Νίκος Ζέρβας

Αιφνιδιασμένος, αλλά κάπου θα έχανε ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε στον ημιτελικό κατώτερος των απαιτήσεων απώλεσε τον πρώτο τίτλο της σεζόν και ο Νίκος Ζέρβας, γράφει για τα αίτια της ήττας και την αμεσότητα που χρειάζεται η ανασύνταξή του.

Έξι αναπάντητες νίκες απέναντι στον Ολυμπιακό, δεν είχε κάνει ο Παναθηναϊκός στην εποχή της αυτοκρατορίας του και της κατά γενικής ομολογίας ανωτερότητάς του σε Ελλάδα και Ευρώπη επί ημερών Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Το σερί που είχαν «χτίσει» οι «ερυθρόλευκοι» ήταν ως ένα βαθμό αφύσικο για το μεγαλείο του αντιπάλου του, απλά έτυχε να έρθει σε ένα παιχνίδι που σε μεγάλο ποσοστό κρίνει τίτλο. Και αυτό πονάει, έστω και αν αυτό είναι το κύπελλο που βλέπει από χιλιόμετρα μακριά τη λάμψη της Ευρωλίγκας και του πρωταθλήματος. Στον Πειραιά το ήθελαν φέτος πολύ και αυτό, αλλά σε αντίθεση με τον αντίπαλό τους δεν το έδειξαν στο παρκέ.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Παρουσιάστηκαν από την αρχή πνευματικά ανέτοιμοι, υπερβολικά πιεσμένοι παρότι αυτή τη φορά στη διοργάνωση, που αποδεδειγμένα πλέον δεν τους πάει, είχαν το κοινό με το μέρος τους και απροετοίμαστοι στα καινούργια πράγματα που έβαλε ο Πασκουάλ στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Και δεν αναφέρω μόνο την αιφνιδιαστική αλλαγή του Γκέιμπριελ αντί του Νίκολς, αλλά όλα τα διαφορετικά που δοκίμασε ο Ισπανός τεχνικός και αυτή τη φορά βγήκε νικητής στη μάχη των πάγκων. Παράλληλα ο Ολυμπιακός όχι μόνο δε βελτίωσε τη μέτρια εικόνα του, άσχετο αν νίκησε, στο προ δέκα ημερών παιχνίδι της Ευρωλίγκας, αλλά φρονώ πως έπαιξε πολύ χειρότερα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Μοιραία ο βελτιωμένος και νικητής σε όλους τους τομείς της στατιστικής αντίπαλός τους, πανηγύρισε την έκτη νίκη του σε επτά παιχνίδια κυπέλου με γηπεδούχους τους «ερυθρόλευκους»…

Η ευθύνη για αυτόν τον αιφνιδιασμό, ασφαλώς και ανήκει σε προπονητή και παίκτες, έχω όμως την αίσθηση πως οι πρωταθλητές, πλήρωσαν σήμερα εκτός όλων των άλλων και την κόπωση από την υπερπροσπάθεια που έγινε στη Βαρκελώνη για μία μεγάλη νίκη, χωρίς τον Σπανούλη. Προς τιμήν τους δεν το χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία, όμως σε μία τόσο «γεμάτη» και απαιτητική σεζόν, δε γίνεται συνέχεια να νικάς. Σημασία έχει πως θα αντιδράσεις μετά από την ήττα, διότι οι υποχρεώσεις είναι πολλές και συνεχόμενες και δε θέλει και πολύ να σε πάρει από… κάτω. Το ότι αποδέχθηκαν την ανωτερότητα του Παναθηναϊκού και το κακό τους παιχνίδι, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Όπως και τεράστια κατάκτηση είναι το γεγονός πως όλο το ΣΕΦ χειροκρότησε θερμά και στήριξε για πρώτη φορά μετά από απώλεια τίτλου. Το έχει κερδίσει με το σπαθί της και το αξίζει αυτή η ομάδα.

Καθαρά αγωνιστικά τώρα, ο Ολυμπιακός δε κατάφερε να προκριθεί διότι εκτός των προαναφερθέντων, δεν βρήκε αδικαιολόγητα λύση στο μαρκάρισμα του τρομερού Ρίβερς, ο οποίος είχε και τρομερές βοήθειες από Σίγκλετον, Γκέιμπριελ και Καλάθη. Έκανε 14 λάθη έναντι 8 του αντιπάλου δίνοντας εύκολους πόντους, δεν έπαιξε καθόλου καλή άμυνα στην περιφέρεια στο δεύτερο ημίχρονο και κυρίως, πίσω από τους Μάντζαρη και Πρίντεζη είχε μόνο αρνητικούς. Σπανούλης, Λοτζέσκι και Γκριν ήταν εγκλωβισμένοι, οι ψηλοί έχασαν τις μάχες επιθετικά και σε επίπεδο ριμπάουντ.

Αυτές οι έξτρα κατοχές στοίχισαν πολύ, αλλά φρονώ πως τα αγωνιστικά ήταν περισσότερο απόρροια της πνευματικής ανετοιμότητας, του αιφνιδιασμού και της κόπωσης. Από τη στιγμή που τα «βαριά» χαρτιά δεν απέδωσαν και δεν ήρθαν οι προσδοκώμενες λύσεις από το δεύτερο rotation, ήταν σχεδόν αδύνατο ο Ολυμπιακός να επικρατήσει κόντρα σε έναν ψυχωμένο, διαβασμένο και αποφασισμένο Παναθηναϊκό.

Ο πρώτος στόχος χάθηκε και ο Ολυμπιακός καλείται για μία ακόμα φορά μέσα στη σεζόν να συσπειρωθεί, να αντιδράσει και να επιστρέψει άμεσα στις νίκες, διότι την Παρασκευή έχει ματς-τελικό με τη Μπασκόνια. Ενδεχόμενη νίκη θα τον βάλει στη θέση του οδηγού για το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και η ευκαιρία δε θα πρέπει να πάει χαμένη. Αν δείξει και πάλι χαρακτήρα, θα είναι κοντά σε ένα πολύ πιο δύσκολο και πολύτιμο στόχο. Αν κάτι «στραβώσει», θα μπει αρκετός προβληματισμός και πίεση στην εξίσωση που θα τον μπερδέψει αρκετά.

Υ.Γ
. Η διαιτησία (με εξαίρεση τον Σχινά που σφύριξε 50-50) ήταν κάκιστη για τέτοιου επιπέδου παιχνίδι.

Υ.Γ.1:
Εκπληκτικός Μάντζαρης. Αν σταθεροποιήσει την απόδοσή του σε αυτά τα επίπεδα, ο Ολυμπιακός ανεβαίνει σκαλιά.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x