sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ζαν-Σαρλ: Για το επόμενο σκαλί μακριά από Βιλερμπάν και Σαν Αντόνιο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Ολυμπιακός προχωράει την περίπτωση του Λιβιό Ζαν-Σαρλ και το sportfm.gr σας παρουσιάζει τον 26χρονο πάουερ φόργουορντ.

Όπως όλα δείχνουν, η φροντ-λάιν του Ολυμπιακού δείχνει να ολοκληρώνεται, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τον Ζαν-Σαρλ βρίσκονται εν εξελίξει.

Το προπονητικό επιτελείο των ερυθρολεύκων εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε αυτά ήταν και η παραμονή του Όγκουστιν Ρούμπιτ, η οποία όπως όλα δείχνουν πάει πιο πίσω λόγω του Γάλλου.



Το sportfm.gr καταγράφει τι μπορεί να προσφέρει στον Ολυμπιακό ο 26χρονος, καθώς και την πορεία του μέχρι σήμερα.

Πρώτες ευκαιρίες καριέρας στη Βιλερμπάν

Η επαγγελματική καριέρα του γεννημένου στις 8 Νοεμβρίου του 1993 Γάλλου ξεκίνησε στην ομάδα που αγωνιζόταν μέχρι και φέτος, τη Βιλερμπάν.



Στο κλαμπ που βρίσκεται στο προάστιο της Λυών, ο ύψους 2,05 μέτρων φόργουορντ έκανε τα πρώτα του βήματα και θεωρήθηκε ταλέντο υψηλών προδιαγραφών.

Έγινε draft, δεν έκανε καριέρα στο ΝΒΑ



Αν τον ρωτήσει κάποιος ποια είναι η αγαπημένη μέρα της ζωής του σίγουρα δεν θα μείνει έκπληκτος αν απαντήσει 27 Ιουνίου του 2013.

Η μέρα εκείνη ήταν στην ουσία η επιβράβευση του για το ταλέντο του, αλλά κυρίως για την δουλειά του, καθώς κατέκτησε την 28η θέση του πρώτου γύρου του draft.

Η ομάδα που τον επέλεξε δεν ήταν άλλη από τους Σαν Αντόνιο Σπερς του τεράστιου Γκρεγκ Πόποβιτς, οι οποίοι είδαν το ταλέντο του στο Nike Hoop Summit εκείνης της χρονιάς.

Παρόλο που έδειχνε έτοιμος για το επόμενο βήμα στη καριέρα του ένας αρκετά σκληρός και επίπονος τραυματισμός τον έφερε πίσω. Παίζοντας στα κλιμάκια των μικρών εθνικών ομάδων της Γαλλίας έπαθε ρήξη χιαστού με συνέπεια το όνειρο για το ΝΒΑ να πάρει τρίχρονη παράταση, συνεχίζοντας στη Βιλερμπάν.

Στις πρώτες μέρες του Ιουλίου του 2016, ο Γάλλος αγωνίστηκε με τη φανέλα των Σπερς στο Summer League και οδήγησε με τις εμφανίσεις του την ομάδα του Τέξας να του προτείνει συμβόλαιο το οποίο και υπέγραψε.

Ωστόσο, η καριέρα του στο ΝΒΑ τελείωσε στην ουσία πριν καν αρχίσει, από τη στιγμή που περίπου τρεις μήνες μετά και στις 24 Οκτωβρίου έμεινε ελεύθερος και συνέχισε στην D-League με την αντίστοιχη ομάδα του Σαν Αντόνιο.

Μέχρι να γυρίσει στο τέλος της χρονιάς πάλι στη Βιλερμπάν με σκοπό να μην μείνει άπραγος.

Η σεζόν 2017-18 τον βρήκε μεταξύ Αμερικής και Ισπανίας



Αναμφίβολα δεν ήθελε να παρατήσει το όνειρο για να βρεθεί στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και ήταν πάλι στην θυγατρική ομάδα των Σαν Αντόνιο Σπερς στις αρχές της σεζόν 2017-18.

Όταν κατάλαβε πως πλέον οι πιθανότητες να συνεχίσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη όλο και λιγόστευαν υπέγραψε στη Μάλαγα στα τέλη του 2018 παραμένοντας στον ισπανικό σύλλογο μέχρι το πέρας της σεζόν.

Η απόφαση να γυρίσει στη Βιλερμπάν ήταν η πιο σοφή εκείνη τη στιγμή. Και το έπραξε.

Επέστρεψε σε ένα κλαμπ που τον ξέρουν και τους ξέρει, γνώριζαν τι μπορεί να κάνει και μετά την περιπλάνηση του μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής ήθελαν να του δώσουν πάλι την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει.

Ξεκίνησε με φόρα απέναντι στον Ολυμπιακό τη φετινή ευρωπαϊκή πορεία της Βιλερμπάν


Πρώτη αγωνιστική της σεζόν που ολοκληρώθηκε άδοξα λόγω του κορωνοϊού βρίσκει τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με την Βιλερμπάν στο «Αστρομπάλ». Εκείνο το ματς έφερε θριαμβευτές τους Γάλλους οι οποίοι επικράτησαν πολύ άνετα (82-63) έναντι των Πειραιωτών, με συνέπεια η συνεργασία της ελληνικής ομάδας με τον Ντέιβιντ Μπλατ να τελειώσει.

