sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τζόρνταν Θίοντορ: Ακριβό άρωμα σε μικρό μπουκαλάκι

Η ΑΕΚ έκανε το «μπαμ» με την απόκτηση του Τζόρνταν Θίοντορ και το sport-fm.gr παρουσιάζει άγνωστες πτυχές του Αμερικανού γκαρντ.

Λένε πως τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια… Αυτή η φράση ταιριάζει γάντι στον Τζόρνταν Θίοντορ. Μπορεί το μικρό του μπόι (1,83μ.) να μην του επέτρεψε ποτέ να δοκιμάσει καν την τύχη του στο ΝΒΑ, ωστόσο οι υπόλοιπες αρετές του έφταναν και περίσσευαν για να χαράξει το δικό του δρόμο. Έναν δρόμο που τον έφερε στα 29 του στην ΑΕΚ…

Από το κολέγιο του Γκάλη στο… σνομπάρισμα από το ΝΒΑ

Ο Τζόρνταν Θίοντορ έδειξε από τα παιδικά του χρόνια στο Νιου Τζέρσεϊ την κλίση του στο μπάσκετ και η επιλογή καριέρας ήταν προφανής. Το 2008 πήγε στο Seton Hall, γνωστό στα… δικά μας μέρη λόγω Νίκου Γκάλη, όπου και πέρασε όλη την κολεγιακή του ζωή. Έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις με τους «πειρατές» και ολοκλήρωσε την τετραετία του στο NCAA με 16,1 πόντους και 6,6 ασίστ ανά αγώνα στην τελευταία του σεζόν. Μάλιστα, έκανε ρεκόρ στην ιστορία του κολεγίου με 226 ασίστ καταρρίπτοντας μια επίδοση που κρατούσε από το 1962/63 (197). Το ΝΒΑ έμοιαζε με φυσική συνέχεια, ωστόσο το μικρό του δέμας ήταν ανασταλτικός παράγοντας. «Μεγαλώνοντας εδώ το όνειρό σου είναι να παίξεις στο ΝΒΑ. Κανείς δεν σκέφτεται να παίξει στο εξωτερικό. Όλοι μας έτσι μεγαλώνουμε. Όμως όταν κατάλαβα πως δεν θα είχα αυτή τη δυνατότητα, η επιλογή του εξωτερικού ήταν προφανής…».



Τα δύσκολα πρώτα χρόνια και οι υποβιβασμοί

Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Τζόρνταν Θίοντορ στην Ευρώπη δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Όχι μόνο γιατί προσαρμόστηκε δύσκολα στην Τουρκία («ήμουν για πρώτη φορά τόσο μακριά από την οικογένειά μου και σε ένα μέρος που δεν μιλούσε κανένας αγγλικά») αλλά και επειδή παρότι ο ίδιος είχε καλή παρουσία, οι ομάδες του δεν τα κατάφερναν. Η Αντάλια το 2012, η Μερσίν το 2014 και η Μπουργκ το 2015 υποβιβάστηκαν παρά τις δικές του καλές εμφανίσεις. «Δεν είναι καλό να είσαι ο πλέι μέικερ σε τρεις ομάδες που υποβιβάζονται», παραδέχεται και ο ίδιος. Στο μεσοδιάστημα είχε κάνει… αρπαχτές σε Πουέρτο Ρίκο και Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να το δει αλλιώς. «Ήταν ένα μήνυμα από το σώμα μου για να κατεβάσω ταχύτητα και να μην παίζω ασταμάτητα», τονίζει.

Η ώρα της «λάμψης»

Η καριέρα του έδειχνε να είναι καταδικασμένη σε μικρομεσαίες ομάδες και περιορισμένη προβολή, μέχρι να έρθουν οι Σκαϊλάινερς Φρανκφούρτη το 2015. «Η ομάδα αυτή αναγέννησε την καριέρα μου», θυμάται. Δίπλα σε συμπαίκτες που πλέον διαπρέπουν, όπως οι Βόιτμαν (Μπασκόνια), Μπαρτέλ (Μπάγερν) και Ντούρνκαμπ (Βαλένθια) οδήγησε τη γερμανική ομάδα στην κατάκτηση του παρθενικού FIBA Europe Cup με εξαιρετική παρουσία στο Final Four. Στον ημιτελικό με την Ενισέι (59-56) είχε 12 πόντους, 7 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα, ενώ στον τελικό με τη Βαρέζε (66-62) είχε 13 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ.



