Νίκος Ζέρβας

Βρήκε τρόπο, αλλά όχι δυνάμεις ο Ολυμπιακός

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την φυσιολογική ήττα του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα, τις ελλείψεις που κόστισαν στο τέλος και την εκπληκτική ευστοχία των «μπλαουγκράνα» στα τρίποντα που έκρινε το ματς.

Με τους νόμους της φύσης μπορείς να τα βάλεις μέχρι ενός σημείου, με τα τρίποντα στο μπάσκετ, σχεδόν ποτέ. Ο Ολυμπιακός ως ομάδα των υπερβάσεων, είχε μπροστά του μία ακόμα πρόκληση πολύ νωρίς στη νέα Ευρωλίγκα. Να νικήσει την υπερπλήρη, πανάκριβη και φέτος και απελευθερωμένη από την αποχώρηση Γιασικεβίτσιους, Μπαρτσελόνα, με εννέα παίκτες. Ο ένας εκ των οποίων με δύο προπονήσεις (σ.σ. Φαλ) και ο έτερος (Μπραζντέικις) στο ντεμπούτο του με τα «ερυθρόλευκα». Ε, δεν είναι και τα πιο εύκολα πράγματα αυτά σε αυτό το επίπεδο, έστω και αν οι «ερυθρόλευκοι» τα έχουν κάνει πολλάκις να φαίνονται έτσι.

Μάλιστα, σπατάλησαν πολλές από τις πιθανότητές τους για να τα καταφέρουν, λόγω της νευρικής εισόδου τους, ή αν θέλετε και της εξαιρετικά διαβασμένης άμυνας των φιλοξενούμενων. Με την δημιουργία του Γουόκαπ «κομμένη» και την μπάλα να μη φτάνει συχνά στον Μιλουτίνοφ, ο Ολυμπιακός δεν βρήκε λύσεις στο «5 εναντίον 5» και με 5 λάθη στο πρώτο δεκάλεπτο, κυνήγαγε από την αρχή. Σε παιχνίδι με τόσο κλειστό rotation, χωρίς τον δεύτερο πλεί μέικερ και το δεύτερο 4άρι, δεν είναι και η καλύτερη συνθήκη. Που έγινε ακόμα χειρότερη από την στιγμή που ο αντίπαλος έβρισκε εύστοχα τρίποντα με περίσσια ευκολία. Με τον Λαπροβίτολα δημιουργό και τους Βέσελι, Ντα Σίλβα και Κάλινιτς σκόρερ, η Μπαρτσελόνα έβαλε τις «βάσεις»

Στο 14΄, το κοντέρ είχε γράψει ήδη 7/11 τρίποντα με τον Ολυμπιακό να έχει από τη μεριά του 1/7 και να αστοχεί ακόμα και σε λέι απ! Το +15 της Μπαρτσελόνα φαινόταν «βουνό», αλλά ο Ολυμπιακός άρχισε από εκείνο το σημείο και έπειτα να το ανεβαίνει. Λίγο με την αλλαγή του ρυθμού που έδωσε ο Λαρεντζάκης, λίγο με τις καλές άμυνες του Μπραζντέικις και τον Παπανικολάου πανταχού παρόντα, έγινε επί μέρους 14-5 και το ημίχρονο τελείωσε με την μάλλον μικρή ζημιά του -6. Με τις δύο ομάδες να έχουν από δέκα σσίστ για 7 και 6 λάθη αντίστοιχα, και τους «ερυθρόλευκους» να τα έχουν εκμεταλλευτεί περισσότερο (13-9 οι πόντοι από σφάλματα). Παράλληλα, οι γηπεδούχοι ήλεγχαν τα ριμπάουντ (7-4 οι πόντοι από επιθετικά) και είχαν περισσότερα κλεψίματα. Το κακό, ήταν πως οι καλές επιστροφές της Μπαρτσελόνα και η δεδομένη κόπωση των παικτών του Μπαρτζώκα, τους απέτρεψε να πάρουν πράγματα από το παιχνίδι στο «ανοικτό» γήπεδο. Και όταν έχεις θέμα στο σετ παιχνίδι, αυτοί οι πόντοι είναι αναγκαίοι.

