Νίκος Ζέρβας

To… βαρέλι, έβαλε φρένο στον Ολυμπιακό

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού από την Εφές, την έλλειψη λύσεων στα γκαρντ που στοίχισε, την ευστοχία των γηπεδούχων στα τρίποντα και τον βασικό στόχο που παραμένει εφικτός.

Ο Ολυμπιακός αγνοούσε την ήττα από τις 25 Ιανουαρίου και εκείνο το… περίεργο βράδυ απέναντι στη Ρεάλ στην Μαδρίτη, όπου άγγιξε μία επική ανατροπή. Έκτοτε, πάτησε το «γκάζι», έκανε έξι συνεχόμενες νίκες στην Ευρωλίγκα, πήρε στο μεσοδιάστημα ένα ακόμα Kύπελλο στην Ελλάδα, και πήγε στην Κωνσταντινούπολη για το συναπάντημα με την Εφές, έχοντας στο μυαλό να… βρέξει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Αντ' αυτού, «έβρεξε» τρίποντα για την τουρκική ομάδα, που πριν το τζάμπολ δεν είχε άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη, ώστε να συνεχίσει να ελπίζει για την 10η θέση. Πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος, η αστραφτερή και δυόμισι φορές πιο ακριβή, Εφές, έχει αυτό τον στόχο, την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» είναι με το ένα… πόδι απευθείας στα πλέι οφ και νιώθουν και… τσαντισμένοι από την αποψινή ήττα.

Και για το ότι δεν κατάφεραν να σπάσουν το κακό σερί που έχουν στο συγκεκριμένο γήπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017 και έπειτα. Αν κάποιος θέλει να είναι ρεαλιστής, ασφαλώς και οι νταμπλούχοι Ελλάδας ήταν κατώτεροι των περιστάσεων στο ιστορικό γι' αυτούς «Σιναν Ερντέμ». Όμως το διακύβευμα για την τουρκική ομάδα ήταν τόσο σπουδαίο, όσο έδειξε και η εμφάνισή της, το μάτι που… γυάλιζε, αλλά και η ευστοχία της. Με παίκτες όπως Λάρκιν, Κλάιμπερν, Μπράιαντ, Τόμπσον, Πλάις, Γουίλις και Μπομπουά, δεν είναι δα και δύσκολο να βρεθεί σε καλή μέρα στην έδρα της, για να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Για να τα καταφέρει, είχε σύμμαχο το εξωπραγματικό 10/14 στα τρίποντα του πρώτου ημιχρόνου (και 14/27 συνολικά), αλλά και τουλάχιστον τέσσερις-πέντε περιπτώσεις όπου σκόραρε στο τέλος του χρόνου της επίθεσής της. Στην αντίπερα όχθη, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να απειλήσει από την περιφέρειά του και δεν ανταποκρίθηκε αμυντικά.

Με τον Γουόκαπ να είναι συγκινητικός με 10 ασίστ και καλές άμυνες παρά τον πρησμένο του αστράγαλο, αλλά να αδυνατεί να σκοράρει όντας απροπόνητος, χρειαζόταν κάποιος από τους υπόλοιπους περιφερειακούς να βγει μπροστά. Με εξαίρεση ένα μικρό ξέσπασμα του Κέιναν, οι υπόλοιποι δεν έδωσαν το παραμικρό. Ο εκτός ρυθμού Γουίλιαμς-Γκος έμεινε χαμηλά, ο ΜακΚίσικ έκανε μετά από καιρό άσχημη εμφάνιση και ο Λαρεντζάκης έμεινε στο παρκέ για μόλις 7,5 λεπτά. Έμειναν να παλεύουν οι Φαλ, Πίτερς και Παπανικολάου, αλλά δεν αρκούσαν, την ώρα που ο Μπραζντέικις πέταξε άλλη μια ευκαιρία ως πενταδάτος, μάλιστα, στα σκουπίδια και ο Ράιτ έκανε το πρώτο κακό παιχνίδι του με τα «ερυθρόλευκα». Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιστρέψει δύο φορές στο ματς από το -11 και το -13, μειώνοντας στον πόντο. Και τις δύο φορές, του έλλειψε ένα… κλικ για να περάσει μπροστά και όταν η Εφές πήρε και τρίτη φορά διψήφια διαφορά, θα ήταν εξωπραγματικό να υπάρξει και νέα επιστροφή.