Η χρονιά της ζωής του

Οι εμφανίσεις του στη Γερμανία αποτέλεσαν το διαβατήριό του για το παραπάνω επίπεδο. Επέστρεψε στην Τουρκία για να αγωνιστεί στην Μπάνβιτ και έκανε ονειρική σεζόν. Το Φλεβάρη πήρε από το χέρι την ομάδα από τον Πάνορμο και την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου νικώντας με 75-66 την Εφές στον τελικό. Ο Θίοντορ ήταν MVP έχοντας 19 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ αποδεικνύοντας πως ανήκει δικαιωματικά πια στο top level.



Δεν έμεινε εκεί όμως, καθώς έφτασε με την Μπάνβιτ ως τον τελικό του παρθενικού Basketball Champions League. Κέρδισε τον τίτλο του πολυτιμότερου της κανονικής περιόδου με 16,2 πόντους (τέταρτος σκόρερ) και 7,7 ασίστ (πρώτος σε ασίστ), στον ημιτελικό κόντρα στη Μονακό (83-74) είχε 21 πόντους, 11 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα σε… 39:57, ενώ στον χαμένο τελικό από την οικοδέσποινα Τενερίφη (63-59) πάλευε σχεδόν μόνος του έχοντας 17 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ.



Ο έρωτας της ζωής του

Στον Πάνορμο δεν βρήκε μόνο την μπασκετική υγειά του, αλλά και τη γυναίκα της ζωής του. Την Τουρκάλα παίκτρια Τουγκμπά Τασκί, με την οποία από τότε μέχρι σήμερα είναι αχώριστοι. «Την πρωτοείδα όταν εκείνη έπαιζε στην Μπεσίκτας, την είδα και… κόλλησα. Τότε είχε σχέση, αλλά μετά από λίγα χρόνια που τη συνάντησα όταν έπαιζα στην Μπάνβιτ τής εξομολογήθηκα τον έρωτά μου. Είναι υπέροχο συναίσθημα. Ποτέ δεν ήμουν τόσο ερωτευμένος, ούτε είχα κάποιον εκτός μπάσκετ που να νοιάζομαι τόσο πολύ», δηλώνει για τη σύντροφό του.

inner

Καλή αρχή, αλλά…

Η ονειρική σεζόν έφερε… προαγωγή στην Ευρωλίγκα για τον Τζόρνταν Θίοντορ με διετές-μάλιστα-συμβόλαιο. Η Αρμάνι Μιλάνο τον απέκτησε και αυτός άρχισε εξαιρετικά οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του Σούπερ Καπ έχοντας το Σεπτέμβριο του 2017 στο 82-77 επί της Βενέτσια 29 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ.



Ο ίδιος απολάμβανε τη ζωή στο Μιλάνο. «Λατρεύω την μόδα και είναι η πόλη της», δήλωνε τότε. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε. Μπορεί να κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά η πορεία της ομάδας στην Ευρωλίγκα ήταν απογοητευτική (ο ίδιος είχε 11,6 πόντους, 4,3 ασίστ και 2 ριμπάουντ σε 26:15 ανά αγώνα) και η συνύπαρξη του ιδίου αρχικά με τον Γκάουντλοκ και εν συνεχεία με τον Τζέρελς δεν ήταν αποδοτική. Παρότι ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με 10,4 πόντους, 2,9 ριμπάουντ και 2,9 ασίστ, έμεινε εκτός rotation στα play offs και παρέμεινε μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου, όταν αποδεσμεύτηκε από την Αρμάνι.

Στην ΑΕΚ, πλέον, θέλει να ξαναβάλει στο σωστό δρόμο την καριέρα του. Και φαίνεται πως έχει όλα τα φόντα να τα καταφέρει βοηθώντας την «Ένωση», που κατέβαλε πολύ κόπο και χρήμα για να τον αποκτήσει, να πετύχει τους στόχους της.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x