Βάιος Τσούτσικας

Κάτι περισσότερο από 1-0

Ο Ολυμπιακός πήρε το πιο επικίνδυνο εντός έδρας δικό του ματς, ο Παναθηναϊκός φεύγει για το ΟΑΚΑ φορτωμένος με άγχος. Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας.

Όσα έγιναν από το 53-56 ως το 63-58 εξηγούν πολλά. Και πάνω απ’ όλα γιατί ο Παναθηναϊκός έχασε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να πάρει το πλεονέκτημα έδρας με την πρώτη από τον αντίπαλό του. Μετά το τελευταίο τάιμ άουτ του Σφαιρόπουλου ο Ολυμπιακός προσπάθησε να κάνει τα πάντα σωστά και με ηρεμία, ο Παναθηναϊκός βιαζόταν να αποτελειώσει τον αντίπαλό του. Για την ακρίβεια αυτό συνέβη από το 55-58 και ως το φινάλε. Μετά το καλάθι του Μπουρούση, δηλαδή, από πάσα του Τζέιμς.

Δεν είναι μυστικό ότι το μπάσκετ είναι άθλημα που κρίνεται εν πολλοίς στις λεπτομέρειες. Μια τέτοια λεπτομέρεια μπορεί να είναι μια έξτρα πάσα στην επιθετική περιστροφή, ένα σωστό ή ένα λάθος φάουλ στην άμυνα, μια σωστή βοήθεια. Είναι και το μπει – δεν μπει σωστά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στις λεπτομέρειες λοιπόν έχουν το προβάδισμα οι ομάδες που βάζουν περισσότερο το μυαλό και λιγότερο το ταλέντο και την αθλητικότητα των παικτών τους μπροστά.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο φετινός Παναθηναϊκός συνήθως χάνει αυτά τα ματς που πάνε στη λεπτομέρεια. Και θα τα χάνει όσο προσπαθεί να βάλει από κάτω πιο δεμένες ομάδες, πιο δουλεμένες ομάδες μόνο με το ένστικτο. Για να το πούμε πιο σωστά, ο Παναθηναϊκός ή θα σε διαλύσει ή θα σε αφήσει να τον νικήσεις. Αν του βγει το ματς μπορεί να διαλύσει οποιονδήποτε αντίπαλο, αν το ματς πάει στον πόντο μπορεί να το χάσει με οποιονδήποτε τρόπο.

Λένε ότι το πρώτο ματς είναι το πιο επικίνδυνο για τον γηπεδούχο. Πόσο μάλλον όταν αυτός προέρχεται από ένα φάιναλ φορ που είναι λογικό να αποπροσανατολίζει και να αδειάζει ψυχολογικά κάποιους παίκτες. Φάνηκε ότι ο Ολυμπιακός δεν ήταν στο φουλ σε αυτό το πρώτο του ματς. Και φάνηκε από την ευκολία με την οποία έχανε μάχες κάτω από το καλάθι, από τη νευρικότητα στην επίθεση, από τους μηδέν πόντους που βρήκε στο ανοικτό γήπεδο.

Όσο λοιπόν ο Παναθηναϊκός μπορεί να σκέφτεται ότι έχασε μια σπουδαία ευκαιρία, άλλο τόσο ανακουφισμένος πρέπει να νιώθει ο Ολυμπιακός που δεν έπαθε ζημιά από το πρώτο κιόλας ματς. Με επιθετική αιχμή τον Μιλουτίνοφ και… αμυντικό χαφ τον Παπανικολάου που έτρεχε για τρεις η ομάδα του Σφαιρόπουλου έκανε το 1-0 και πάει στο ΟΑΚΑ για να επιβεβαιώσει την ανωτερότητά της. Δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο να νικήσεις στο ΟΑΚΑ αλλά… Ο Ολυμπιακός το έκανε πέρυσι στους τελικούς και φέτος ήταν η μοναδική ομάδα που έφυγε με διπλό από εκεί στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας. Ακόμα και αν ισοφαρίσει όμως ο Παναθηναϊκός, το τρίτο ματς στο ΣΕΦ θα είναι γι’ αυτόν ακόμα δυσκολότερο. Αυτήν την κουβέντα, όμως, θα την ανοίξουμε την Πέμπτη το βράδυ…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x