Χρήστος Σούτος

Τώρα αρχίζει το πραγματικό παιχνίδι

Ο Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr για την έναρξη του TOP 16 της Ευρωλίγκας.

Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία για όλους. Μόλις την δεύτερη μέρα του νέου χρόνου ξεκινά ο μαραθώνιος του Top- 16 για τις ομάδες που πήραν την πρόκριση από την πρώτη φάση της φετινής Euroleague. Ο καταρτισμός των νέων ομίλων έφερε, για πρώτη φορά μετά το 2002 και στο δρόμο για το φάιναλ- φορ της Μπολόνια που τελικά οι πράσινοι κατέκτησαν τον τρίτο τους τρόπαιο, αντιμέτωπους τους αιώνιους του ελληνικού μπάσκετ.

Μαζί τους η Φενέρ του μεγάλου Ζέλικο, το καμάρι της Καταλονίας Μπαρτσελόνα, οι πάντα υπολογίσιμες Μάλαγα, Εφές και Λαμποράλ, αλλά και η διοργανώτρια του φετινού φάιναλ- φορ, Αρμάνι Μιλάνο σε μια σύγκρουση γιγάντων που το μόνο σίγουρο είναι πως μας εξασφαλίζει μεγάλες μπασκετικές βραδιές.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης μπαίνουν στην δεύτερη φάση με προίκα το αήττητο από τον πρώτο όμιλο, αλλά με σχετικά άσχημη ψυχολογία, αφού το μεγάλο σερί νικών ακολούθησαν δύο ήττες, που δεν διέκοψαν απλώς το σερί, αλλά οδήγησαν στην πρώτη απώλεια τίτλου της φετινής σεζόν, του Κυπέλλου μετά τον αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό, και στην πιθανή απώλεια της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος της Α1 μετά την απρόσμενη ήττα από τον ΚΑΟΔ στην Δράμα λίγο πριν την αυγή της νέας χρονιάς.

Πρώτη αντίπαλος για τους παίκτες του Μπαρτζώκα η Φενέρ του Ομπράντοβιτς, που προκρίθηκε σχετικά άνετα από το, κατά τεκμήριο, πιο δύσκολο γκρουπ ξεπερνώντας στην βαθμολογία ομάδες πολύ πιο έμπειρες στην διοργάνωση, όπως οι ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα. Αντίπαλος καθόλου εύκολος ειδικά για πρώτη αγωνιστική και μάλιστα εντός έδρας με τις εκπλήξεις στις πρεμιέρες να καραδοκούν. Σε ένα όμιλο που και η παραμικρή απώλεια μπορεί στο τέλος να κοστίσει, από ένα καλύτερο πλασάρισμα μέχρι και την ίδια την πρόκριση στα play- off, οι ερυθρόλευκοι καλούνται να ανασυνταχθούν, να ξεπεράσουν τις ατυχίες, με αποκορύφωμα την περίπτωση του Λο που οδήγησε σε απόκτηση παίκτη, και να κερδίσουν τους φιλόδοξους Τούρκους που ελπίζουν να δώσουν το παρών για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελική φάση της διοργάνωσης. Τι πρέπει να προσέξουν οι γηπεδούχοι;

Κυρίως τον ρυθμό του αγώνα και τα αμυντικά τους ριμπάουντ, τομέας που εσχάτως δεν τα πάνε καθόλου καλά. Το σύνολο του Ζοτς παίρνει ενέργεια από την άμυνα του και προσπαθεί με συνεχείς εναλλαγές ρυθμού να αποσυντονίσει τον αντίπαλο. Με παίκτες προσωπικότητες, όπως οι Κλέιζα, στην επιστροφή του στο ΣΕΦ αντιμέτωπος της πρώην ομάδας του, Μπογκντάνοβιτς, Μακάλεμπ αλλά και παίκτες πολύ χρήσιμα εργαλεία, όπως οι Πρέλζιτς, Ζόριτς και Βίντμαρ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ομάδες που οι ειδικοί του χώρου θεωρούν φαβορί για τον τίτλο. Διαθέτουν μάλιστα επιπροσθέτως στην άκρη του πάγκου τους τον κορυφαίο προπονητή στην ιστορία του αθλήματος στην Ευρώπη.

Οι πράσινοι του Αργύρη Πεδουλάκη ρίχνονται μια μέρα νωρίτερα στη μάχη, σήμερα κόντρα στην Αρμάνι και αυτοί εντός έδρας. Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού δεν έχει την ποιότητα της Φενέρ ή άλλων ομάδων του ομίλου, του ΠΑΟ συμπεριλαμβανομένου, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέα ποσότητα. Το κακό πρώτο δείγμα της ομάδας του Πεδουλάκη, που την έφερε στην τέταρτη θέση του αρχικού γκρουπ, ελπίζουν άπαντες στο πράσινο στρατόπεδο ότι δεν θα έχει συνέχεια και στο Top- 16 που τα λάθη κοστίζουν ακριβά. Η ψυχολογία τους είναι ανεβασμένη μετά την πρόκριση επί του Ολυμπιακού, με πειστική μάλιστα εμφάνιση, και όλοι περιμένουν το ξεκίνημα με την Αρμάνι θεωρώντας πως μπορεί να αποτελέσει την αρχή για ακόμα καλύτερες εμφανίσεις και στα ευρωπαϊκά παρκέ πλέον.

Στο ματς με την ιταλική ομάδα, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά με την απόκτηση του Χάκετ από την Σιένα, αρκεί οι πράσινοι να είναι στοιχειωδώς σοβαροί και θα επικρατήσουν εύκολα δύσκολα. Το σημαντικότερο είναι να μην επαναλάβουν την εικόνα των περισσοτέρων αναμετρήσεων μέχρι τώρα, όπου έπρεπε να καλύψουν μεγάλες διαφορές μέσα στα ματς εξαιτίας του νωθρού τους ξεκινήματος. Το σχετικά βατό πρόγραμμα που έχουν για αρχή, μετά πάνε στην Κάχα και ακολουθεί η Εφές στο ΟΑΚΑ, τους δίνει την δυνατότητα να μπουν σε θέση οδηγού του ομίλου. Το αν το μπορούν θα φανεί στο γήπεδο.

Στα υπόλοιπα του ομίλου τώρα ξεχωρίζει ο ισπανικός εμφύλιος, όπου θα πέσουν κορμιά, ενώ στο παιχνίδι της Βαρκελώνης μεταξύ Μπάρτσα και Εφές, του Αγγέλου πλέον, οι γηπεδούχοι πρέπει να προσέξουν αν δεν θέλουν να πέσουν θύμα έκπληξης. Οι Τούρκοι μάλιστα σε μια επίδειξη οικονομικής δύναμης πήραν τον Μπιέλιτσα από την Κάχα με συνοπτικές διαδικασίες. Καθίστε και απολαύστε ματς γιατί το πραγματικό παιχνίδι τώρα αρχίζει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x