Νίκος Ζέρβας

Από τα δύσκολα γιγαντώθηκε ο Ολυμπιακός

Λίγες ώρες, ή αλλιώς μία αγωνιστική προτού μάθουμε τις διασταυρώσεις των προημιτελικών της Ευρωλίγκας, ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το δύσβατο σενάριο και γιατί δεν… ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό.

Πριν από μερικές εβδομάδες, όπου πάνω-κάτω είχε ξεκαθαρίσει πως ο Ολυμπιακός θα τερματίσει τρίτος και απλά θα περιμένει τον αντίπαλό του στα πλέι οφ, λίγοι πίστευαν πως το πιθανότερο σενάριο, θα είναι να αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας την Φενέρμπαχτσε. Αγωνιστικά, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν η χειρότερη της οκτάδας στον δεύτερο γύρο, αλλά άπαντες πίστευαν πως κουτσά-στραβά θα κρατήσει την τέταρτη θέση. Πλέον, όχι μόνο δεν είναι στο χέρι της κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καταλήξει στην έκτη ή και την έβδομη θέση, αφού η καθίζησή της (και λόγω τραυματισμών) δεν έχει προηγούμενο. Σε συνδυασμό βέβαια και με την αξιέπαινη άνοδο Παναθηναϊκού και Μπασκόνια που την ακολουθούσαν.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Από τα 32 πιθανά σενάρια, τα ποσοστά όλων των συνδυασμών (οι αριθμοί διαφέρουν βέβαια σε μεγάλο βαθμό από τα ρεαλιστικά σενάρια), βγάζουν κατά σειρά πιθανότερη αντίπαλο του Ολυμπιακού την Εφές Αναντολού με 37,5%, δεύτερη τη Μπασκόνια με 34,4%, τρίτη της Φενέρ με 21,9% και τέταρτο τον Παναθηναϊκό με 6,25%. Η λογική όμως, λέει πως θα επιβεβαιωθεί το 21,9 και θα υπάρξει… συναπάντημα με την παρέα των πρώην «ερυθρόλευκων» Σλούκα και Άντιτς. Εκτός και αν η Εφές επικρατήσει της Ρεάλ στη Μαδρίτη και φέρει τα πάνω-κάτω, ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει και ίσως προκαλέσει αρκετή κουβέντα. Ασφαλώς και υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί αποτελεσμάτων που αποτρέπουν το Ολυμπιακός-Φενέρ, αλλά μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Η Ρεάλ, έχει δώσει στο παρελθόν ανάλογα δικαιώματα και δεν αποκλείεται να επιλέξει να βγάλει από τη… μέση μία εκ των ΤΣΣΚΑ ή Φενέρ από το Final Four. Ενδέχεται όμως και να μη το κάνει, όπως πιθανό είναι και η Εφές, που έχει επτά νίκες στα οκτώ τελευταία παιχνίδια και αποδίδει εξαιρετικά, να πάρει το παιχνίδι με το «σπαθί» της για να συναντήσει πιο βατό αντίπαλο. Όλα ανοικτά είναι. Και εδώ βάζουμε στην… κουβέντα τον Ολυμπιακό, που είναι εκ των βασικών ενδιαφερόμενων για αυτό το αποτέλεσμα, ή αλλιώς ακροβατεί μεταξύ Φενέρμπαχτσε ή Εφές Αναντολού στα προημιτελικά. Όποιος και αν τερματίσει τελικά έκτος, διόλου πρέπει να επηρεάζει τον τρόπο σκέψης των πρωταθλητών Ελλάδας.

Έκαναν εξαιρετική πορεία μέσα στη σεζόν και σίγουρα έχοντας πλεονέκτημα, το ζευγάρωμα με την Φενέρμπαχτσε το λες και ατυχές, αλλά το εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο. Ειδικά αν με έναν… μαγικό τρόπο οι αγώνες άρχιζαν αύριο, δε βλέπω τον τρόπο που ο Ολυμπιακός έχει κάτι να φοβάται αγωνιστικά. Σε δεκαπέντε ημέρες που θα έχουν επιστρέψει Σλούκας και Ντατόμε σίγουρα η τουρκική ομάδα θα είναι βελτιωμένη, αλλά και πάλι είναι στις δυνατότητες των παικτών του Σφαιρόπουλου η πρόκριση. Αναπόφευκτα, το μυαλό όλων πάει στην έδρα του Final Four, στο γεγονός πως ήδη οι οπαδοί της Φενέρ έχουν εξαφανίσει τα περισσότερα εισιτήρια για το κορυφαίο διήμερο του ευρωπαϊκού μπάσκετ τον Μάιο στην Πόλη και την ενδεχόμενη διαιτητική… εύνοια που μπορεί να έχει η τουρκική ομάδα.

Όλα δεκτά, έως ένα βαθμό. Και η Εφές Αναντολού στην Τουρκία κατοικοεδρεύει όμως και αν θέλουμε να σκεφτόμαστε με αυτή τη λογική, σε περίπτωση που η Φενέρ πέσει πάνω στην ΤΣΣΚΑ, με τον αποκλεισμό να είναι σχεδόν βέβαιος, τι εμποδίζει την Ευρωλίγκα να βοηθήσει την Εφές απέναντι στον Ολυμπιακό για να υπάρχει μία τουρκική ομάδα στην τετράδα; Μία Εφές, που, ειρήσθω εν παρόδω, έχει πολύ πιο «γεμάτο» ρόστερ από την Φενέρ, δεν ταιριάζει σε αθλητικότητα με τον Ολυμπιακό και στο μόνο που υστερεί είναι η έδρα και η εμπειρία στην διαχείριση αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα μακριά από το «Αμπντί Ιπεκτσί».

Αυτό που έχουν να κάνουν και κάνουν στον Ολυμπιακό, είναι απλά να περιμένουν τον αντίπαλό τους για να αρχίσουν να καταστρώνουν τα πλάνα τους. Σε περίπτωση που μπουν στη διαδικασία να ενστερνιστούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που τους θέλει… χαμένους για εξωαγωνιστικούς λόγους αν παίξουν με την Φενέρ, θα έχουν ρίξει μία κλωτσιά στο βαρέλι με τα κιλά ιδρώτα που έχυσαν φέτος για να φτάσουν τόσο ψηλά. Το μόνο που πρέπει να σκέφτονται, είναι πως τα τελευταία χρόνια, γαλουχήθηκαν, εκτοξεύτηκαν και έγραψαν χρυσή ιστορία μέσα από τα δύσκολα. Από τα πολύ δύσκολα, γεγονός που τους χάρισε απλόχερα εκτός από τίτλους, τον σεβασμό όλης της Ευρώπης. Ας γίνει έτσι και φέτος, είτε χρειαστεί να πανηγυρίσουν την επιστροφή στο «Σιναν Ερντέμ» στην ασιατική, είτε στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x