Βάιος Τσούτσικας

Αντέχεις να στηρίξεις τους πιτσιρικάδες;

Η αναγκαστική στροφή του Παναθηναϊκού στα δικά του παιδιά και η ειλικρίνεια που απαιτείται για να μη γίνει η ελπίδα πρόβλημα. Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας.

Αν σταθεί με ειλικρίνεια κανείς απέναντι στον φετινό Παναθηναϊκό μία από τις διαπιστώσεις που θα κάνει είναι κι αυτή που έκανε ο Μαρίνος Ουζουνίδης λίγο μετά το φινάλε του αγώνα με τον Κισσαμικό.

Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας

Ο μεταγραφικός Γενάρης αναλώθηκε περισσότερο σε αποδεσμεύσεις, το ρόστερ συρρικνώθηκε άρα ο δρόμος ο σωστός είναι – σύμφωνα και με τον προπονητή της ομάδας – η ένταξη των πιτσιρικάδων του συλλόγου στην πρώτη ομάδα. Να μπει πιο βαθιά στο ροτέισον ο Χατζηγιοβάνης, να πάρει περισσότερα ματς ο Ευαγγέλου, να μπει στο κόλπο της πρώτης ομάδας και ο Μίγγος με τον Πίσπα αλλά και τους επόμενους που ακολουθούν σε ιεραρχία. Κάτι, δηλαδή, που είχε αρχίσει να κάνει η ομάδα το καλοκαίρι του 2013 και το άφησε στη μέση.

Αν θα το κάνει η ομάδα ή όχι μένει να διαπιστωθεί. Όπως μένει να διαπιστωθεί και πως το πλάνο αυτό θα στηριχθεί από το καλοκαίρι και μετά. Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, όμως, που θα μπορούμε να κρίνουμε κάποια αποτελέσματα της νέας αυτής πολιτικής καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στον καθρέφτη και να απαντήσουμε σε έναν καίριο ερώτημα.

Ερώτημα που προκύπτει από μία ακόμα διαπίστωση σχετική με το ματς των «πρασίνων» στην Κρήτη: μια βόλτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σου έδινε την εντύπωση πως μετά από πολύ καιρό οι φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν λόγους να χαμογελούν. Και δεν ήταν τόσο η νίκη απέναντι στον Κισσαμικό όσο η παρουσία των νεαρών και – κυρίως – η εικόνα τους.

Εδώ ακριβώς είναι και η παγίδα, όμως. Στο 0-4 με τον Κισσαμικό όλα πήγαν πρίμα. Ο Κλωναρίδης σκόραρε άμα τη επιστροφή του στην ομάδα, ο Χατζηγιοβάνης με τον Πίσπα πέτυχαν τα πρώτα επαγγελματικά τους γκολ, ο Παναθηναϊκός στηριζόμενος στο δικό του νεανικό ταλέντο πέτυχε την πιο ευρεία νίκη από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

Το θέμα είναι τι γίνεται όταν το πράγμα θα στραβώσει… Όταν, για παράδειγμα, στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης στα προημιτελικά ή σε κάποιο από τα επόμενα ματς πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός με τους πιτσιρικάδες μέσα γκελάρει. Για να το πούμε αλλιώς, αν αυτός που σήμερα χαμογελά για όσα έγιναν από τους μικρούς στην Κρήτη και γεμίζει το facebook με αποθεωτικά για τους νεαρούς σχόλια αρχίσει τη γιούχα και το μπινελίκι με την πρώτη ευκαιρία πρόβλημα θα δημιουργήσει. Γι’ αυτό, λοιπόν, καλό θα είναι από πριν να απαντήσει αν αντέχει να στηρίξει ουσιαστικά τους πιτσιρικάδες της ομάδας του.
Και είναι δύο φορές απαραίτητη η ειλικρίνεια διότι η στροφή αυτή που επιχειρεί ο Παναθηναϊκός δεν γίνεται τόσο ή μόνο από άποψη. Είναι αναγκαστική επιλογή. Με τη διαφορά από την κορυφή να είναι τεράστια και τον κίνδυνο να μείνει η ομάδα εκτός πεντάδας ορατό ο Παναθηναϊκός οφείλει να δουλέψει όχι μόνο για το παρόν του αλλά να στρώσει όσο μπορεί και το μέλλον του.

Αποδείχθηκε ότι οι οικονομικές υπερβάσεις δεν βγάζουν πουθενά. Περισσότερο οδηγούν σε αδιέξοδα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και απειλούν με εκτροχιασμό τον σύλλογο. Άρα ας ξεχάσουμε ως λύση άλλη μια οικονομική υπέρβαση το καλοκαίρι για να πλησιάσει ο Παναθηναϊκός ή να νομίσει πως πλησίασε στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Για να πλησιάσει ξανά ο Παναθηναϊκός στο επίπεδο που πρέπει να βρίσκεται χρειάζεται πολλή υπομονή, αντοχή στις αποτυχίες, ψυχραιμία και πίστη στο όποιο πλάνο μπει σε εφαρμογή. Αν δεν αλλάξει κάτι σε οικονομικό επίπεδο και το πλάνο αυτό έχει λιγότερα χρήματα και περισσότερη δουλειά με νέα παιδιά – όπως δήλωσε και ο Μαρίνος Ουζουνίδης – η υπομονή, η αντοχή, η ψυχραιμία και η πίστη πρέπει να είναι μεγαλύτερες. Και όχι μόνο εντός της ομάδας. Αλλά και μεταξύ των οπαδών, φίλων, θεατών – πελατών της ΠΑΕ.

Είναι δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός στρέφει αναγκαστικά το βλέμμα στα πιτσιρίκια. Είναι δεδομένο πως αυτά χρειάζονται στήριξη ουσιαστική από την ομάδα και τον κόσμο. Είναι δεδομένο, επίσης, ότι την ανάγκη για στήριξη θα την έχουν αυξημένη στα άσχημα και όχι στις βόλτες σαν κι αυτή που έκαναν με τον Κισσαμικό. Εκεί μετρά περισσότερο…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x