λεπτά που απέμεναν για το τέλος του παιχνιδιού, για πρώτη φορά στη ζωή μου, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήρθε να ζητήσει τη συμβουλή μου. "Σάρας, παίζουμε άσχημα. Τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνουμε";».

Όσο παράδοξο και αν φαντάζει, υπάρχουν στιγμές, κατά τις οποίες ακόμα και μια διάνοια των πάγκων, ένας πραγματικός μαέστρος χρειάζεται την άποψη των φυσικών πρωταγωνιστών.

Το χρονόμετρο του γηπέδου αναγράφει πως απομένουν 5,8 δευτερόλεπτα. Ο φωτεινός πίνακας γράφει 71-69 υπέρ του «τριφυλλιού». Οι αντίπαλοι έχουν την ευκαιρία με εύστοχο τρίποντο στην εκπνοή να πάρουν τη νίκη.

Άλλωστε, η τελευταία επίθεση τούς ανήκει. Εκείνη τη στιγμή, ο πολύπειρος τεχνικός καλεί τάιμ άουτ και προβαίνει σε κάτι απροσδόκητο, με δεδομένο ότι διακυβευόταν μια κούπα…



«Τι θέλετε να κάνουμε;»

Ο Μάικ Μπατίστ εκμυστηρεύεται στη δική του βιογραφία: «Γυρίζει ο κόουτς Ομπράντοβιτς και απευθυνόμενος στους πέντε παίκτες που θα έπαιζαν στα τελευταία 5,8 δευτερόλεπτα ρωτάει ''τι θέλετε να κάνουμε; Φάουλ και να τους στείλουμε στη γραμμή ή να παίξουμε άμυνα;''

Η πεντάδα ήταν Σπανούλης, Διαμαντίδης, Νίκολας, Περπέρογλου και εγώ. Ήταν κάτι σπάνιο για τον κόουτς, ο οποίος σε τόσο κρίσιμες στιγμές συνήθως αποφάσιζε μόνος του, μας το ανακοίνωνε και ζητούσε απλώς να εκτελέσουμε το πλάνο του. {…}

Τού απαντάμε, λοιπόν, και οι πέντε: ''θέλουμε να παίξουμε άμυνα''. Είχαμε εμπιστοσύνη στην άμυνά μας και ο στόχος ήταν να μην τους αφήσουμε να σκοράρουν για τρεις. Αν κατάφερναν να πετύχουν δίποντο, τουλάχιστον θα είχαμε άλλα πέντε λεπτά στην παράταση.

''Ωραία, ας παίξουμε άμυνα'', ήταν η αντίδραση του Ομπράντοβιτς και παίρνουμε θέσεις για την επαναφορά της μπάλας από την ΤΣΣΚΑ.



Οι προπονητές μας ήξεραν ότι θα έκανε την επαναφορά ο Σμόντις και μου ζητούν να τον αναλάβω εγώ. Αν ξαναδείτε το βίντεο, θα διαπιστώσετε ότι χοροπηδάω για να δυσκολέψω την επαναφορά.

Βρίσκει, όμως, τον Σίσκα, ο οποίος ντριμπλάρει μερικές φορές προς τα δεξιά, γυρίζει το κορμί του και εξαπολύει ένα σουτ τριών πόντων χωρίς ισορροπία. Αμέσως λέω ''πάει μέσα''! Αυτό σκέφτηκα».

Ευτυχώς για τους «πράσινους» το σουτ του Ραμούνας Σισκάουσκας βρήκε σίδερο. Και όσα ακολούθησαν είναι πλέον ιστορία…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x