Βάιος Τσούτσικας

Μίστερ, ευχαριστούμε και αντίο

Αντί να βοηθήσει στην εξέλιξή τους, ο Μέλο Περέιρα έχει κάνει τους διαιτητές να μην πετυχαίνουν ελέφαντα στα δύο μέτρα!

Συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα απ’ όσα είδαμε Τρίτη και Τετάρτη στα παιχνίδια του Κυπέλλου:

Τρία χρόνια στην Ελλάδα ο Περέιρα όχι μόνο δεν κατάφερε να βελτιώσει τους Έλληνες διαιτητές αλλά τους έκανε να μην μπορούν να πετύχουν ελέφαντα στα δύο μέτρα.

Στο Περιστέρι ο Τσαμούρης δεν βλέπει ότι ο παίκτης που εκτελεί πέναλτι κάνει διπλή επαφή με την μπάλα επειδή γλίστρησε. Αντί να δώσει έμμεσο υπέρ του Ατρόμητου δείχνει σέντρα. Για να το διορθώσει αρχίζει μετά να βγάζει χωρίς λόγο παίκτες του Βόλου με κόκκινη κάρτα.

Στη Θεσσαλονίκη ο (β’ βοηθός) Σάββας αφήνει τον Φοσέ να σκοράρει από θέση οφσάιντ και… ισοφαρίζει όταν αφήνει και τον Λάρσον του Άρη να σεντράρει ενώ ήταν εκτεθειμένος για να πετύχει το γκολ ο Ιντέγε.

Στο ΟΑΚΑ το έργο έγινε πιο σκληρό. Αφενός ο Καλύβας (β' βοηθός) και αυτός, έπαιζε για 45 λεπτά ως κεντρικός αμυντικός του ΠΑΣ Γιάννενα, αφετέρου ο ρέφερι Παπαδόπουλος, φρόντισε να τελειώσουν οι φιλοξενούμενοι με 11 παίκτες το ματς. Ο Καλύβας τρώει ένα γκολ στον Παναθηναϊκό στο οποίο ο Ινσούα καλύπτεται τουλάχιστον μισό μέτρο και κόβει άλλες δύο επιθέσεις σηκώνοντας το σημαιάκι πριν πάνε οι ομάδες στα αποδυτήρια.

Για να δείξει ότι είναι ακατάλληλος και όχι βαλτός, κόβει και μια επίθεση του Λεό του ΠΑΣ στο 90’ σε μια φάση που οριακή δεν τη λες. Ο Παπαδόπουλος, αφού πρώτα επέτρεψε στον Μπουκουβάλα να γλιτώσει με κίτρινη κάρτα στο μαρκάρισμα που κάνει πάνω στον Μπουζούκη λίγο πριν το ημίχρονο, στη συνέχεια έκλεισε τα μάτια (δις) σε περιπτώσεις που θα μπορούσε να τον είχε στείλει στα αποδυτήρια με δεύτερη παρατήρηση.

Η πρώτη είναι στη φάση του πέναλτι που κάνει ο παίκτης του ΠΑΣ πάνω στον Γιόχανσον, η δεύτερη σε μια διεκδίκηση της μπάλας με τον Περέα κατά την οποία ο αμυντικός παίζει με τον αγκώνα στο κεφάλι του Κολομβιανού. Απλά για την ιστορία… Ο Παπαδόπουλος είναι εκείνος οι διαιτητής που αδιαφόρησε και διέταξε συνέχεια στο παιχνίδι όταν ένας παίκτης της Κέρκυρας έστειλε με μαρκάρισμα του εντός περιοχής τον Καμπέσας του Παναθηναϊκού δύο μήνες στα πιτς. Για να μην ξεχνιόμαστε…

Για να μην πω και για τον Καρδιτσιώτη Δίπλαρη, τον β’ βοηθό του αγώνα ΠΑΟΚ-ΟΦΗ, που δεν κατάφερε να δει από απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου ότι η μπάλα πέρασε πλάγιο πριν το εξαιρετικό -είναι η αλήθεια- πρώτο γκολ του Λάμπρου.

Σύμφωνοι… Στην τελευταία περίπτωση η μη υπόδειξη δεν έπαιξε και κανέναν ρόλο. Ο νικητής του ζευγαριού είχε κριθεί από το πρώτο ματς στο Ηράκλειο. Στα άλλα όμως;

Τα ζευγάρια ήταν ή έγιναν οριακά και οι ρέφερι αντί να τα βοηθήσουν να εξελιχθούν ομαλά πήγαν να τα καταστρέψουν. Θυμίζω ότι ο Άρης έβαλε δύο γκολ στο πρώτο ματς με την Ξάνθη και για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο του μέτρησαν μόνο ένα, ενώ ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να παίξει το πρώτο ματς σε γήπεδο 8Χ8 με τον ρέφερι εκείνης της αναμέτρησης να αδιαφορεί για τη σωματική ακεραιότητα των παικτών.

Άντε πες μετά στους ανθρώπους των ομάδων αυτών και στον κόσμο που τους ακολουθεί ότι ο αποκλεισμός ήρθε από μια… αβλεψία, από κακιά στιγμή.

Δεν χρειάζεται να το αναλύουμε περισσότερο. Ο Μέλο Περέιρα έχει αποτύχει παταγωδώς στην εξέλιξη των Ελλήνων διαιτητών. Και αν οι προϊστάμενοί του δεν θέλουν να τον κατηγορήσουν ως μεροληπτικό πρέπει να τον ελέγξουν, να διαπιστώσουν την ανεπάρκειά του και να του δώσουν την ευχή τους για τον επόμενο εργοδότη του.

Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι, έστω και σήμερα, έστω και με τον Πορτογάλο στη θέση του, οι διαιτητές αυτοί που αδυνατούν όχι να πετύχουν αλλά να δουν ελέφαντα στα δύο μέτρα πρέπει να σταματήσουν να σφυρίζουν. Ευχαριστούμε πολύ, δεν σας έχουμε ανάγκη.

Τρίτο συμπέρασμα… Δεν θα υπάρχει ελληνικό ποδόσφαιρο αν δεν αποφασιστεί σήμερα κιόλας να γίνει από την επόμενη φάση του το Κύπελλο με VAR. Δεν ξέρω πόσο κοστίζει, δεν ξέρω τι συμφωνίες έχουν γίνει, ξέρω πως αν η κληρωτίδα βγάλει κανένα περίεργο ζευγάρι κι έχουμε υποδείξεις ανάλογες αυτών που προανέφερα πάμε ολοταχώς για ολοκαύτωμα.

Και δεν ξέρω πόσο τιμητικό είναι για τους προϊστάμενους των τοποθετημένων στο ελληνικό ποδόσφαιρο να στέλνουν αναφορές σχετικές στη Νιόν αλλά και τη Ζυρίχη. Το αγροτικό φορτωμένο με κούτες πάει κι έρχεται, ο απόλυτος διασυρμός μέσω των στιγμιότυπων που θα μεταδοθούν σε όλο τον κόσμο δεν χωνεύεται…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x