Η βελτιωμένη άμυνα συνεχίστηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Κάναν (σ.σ. σημείο κλειδί του αγώνα το ανόητο 4ο φάουλ του) πήρε μπροστά στην επίθεση και χρειάστηκαν τρία λεπτά για το πρώτο προβάδισμα με συνολικό επί μέρους 24-7 σε εννέα αγωνιστικά λεπτά. Και πάλι όμως η Μπαρτσελόνα με το αγαπημένο της απόψε τρίποντο (15/26 συνολικά!) αντιδρούσε σε κάθε «ερυθρόλευκο» ξέσπασμα. Οι πρωτοβουλίες του Γουόκαπ, και οι μικρές βοήθειες που έδιναν όλοι (Πίτερς, Λούντζης), μαζί με τα 11 συνολικά κλεψίματα από την εξαιρετική άμυνα, έφεραν τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά στο +7. Με τεσσεράμισι λεπτά να απομένουν, και τα λάθη να είναι ελάχιστα παρά την κόπωση. Οι «ερυθρόλευκοι» τελείωσαν με 12 σφάλματα και οι «μπλαουγκράνα» με 18, με το σκορ από αυτά να είναι 29-18! Είπαμε όμως, τα τρίποντα στο σύγχρονο μπάσκετ δεν τα νίκησε κανείς.

Η φυσιολογική κόπωση του Γουόκαπ (σ.σ. ευχής έργο να μην τραυματιστεί), και η… σπαστική ευστοχία των Αμπρίνες και Λαπροβίτολα, αποσυντόνισε πλήρως τον Ολυμπιακό, που δεν πέρασε ως όφειλε τις μπάλες στην ρακέτα για να βρει εύκολο καλάθι και είχε άστοχες επιλογές. Σε εκείνο το σημείο, ήταν αναγκαίο η ελληνική ομάδα να διαχειριστεί σωστά τα συναισθήματά της και να μείνει στο πλάνο της. Όμως τα πόδια δεν… άκουγαν πλέον και ήταν απόλυτα φυσιολογική η εξέλιξη. Το πρώτο καλάθι από το 66-59 και έπειτα έρχεται τέσσερα λεπτά μετά όταν όλα είχαν κριθεί και το συνολικό σερί 14-0, έχρισε δίκαια νικήτρια την Μπαρτσελόνα, παρότι δεν «χτύπησε» από εκεί που υπερείχε θεωρητικά, την φροντ λάιν της.

Με τις δύο από τις επτά πολύ δύσκολες αναμετρήσεις που έχει στην αρχή της φετινής Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός, το ρεκόρ 1-1 δεν λέει απολύτως τίποτα και το ίδιο θα ίσχυε αν ήταν 2-0 ή 0-2. Οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να περάσουν αυτό το διάστημα, όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι σε επίπεδο κόπωσης, και ενδεχομένως τραυματισμών, των υγιών παικτών τους που επιβαρύνονται μετά και από Μουντομπάσκετ και μετά να κοιτάξουν την βαθμολογία. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα κάνουν τα πάντα οι υπάρχοντες για να είναι όσο το δυνατόν πιο θετικό το πρόσημο. Όταν επιστρέψουν όλοι και κάνουν κανονικές προπονήσεις, θα είναι πιο ξεκάθαρη και δίκαιη η εικόνα. Για την ώρα δεν υπάρχει χρόνος ούτε για προπόνηση. Μέχρι την Πέμπτη υπάρχουν κατά σειρά ΑΕΚ, Μιλάνο και Παρτίζαν. Αν την προσεχή Πέμπτη το βράδυ είναι όλοι καλά, όλα θα πάνε καλύτερα… Απέναντι στην Μπαρτσελόνα, όλα ήταν εναντίον του…

Υ.Γ. Θετικό το ντεμπούτο του Μπραζντέικις, παρότι φυσιολογικά διστακτικός στην επίθεση σε κάποιες περιπτώσεις. Είχε καλές τοποθετήσεις στην άμυνα, έβγαλε ενέργεια και δεδομένα όσο περνάει ο καιρός και τα παιχνίδια θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο κλίμα και στην εξίσωση.

Υ.Γ.2: Οι απουσίες και οι ειδικές συνθήκες του ξεκινήματος της σεζόν, θα φέρουν πολλά πάνω και κάτω σε απόδοση και ίσως και αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα. Κάθε σεζόν είναι διαφορετική και το μόνο που δεν πρέπει να αλλάζει είναι η υπομονή και η εμπιστοσύνη…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x