Βάιος Τσούτσικας

Τα στημένα και η ένταση

Ο Βάιος Τσούτσικας γράφει στο sport-fm.gr το... σενάριο του ντέρμπι και για όσα μπορούν να διαταράξουν την διαφαινόμενη ισορροπία.

Ωρες πριν γίνουν γνωστά τα οριστικά πλάνα των δύο προπονητών κάθε κουβέντα σχετική με την εξέλιξη του ντέρμπι μπορεί εύκολα να αποδειχθεί λόγια του αέρα. Μιλάς για σχήματα που ίσως δεν χρησιμοποιηθούν, για παίκτες που ενδεχομένως να δουν το ματς από τον πάγκο ενώ - φυσικά - δεν μπορείς να φέρεις στο νου όλες αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που επηρεάζουν κάθε αναμέτρηση. Πόσο μάλλον ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού.

Αυτό το απρόβλεπτο, λοιπόν, είναι και το πρώτο στοιχείο που θα κρίνει τον νικητή. Οποιος ευνοηθεί από τις συγκυρίες και τα καμώματα της μπάλας πιθανότατα θα είναι και ο μεγάλος κερδισμένος της μάχης των "αιωνίων". Αν, βέβαια, υπάρξει νικητής...

Αλήθεια είναι ότι από την ημέρα που ανέλαβε την τεχνική καθοδήγηση του Ολυμπιακού ο Περέιρα οι πρωταθλητές έχουν μια εικόνα περισσότερο "συνετή" εντός αγωνιστικού χώρου. Οι γραμμές τους είναι πιο συμπαγείς, η αμυντική λειτουργία των 11άδων του Πορτογάλου είναι πιο αποτελεσματική, ο ρυθμός των αγώνων επηρεάζεται αρκετά από τη σκοπιμότητα. Δεν είναι εύκολο, με άλλα λόγια, να βρεις εκτεθειμένη την άμυνα του Ολυμπιακού και να της κάνεις τη μεγάλη ζημιά. Πάντα υπό κανονικές συνθήκες που λέγαμε και στη φυσική.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει αλλάξει συνολικά την τακτική του, το προφίλ του, όμως, έχει μετατραπεί από την ώρα που πρόσθεσε στο ρόστερ του τον Στάθη Ταυλαρίδη. Η άμυνα του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος ήταν αν όχι μία από τις χειρότερες σίγουρα μια από τις πλέον προβληματικές. Σήμερα είναι - με τον Ταυλαρίδη παρών - μία από τις καλύτερες και στα τελευταία ματς η καλύτερη. Ειδικά εντός έδρας οι "πράσινοι" όχι μόνο δεν τρώνε γκολ αλλά δεν απειλούνται καν. Μπορεί ο Ολυμπιακός να είναι κλάσεις ανώτερος και ποιοτικότερος των υπολοίπων αντιπάλων της λίγκας αλλά θα δυσκολευτεί πολύ να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα του Στιλ.

Με βάση, λοιπόν, όσα μας δείχνουν οι ομάδες εσχάτως και με τον κίνδυνο φυσικά να εκτεθούμε ανεπανόρθωτα το ντέρμπι πάει ολοταχώς για Χ. Πώς μπορεί αυτή η διαφαινόμενη ισορροπία να αλλάξει; Μα φυσικά αν στα επιμέρους καταφέρει κάποιος από τους δύο αντιπάλους να πάρει νίκες στα σημεία. Ενα παράδειγμα είναι οι στημένες φάσεις: σε παιχνίδι χαμηλού ρυθμού και υψηλής έντασης τα στημένα γύρω από την περιοχή είναι ο Νο1 τρόπος να σκοράρεις. Πρώτος λόγος, λοιπόν, στα στόπερ. Και στην άμυνα και στην επίθεση. Ταυλαρίδης, Σίλντενφελντ, Σαντάνα, Σιόβας είναι στο δικό μου το μυαλό πιθανότεροι πρώτοι σκόρερ του ντέρμπι από τους Μπεργκ και Μήτρογλου.

Αλλο επιμέρους στοιχείο είναι ο δυναμισμός. Αυτό το "ήθελε περισσότερο το ματς" που λένε. Ποιοι θα πάνε πιο δυνατά στις μονομαχίες, ποιοι θα βγάλουν περισσότερη ενέργεια στο παιχνίδι τους; Ακόμα και μεταξύ ίσων η διαφορά στην ένταση μπορεί να δημιουργήσει ρυθμό άρα και να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου αντιπάλου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x