Η κακή βραδιά φάνηκε με το «καλησπέρα», καθώς δεν είναι και ότι πιο σύνηθες ο Τίμπορ Πλάις να αρχίζει το ματς με 3/3 τρίποντα. Καλός σουτέρ για ψηλός, αλλά το… τερμάτισε ή αν θέλετε η άμυνα του Ολυμπιακού τον υποτίμησε. Η Εφές με 6/8 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο δεν μπορούσε παρά να πάρει μεγάλη ψυχολογία και συνέχιζε να βλέπει το καλάθι σαν… βαρέλι. Η αντίδραση με Παπανικολάου και Πίτερς, έδωσαν ώθηση, όμως οι γηπεδούχοι είχαν πάντα λύσεις με την ατομική ποιότητα που διαθέτουν. Βγάζοντας μάλιστα και αρκετούς παράγοντες «χ», όπως τα συνεχόμενα τρίποντα του Γουίλις, μετά από εκείνα του Πλάις. Το ημίχρονο, βρήκε τον Ολυμπιακό στο -11, παρότι είχε 9 ασίστ για 6 λάθη, έχοντας πληρώσει σε μεγάλο βαθμό και την έξοδο από το παρκέ του Παπανικολάου με δύο φάουλ, ο οποίος όμως είχε την εμπειρία να το διαχειριστεί. Ένας ακόμα κομβικός τομέας για αυτήν τη διαφορά, ήταν πως με τα ίδια σφάλματα, η τουρκική ομάδα είχε πάρει 9 πόντους από αυτά έναντι 5 της ελληνικής, ενώ με 8 επιθετικά ριμπάουντ των φιλοξενούμενων, έναντι 5, το σκορ από έξτρα κατοχές ήταν 10-10.

Οι παίκτες του Μιγιάτοβιτς εκμεταλλεύονταν περισσότερο τα λάθη του αντιπάλου, αλλά και τα επιθετικά τους ριμπάουντ και απειλήθηκαν ουσιαστικά μόνο όταν το σκορ έγινε 62-61, ενάμισι λεπτό πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Εκεί, σα να γύρισε ο διακόπτης. Το μυαλό του Ολυμπιακού θόλωσε, δέχθηκε τέσσερις τσάμπα πόντους μέχρι το 30΄ και παρότι έκανε την καλύτερή του περίοδο αμυντικά και επιθετικά (σ.σ. ως συνήθως στο τρίτο δεκάλεπτο), δεν μπόρεσε να το εξαργυρώσει με ολική ανατροπή. Τα λάθη στην επίθεση έδιναν εύκολους πόντους στην Εφές στο transition, οι παίκτες του Μπαρτζώκα έμειναν για πέντε λεπτά χωρίς σκορ και με σερί 10-0, η σεμνή τελετή ουσιαστικά έλαβε τέλος. Παρά τη βελτίωση των ποσοστών ευστοχίας η τουρκική ομάδα κράτησε «σφικτά» αυτό που δικαιούταν βάσει συνολικής εικόνας, και ο Ολυμπιακός επέστεψε με άδεια χέρια από τις όχθες του Βοσπόρου.

Ακολουθεί μέσα σε λίγες ώρες το θεωρητικά πιο βατό παιχνίδι μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου με τη Βιλερμπάν στο ΣΕΦ, όπου η νίκη είναι επιτακτικής σημασίας για να γίνει ένα ακόμα βήμα απευθείας εισόδου στα πλέι οφ. Αυτός είναι ο βασικός στόχος και στο χέρι των «ερυθρόλευκων» είναι να τον πετύχουν. Το πλεονέκτημα έδρας, που δεν χάθηκε, μπορεί να περιμένει, καθώς πρώτα εξασφαλίζεις αυτό που έχεις πιο κοντά και μετά στρέφεσαι για παραπάνω. Άλλωστε, είναι σχεδόν αδύνατο όλοι οι διεκδικητές της 4ης, ουσιαστικά, θέσης να κάνουν το 5/5 ως το φινάλε, οπότε τίποτα δεν χάθηκε, για μία ομάδα που με τόσα προβλήματα και δυσκολίες στην προετοιμασία βασικών παικτών της, ήταν φυσικό και επόμενο κάποια στιγμή να έχει και μία απώλεια. Το ότι μέχρι το βράδυ της Τρίτης έκανε την μία υπέρβαση μετά την άλλη, είναι εντελώς διαφορετική ιστορία…

Υ.Γ.: Με τον Σίκμα σταθερά ανενεργό εδώ και δύο μήνες, και με τους Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος να μην έχουν ρυθμό, ο πολύ καλός το Σάββατο απέναντι στην Καρδίτσα, Λούντζης, είχε αν μη τι άλλο θέση στην δωδεκάδα και ίσως και 4-5 λεπτά στο παρκέ για να πάρει ανάσες ο «Θωμάς».

Y.Γ.2: Τεράστια επιτυχία για το Περιστέρι bwin η πρόκριση στα προημιτελικά του Basketball Champions League. Παράσημο για την προσπάθεια που γίνεται από την διοίκησή του, αλλά και φυσικά για τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος απολαμβάνει και την πρώτη του μεγάλη ευρωπαϊκή κατάκτηση ως προπονητής. Αμφιβάλει κανείς πως θα ακολουθήσουν και άλλες;


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x