Βάιος Τσούτσικας

Πρώτα ο Βαζέχα, μετά ο Μπεργκ

Ο Βάιος Τσούτσικας γράφει στο sport-fm.gr για τον παίκτη που μπορεί να αποδειχθεί ο δεύτερος σημαντικότερος ξένος στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Ταξιδέψτε πίσω στο μακρινό 2009. Τότε που στον Παναθηναϊκό το χρήμα έρεε ποτάμι. Την ΠΑΕ κυβερνούσε το πολυμετοχικό της σχήμα και στον πάγκο της ομάδας καθόταν ένας δύστροπος Ολλανδός, ο Χενκ Τεν Κάτε.

Είναι εκείνο το ξεκίνημα της δεύτερης σεζόν του συγκεκριμένου κόουτς στον πάγκο των «πρασίνων» που χάρισε την πρώτη επαφή του συλλόγου με τον Μάρκους Μπεργκ.

Στα 23 του τότε ο Σουηδός είχε αρχίσει ήδη να κάνει μεγάλη φασαρία στο Ολλανδικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Γκρόνινγκεν. Την πράσινη φανέλα της Γκρόνινγκεν. Και είχε μπει στο στόχαστρο σημαντικών ομάδων της Ευρώπης. Τότε προσπάθησε να τον κάνει δικό του για πρώτη φορά ο Παναθηναϊκός.

Στο πρόσωπό του ο Χενκ Τεν Κάτε έβλεπε τον σύγχρονο φορ γύρω από το ταλέντο του οποίου θα μπορούσε να χτιστεί μια φρέσκια επιθετική γραμμή που θα χάριζε στην ομάδα ένα πρωτάθλημα.

Τελικά η ζωή τα έφερε αλλιώς: ο Παναθηναϊκός βρήκε στο πρόσωπο του Σισέ τον κράχτη που έψαχνε για την επίθεσή του και ο κόσμος ξέχασε τον θαυματουργό πιτσιρικά από τη Σουηδία που επέλεξε το Αμβούργο για επόμενο σταθμό της καριέρας του. Και ο Τεν Κάτε ξεχάστηκε μετά από λίγο καθώς έλυσε το συμβόλαιό του με τους «πράσινους» τον Δεκέμβρη…

Το πεπρωμένο, όμως, φυγείν αδύνατον. Ρητό που επαληθεύτηκε όταν τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο φλερτ ήρθε ο γάμος. Τα λεφτά είχαν στερέψει, η ΠΑΕ είχε αλλάξει χέρια, ο Μάρκους δεν ήταν πια τόσο λαμπερός. Από το 2009 που πήγε στο Αμβούργο (έπαιξε κι έναν χρόνο δανεικός στην Αϊντχόφεν) είχε περισσότερες πίκρες, αρκετές στενοχώριες, πολλούς τραυματισμούς και λίγα γκολ. Δεκατρία γκολ, αριθμός απογοητευτικός μεν, σημαδιακός δε. Ο αγαπημένος των οπαδών της επόμενής του ομάδας.

Παρ’ όλα αυτά ο γάμος δεν έγινε από το πουθενά. Στον πάγκο της ομάδας υπήρχε σαφής επαφή με εκείνη την χρυσή οικονομικά εποχή: ο Γιάννης Αναστασίου ήταν ο νέος κόουτς του Παναθηναϊκού, τότε, το 2009, ήταν βοηθός του Τεν Κάτε.

Πάμε τώρα 10 χρόνια μετά το πρώτο φλερτ. Το καλοκαίρι του 2019, δηλαδή, όταν θα ολοκληρώνεται το φρέσκο συμβόλαιο που υπέγραψε ο Μάρκους Μπεργκ πριν λίγες ώρες. Ο Σουηδός θα διανύει το 33ο έτος της ηλικίας του και αν δεν έχει υπογράψει κάποια ενδιάμεση ανανέωση με το «τριφύλλι» θα προετοιμάζεται να σηκώσει ψηλά τα χέρια για να αποχαιρετήσει τους αγαπημένους του οπαδούς. Αυτούς που τον έκαναν να νιώσει θεός. Και αυτός φυσικά τους το ανταπέδωσε σκοράροντας κατά βούληση απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο…

Ο Μάρκους Μπεργκ στάθηκε ξανά στα πόδια του φορώντας το «τριφύλλι» στο στήθος. «Τριφύλλι» που τον βοήθησε να πάρει ξανά το «9» της Σουηδίας και να αγωνιστεί στον πλευρό του τεράστιου Ζλάταν έστω και στο τελευταίο μεγάλο του τουρνουά. Και ο σύλλογος, όμως, πήρε τα πάνω του με όσα η αύρα του Σουηδού έφερε. Πρώτο και σημαντικό χάι λάιτ η παράσταση που έδωσε στον πρώτο τελικό που έπαιξε με την πράσινη φανέλα.

Λένε πως δεν μπορείς αντικειμενικά να κρίνεις κάποιον ο οποίος ακόμα παλεύει, μάχεται για την υστεροφημία του. Και ο Μπεργκ είναι πρώτος στη μάχη και θα είναι εκεί μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2019. Μέχρι τότε λοιπόν ακόμα και αν οι αριθμοί του δεν έχουν καν πλησιάσει τους μυθικούς αριθμούς του Βαζέχα μπορείς εύκολα να τον τοποθετήσεις αν όχι δίπλα στον μεγάλο Πολωνό, εκεί κοντά, λίγο πίσω του.

Και ας μην κατέκλυσε ο κόσμος με την άφιξή του το αεροδρόμιο όπως έγινε με τον Σισέ και ας μην υπήρξε τόσο σπουδαίος σε παγκόσμιο επίπεδο όσο ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ο Μάρκους Μπεργκ έχει ήδη προσφέρει περισσότερα και από τους δύο στον Παναθηναϊκό. Και μέχρι το καλοκαίρι του 2019 μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Ακόμα και το μυθικό για την εποχή συμβόλαιό του είναι το πρώτο ουσιαστικό σημάδι ότι ο Παναθηναϊκός βγαίνει από το σκοτάδι…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x