Βάιος Τσούτσικας

Κλώτσησε την ευκαιρία ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός είναι ακόμα ανώριμος για να ρίξει τον Ολυμπιακό στο καναβάτσο. Ο Παππάς μοιάζει ώριμος πια να ανταποκριθεί σε έναν διευρυμένο ρόλο στους «πράσινους». Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας.

Για τον υπό κατασκευή Παναθηναϊκό κάθε μεγάλη νίκη είναι απαραίτητη για την πρόοδό του. Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, το κέρδος από τη βραδιά στο ΟΑΚΑ είναι μεγάλο. Η δεύτερη συνεχόμενη νίκη επί του Ολυμπιακού δίνει στην ομάδα αέρα να συνεχίσει την προσπάθειά της.

Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας

Το τελικό +13, ωστόσο, μοιάζει φτωχό για τα δεδομένα του ματς. Το λες, δηλαδή, και μια τεράστια χαμένη ευκαιρία από πλευράς «πρασίνων» να πετύχουν μια απόλυτα πειστική νίκη εις βάρος του αιωνίου αντιπάλου. Και να διεκδικήσουν ακόμα και το +26.

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Παναθηναϊκός αρκέστηκε σε μια συμβατική νίκη. Κατ’ αρχάς σε ένα ακόμα παιχνίδι μπήκε ξεκούρδιστος στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός έμοιαζε πολύ πιο έτοιμος ψυχολογικά, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να παίζει φορτωμένος με όλο το άγχος του κόσμου.

Οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν μπάσκετ σωστό, διάβαζαν κάθε αδυναμία στην πράσινη άμυνα, οι γηπεδούχοι έψαχναν ένα μεγάλο σουτ για να βρουν ρυθμό. Αλλά εύρισκαν σίδερο και γι’ αυτό έμειναν 8 πόντους πίσω στο φινάλε της πρώτης περιόδου.

Σοκαρισμένος από την απώλεια του Σπανούλη ο Ολυμπιακός στο δεύτερο δεκάλεπτο έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του. Ο Παναθηναϊκός πίεσε στην άμυνά του αλλά στην επίθεση έκανε πάλι τα πάντα πρόχειρα. Με τον Καλάθη στον πάγκο λόγω του ντεφορμαρίσματός του ο Τσάβι Πασκουάλ έδωσε το κουμάντο στον Τζέιμς κι αυτός πάτησε το γκάζι οδηγώντας την ομάδα σε έναν παράλογα γρήγορο ρυθμό. Ο διαβασμένος Παναθηναϊκός του ΣΕΦ είχε εξαφανιστεί κι είχε δώσει τη θέση του σε μια ομάδα που έπαιζε λες και ήθελε να σκοτώσει από νωρίς τον αντίπαλο. Πριν καν εξασφαλίσει τη νίκη. Γι΄αυτό κι ο Ολυμπιακός παρά το ότι έπαιζε τα μήλα από το 11’ ως το 20’ κατάφερε να πάει στο ημίχρονο με μόλις 3 πόντους μειονέκτημα.

Λίγος ως πολύ η ίδια εικόνα επικράτησε και στο δεύτερο ημίχρονο. Στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός προσπάθησε να αντιδράσει και στην τέταρτη αρκέστηκε να αντέξει μην τυχόν και χάσει και τη διαφορά. Και το πέτυχε διότι ο Παναθηναϊκός δεν χειρίστηκε σωστά το +16 που έφτασε στα χέρια του πάνω από τρία λεπτά πριν το φινάλε της αναμέτρησης. Δύο καλές επιθέσεις από τον Ολυμπιακό στέρησαν όποιο σασπένς από τα τελευταία λεπτά. Ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει, ο Ολυμπιακός είχε αντέξει, είχε κρατήσει τη διαφορά αν και πάλευε υπό αντίξοες συνθήκες.

Με άλλα λόγια, η ιστορία του ματς αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός πορεύεται στη φετινή σεζόν με ένα μυαλό και πολύ γκάζι. Και όσο το μυαλό είναι θολωμένο, τα γκάζι πρωταγωνιστεί. Ας μη θεωρηθεί, όμως, πως η ομάδα του Πασκουάλ φεύγει με απλά ένα ροζ φύλλο αγώνα.

Κατ’ αρχάς με τη νίκη αυτή ο Παναθηναϊκός έδωσε αξία στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Και στα ντέρμπι του ΟΑΚΑ με γηπεδούχο την ΑΕΚ.

Δεύτερον λυγίζει τον αντίπαλο στην έδρα του κάτι το οποίο κινδύνευε να το ξεχάσει.

Τρίτον επιβεβαιώνει ότι έχει κάνει την κλοπή της χρονιάς παίρνοντας τον Ρίβερς. Ο Αμερικανός συνεχίζει να χορεύει στους δικούς του ρυθμούς μια από τις καλύτερες άμυνες στην Ευρώπη και αναγκάζει την εξέδρα να του χαρίσει σύνθημα με το όνομά του. Το έχουμε ξαναπεί ότι εξελίσσεται σε Μπατίστ των κοντών.

Από κοντά του και ο Παππάς. Ένα καλάθι πέτυχε ξανά ο 26χρονος και μάλιστα όταν όλα είχαν κριθεί αλλά… Η άμυνα που έπαιξε και το γεγονός ότι με αυτόν στο παρκέ ο Παναθηναϊκό στραγγάλιζε τον αντίπαλο δείχνει ότι επιτέλους μοιάζει πνευματικά έτοιμος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του.

ΥΓ: Για την απόφαση του Πασκουάλ να ξεκινήσει τον Χαραλαμπόπουλο απλά μια κουβέντα. Πέρα από ακομπλεξάριστος και απαλλαγμένος από κάθε κόλλημα ο Ισπανός δείχνει αποφασισμένος να στηρίξει όσο πάει το σπάνιο αυτό ταλέντο. Το ντράιβ του πιτσιρικά και η γενικότερη εικόνα του όσο (λίγο) έπαιξε δείχνει φως στο τούνελ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x