Στο παιχνίδι αυτό έλαμψε για τους γηπεδούχους ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ. Στην κυριολεξία ήταν παντού, είτε στην άμυνα, είτε στην επίθεση. Μέσα στη ρακέτα ήταν εξαιρετικός με δύο επιθετικά και τρία αμυντικά ριμπάουντ, ενώ πρόσθεσε και δέκα πόντους στο «σακούλι» της ομάδας του Ζβέζνταν Μίτροβιτς.

Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του

Είναι φανερό με την πρώτη ματιά πως ο πρώην παίκτης των Σαν Αντόνιο Σπερς κρύβει μέσα του έναν σπουδαίο αθλητή (λόγω χαρακτηριστικών).

Είναι ένας μπασκετμπολίστας που θέλει να βάζει το σώμα του στη... «φωτιά», καθώς θα λέγαμε πως πάει με ιδιαίτερη θέρμη στη διεκδίκηση του επιθετικού ριμπάουντ, από τη στιγμή που τον βοηθούν τα αθλητικά του προσόντα σε μέγιστο βαθμό.
Του αρέσει να συνεργάζεται με τον «κοντό» της ομάδας, παίρνοντας στο pick n roll θετικό πρόσημο. Έχοντας στο πλάι του παίκτες, όπως ο Βασίλης Σπανούλης που έχει βοηθήσει δεκάδες ψηλούς στην εξέλιξη τους δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο κομμάτι αυτό.

Οι 9.1 πόντοι του, σε 21:08 λεπτά, ως μέσος όρος στην Ευρωλίγκα δίνει την δυνατότητα να βγει το συμπέρασμα πως δεν πρόκειται να θυμίζει τον Άντονι Ράντολφ στην επιθετική του συγκομιδή, ωστόσο είναι ένας αριθμός αξιοπρόσεκτος.

Χαρακτηριστικό του είναι το σουτ από μέση απόσταση. Μπορεί με μεγάλη ευκολία να βρει «διχτάκι» από τα 5-6 μέτρα, ενώ από τα 6.75 δεν θα λέγαμε πως έχει την ίδια «ρέντα». Σε 27 ευρωπαϊκά παιχνίδια πανηγύρισε μόνο 15 φορές έξω από την γραμμή σε 48 προσπάθειες συγκεντρώνοντας ποσοστό 31.3%.

Ένα νούμερο, το οποίο δεν σε αφήνει χωρίς... άγχος όταν μένει ελεύθερος, αλλά αναμφίβολα θα γίνει στόχος των αντιπάλων προπονητών πολλές φορές, θέλοντας να δώσουν αλλού βάση στην περιφερειακή τους άμυνα.

Το παιχνίδι με πλάτη δεν είναι το αγαπημένο του, όμως αρκετές στιγμές θα δοκιμάσει να ματσάρει τον ψηλό που θα θελήσει να τον περιορίσει εξετάζοντας τις επιλογές του. Είτε με πάσα, είτε ολοκληρώνοντας ο ίδιος την προσπάθεια με χουκ.



Τα αμυντικά του πλεονεκτήματα είναι ευδιάκριτα από τις πρώτες κιόλας στιγμές. Δεν έχει θέμα να ακολουθήσει ψηλούς ισοϋψείς (ή ακόμα και γκαρντ) και το μοναδικό του θέμα είναι στην περίπτωση που βρει απέναντι του πάουερ φόργουορντ που έχουν δυνατότητες να παίζουν με πλάτη σαν τον Γιώργο Πρίντεζη τον οποίο δεν μπόρεσε να περιορίσει σε κανένα από τα δύο παιχνίδια που έδωσε η ομάδα του με τον Ολυμπιακό. Όντας ένας παίκτης με μεγάλο άνοιγμα χεριών και πλούσια αθλητικά προσόντα μπορεί για λίγα λεπτά να βοηθήσει στη θέση «5».

Ταιριάζει με Πρίντεζη-Βεζένκοφ

Η υπόθεση ανανέωσης του Γιώργου Πρίντεζη ολοκληρώθηκε, ενώ εκείνη του Σάσα Βεζένκοφ είναι σύμφωνα με όσα έχει μεταφέρει ο πατέρας του παίκτη σε καλό δρόμο.

Στους δύο αυτούς παίκτες εντοπίζουμε ποστ παιχνίδι και περιφερειακή απειλή, ενώ είναι φανερό πως λείπει η αντίστοιχη «αθλητική». Αυτό μπορεί να φέρει ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ.

Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί τότε το «παζλ» στη φροντ-λάιν που ετοιμάζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου είναι έτοιμο. Ο πρώην κόουτς της Μπαρτσελόνα όπως φαίνεται εντοπίζει στοιχεία που δεν έχει ο Όγκουστιν Ρούμπιτ και γι' αυτό το λόγο έχει ανάψει το «πράσινο» φως για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την πλευρά του μπασκετμπολίστα για τον οποίο έδωσε θετική εισήγηση κάποτε ο Γκρεγκ Πόποβιτς. Το παρκέ θα είναι ο κριτής για τον Λιβιό Ζαν-Σαρλ σε μία ομολογουμένως... περίεργη επόμενη χρονιά.

Επιμέλεια: Θανάσης Ρενδούμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x