Βάιος Τσούτσικας

Νίκησε και τον Μπερτομέου

Ο Βάιος Τσούτσικας γράφει στο sport-fm.gr για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπασκόνια.

Αν βγάλεις από την εξίσωση το πρώτο και το τελευταίο κομμάτι του ματς έχεις μια εμφάνιση ιδανική από πλευράς Παναθηναϊκού.

Σκληρή άμυνα, μυαλωμενες επιθέσεις και απόλυτος έλεγχος του ρυθμου απέναντι σε μια ομάδα που ερχόταν με φόρα που της έδιναν οι τελευταίες της εμφανίσεις σε Ευρωλίγκα και Ισπανία.

Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας

Στοιχεία που χάρισαν στην ομάδα του Πασκουάλ τη 14η νίκη και μαζί το δικαίωμα να μείνει όρθια στη μάχη διεκδίκησης του πλεονεκτήματος στα πλέι οφ. Αν, φυσικά, δεν ολοκληρωθεί ο πόλεμος της διοργανώτριας με τους πράσινους με την αποχώρηση της ομάδας από τη συνέχεια της Λίγκας.

Πόλεμος που ήταν διάχυτος στην ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ. Αν και η έδρα του Παναθηναϊκού δεν ήταν κατάμεστη όπως άλλες βραδιές, ίσως λόγω και του εορταστικού της ημέρας, η γιουχα κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του ύμνου της Ευρωλίγκας, η απόφαση των παικτών του Παναθηναϊκού να μην παραταχθούν στο κέντρο του γηπέδου για το καθιερωμένο τελετουργικό πριν το πρώτο τζαμπολ και οι έντονες αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του Τζόρντι Μπερτομεου, θύμιζαν όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες.

Ένας ακόμα λόγος που έκανε το ματς ακόμα πιο επικίνδυνο. Πέρα από τη δεδομένη φόρμα της Μπασκόνια και την κάψα της να κάνει μια μεγάλη νίκη που θα τη φέρει πιο κοντά στην οκτάδα, ο Παναθηναϊκός είχε να πολεμήσει και με τη... φασαρία της μάχης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον Τζόρντι Μπερτομεου. Φασαρία που δεν μπορεί παρά να επηρέασε και τα αποδυτήρια των παικτών.

Τη νίκησε κι αυτή... Και το κατάφερε αρχικά επειδή βρήκε τρόπο να σταματήσει τις συνεργασίες των ψηλών των αντιπάλων σχετικά νωρίς. Ο Μαρτίνες είχε δώσει οδηγία στον δεύτερο ψηλό του (συνήθως το 4αρι) να κόβει στην τελική γραμμή όταν ο άλλος ψηλός έπαιζε τον ρόλο του σκαλοπατιου περίπου στα 5,5 μέτρα. Η Μπασκόνια άρχισε να χτυπά συνεχώς στο ζωγραφιστο, ο Παναθηναϊκός ζούσε ξανά στιγμές Μπάμπεργκ.

Η λύση βρέθηκε όμως νωρίς. Ο Παναθηναϊκός οχύρωσε καλύτερα τη ρακέτα του και όταν άρχισε να πυροβολεί στην επίθεση, ανάγκασε τους Βάσκους να πάνε σε πλάνο εναλλακτικό. Κυρίως για να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τον Γκειμπριελ, ο οποίος σουταρε σαν να πετά βότσαλα στη λίμνη. Οι συνθήκες του ματς ήταν διαφορετικές. Και απόλυτα βολικές για τον Παναθηναϊκό. Συνθήκες που οδήγησαν τους πράσινους από το -7 (23-30) στο + 18 (67-49). Και σε έναν δρόμο που οδηγούσε σε μια ανέλπιστα εύκολη νίκη.

Είχε μπει στο κόλπο και ο Παππάς, είχε αρχίσει να υπάρχει στην επίθεση ο Ρίβερς και ο Σινγκλετον, ο Καλάθης συνέχισε να μοιράζει τις ασίστ σαν να παίζει χωρίς αντίπαλο. Σε κάποια στιγμή μάλιστα το έργο είχε σκληρύνει τόσο για τους Βάσκους που δεν μπορούσαν καν να κατεβάσουν την μπάλα. Ήταν η στιγμή που ο Καλάθης έκανε διαρκές bullying στον Βιλντοζα.

Μέχρι να έρθει το φινάλε... Το οποίο θα μπορούσε να είχε τρομερές συνέπειες για τον Παναθηναϊκό αν η Μπασκόνια το πίστευε λίγο περισσότερο ή είχε αρχίσει την αντεπίθεση νωρίτερα. Οι παίκτες του Πασκουάλ έκαναν συνεχώς λάθος επιλογές και βιαστικές επιθέσεις, ο Παναθηναϊκός δεν διαχειρίστηκε καθόλου καλά την προίκα που κουβαλούσε από την τρίτη περίοδο του ματς. Αν έμπαινε ένα ακόμα σουτ του Τζανινγκ, αν δεν έκλεβε δύο μπάλες στο φινάλε ο Παππάς... Αν, αν, αν... Ο Παναθηναϊκός θα είχε γνωρίσει μια πολύ σκληρή ήττα.

Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό η μερική κατάρρευση του φινάλε δεν οδήγησε στην πλήρη ανατροπή κι έτσι επιτεύχθηκε μια νίκη που πέρα από δύσκολη για τους λόγους που προαναφέρθηκαν ήταν και πολύ σημαντική. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει περιθώριο για εκτός προγράμματος ήττα μετά το καζο της Γερμανίας.

Τι ακολουθεί; Είναι η ερώτηση του εκατομμυρίου. Ο Πασκουάλ στην τοποθέτηση - διαμαρτυρία μετά το τέλος του ματς ευχήθηκε το θέμα που έχει δημιουργηθεί να λήξει με ηρεμία. Αν εισακουστεί, αν ο Παναθηναϊκός συνεχίσει να συμμετέχει στην Ευρωλίγκα, αυτή η διακοπή που ακολουθεί είναι βάλσαμο. Και θα ξεκουραστεί ο ταλαιπωρημένος Σινγκλετον και θα πάρει ανάσες ο Καλάθης που όσο και να μην το νοιώθει έχει επιβαρυνθεί αρκετά και θα μπει στον λογαριασμό ο Πέιν. Ένας ψηλός με κορμί ικανό να κόψει στους αντιπάλους την επιλογή να χτυπάνε συνεχώς στη ρακέτα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x