Βάιος Τσούτσικας

Στον... πόλεμο θριάμβευσε ο Παναθηναϊκός

Ο Βάιος Τσούτσικας σχολιάζει μέσα από το www.sportfm.gr το πρώτο φετινό «αιώνιο» ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Όση ώρα παιζόταν στο ΟΑΚΑ μπάσκετ ο Ολυμπιακός ήταν καβάλα στ άλογο. Οι παίκτες του Μπλατ κυκλοφορούσαν εξαιρετικά την μπάλα, είχαν φοβερή αυτοσυγκέντρωση και ηρεμία, εκτελούσαν με εξαιρετικά ποσοστά.

Απέναντι, ο Παναθηναϊκός υπέφερε από... ακινησία. Το κόλπο του Μπλατ να επιτρέψει στον Καλάθη τις μπούκες απαγορεύοντας του τη δημιουργία μετέτρεψε τις πεντάδες του Παναθηναϊκού σε συστάδα αγαλμάτων. Καμία κίνηση, καμία έμπνευση. Οι γηπεδούχοι πόνταραν μόνο στις ατομικές προσπάθειες και στο επιθετικό ταλέντο ορισμένων παικτών.

Το 41-48 του ημιχρόνου ήταν μάλλον κολακευτικό για τον Παναθηναϊκό που κατάφερε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να μοιράσει μις δύο ασίστ σε είκοσι λεπτά αγώνα. Ο Ολυμπιακός την ίδια ώρα είχε 13 τελικές πάσες και ποσοστά από το τρίποντο σχεδόν εξωπραγματικά.

Απόλυτα λογικό, από τη στιγμή που όλα τα σουτ των παικτών του Μπλατ ήταν υπό καλές ως εξαιρετικές προϋποθέσεις. Απόλυτα λογικά και όσα έγιναν από την τρίτη περίοδο και μετά. Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να αφήσει στην άκρη λίγο το μπάσκετ και να το ρίξει στον πόλεμο. Ο Θανάσης πήρε θέση μάχης, άρχισε να πιέζει ασφυκτικά το κουβάλημα της μπάλας και κατέστρεψε τη δημιουργία αλλά και το μυαλό των αντιπάλων του.

Ο Ολυμπιακός άρχισε να κάνει τη μια λάθος επιλογή μετά την άλλη, ενώ ο Παναθηναϊκός, εκμεταλλευόμενος την αλλαγή του μομέντουμ, ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ και να αποκτά καλό επιθετικό ρυθμό. Όσο περνούσε η ώρα ο Παναθηναϊκός... γκάζωνε και ο Ολυμπιακός υποχωρούσε.

Παίκτες με καλή παρουσία στο πρώτο μέρος άρχισαν να λυγίζουν από την αμφιβολία που τους είχε βάλει στο κεφάλι ο Παναθηναϊκός. Το ποσοστά από μακριά έγιναν από εξαιρετικά τραγικά και το παιχνίδι τους ξέφυγε.

Σε αυτό έπαιξε ρόλο φυσικά και η εμφάνιση παικτών που ήρθαν από τον πάγκο και άλλαξαν τις ισορροπίες. Ο Θανάσης έκανε τη μισή δουλειά και ο Λεκαβιτσιους την άλλη μισή. Οι δυο τους σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό Καλάθη και τον ανεβασμένο στο δεύτερο μισό Γκιστ υπέγραψαν ένα υπερπολύτιμο αποτέλεσμα για τον Πασκουάλ και την ομάδα του.

Αυτοί δημιούργησαν και τους γρίφους που δεν κατάφερε να λύσει ο Μπλατ. Ο Ισραηλινός δεν βρήκε ουσιαστικές βοήθειες για τον Σπανούλη στη μεταφορά της μπάλας, ο Γκος δεν έγινε ποτέ παράγοντας της αναμέτρησης, ενώ παρά το γεγονός ότι ο εξαιρετικός στη δημιουργία Στρέλνιεκς απουσίαζε, ο Μάντζαρης σηκώθηκε από τον πάγκο μόλις για 2 λεπτά και κάτι ψιλά. Δεν γίνεται να ποντάρεις μόνο στον Σπανούλη σε ματς σαν κι αυτό. Τον μετατρέπεις από πυρηνικό όπλο σε υποψήφιο θύμα.

Αλήθεια είναι πως από το ματς στο ΟΑΚΑ είχε περισσότερα να χάσει ο Παναθηναϊκός. Γι αυτό και το τελικό σκορ είναι πέρα από σημαντικό και ανακουφιστικό. Αν καταφέρει να μετατρέψει τη φόρα που πήρε από το πρώτο φετινό ντέρμπι σε δύναμη ώθησης μπορεί και να μείνει όρθιος στον... Γολγοθά που τον περιμένει. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός δεν έπαθε καμία σοβαρή ζημιά. Το μόνο άκρως ανησυχητικό είναι η διάλυση της ψυχολογίας ορισμένων παικτών του κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x