Νίκος Ζέρβας

Η δύσκολη, αλλά αναγκαστική εξίσωση του… ρυθμού

Με αφορμή την σταδιακή επιστροφή του Ολυμπιακού στις προπονήσεις, ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το μεγάλο… στοίχημα του Γιώργου Μπαρτζώκα και των παικτών του, μετά την πολυήμερη αποχή ελέω κορωνοϊού.

Ήταν απόγευμα της 26ης Δεκεμβρίου του 2021, όταν ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν για τελευταία φορά, στον προημιτελικό του κυπέλλου με τον Ιωνικό. Ο… κορωνοϊός είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των «ερυθρόλευκων» και η αρχική αβεβαιότητα, μετατράπηκε σε συνολικά δώδεκα κρούσματα. Εννέα σε παίκτες και τρία σε μέλη του σταφ, που ευτυχώς, γιατί προέχει η υγεία, δεν ταλαιπώρησαν ιδιαίτερα με συμπτώματα. Και πλέον έντεκα-δώδεκα μέρες μετά, η… ζωή ή πιο σωστά οι προπονήσεις, επανέρχονται σιγά-σιγά σε κανονικούς ρυθμούς στο ΣΕΦ, αφού οι περισσότεροι είναι διπλά αρνητικοί και με καλές ιατρικές εξετάσεις.

Παρότι μιλάμε για γενικό φαινόμενο, με την πλειονότητα των ομάδων της Ευρωλίγκας να έχει αρκετά κρούσματα και όσες δεν είχαν να παρουσιάζουν, ο Ολυμπιακός δεδομένα μπορεί να νιώθει διπλά άτυχος, καθώς το πρόβλημα, τον βρήκε σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση. Όχι μόνο επειδή είχε ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο στην τρίτη θέση με ρεκόρ 12-5 (σ.σ. που για ένα ριμπάουντ στην Βαρκελώνη θα ήταν 13-4), έχοντας νικήσει με 19 πόντους διαφορά στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό, αλλά κυρίως γιατί είχε εξαιρετικό ρυθμό. Στοιχείο που είναι αμφίβολο με βάση την λογική στον αθλητισμό να παραμείνει ανεπηρέαστο.

Αν κάποιος αμφιβάλει για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μέχρι την… επίσκεψη της «Omicron», αρκεί να διαβάσει τα παρακάτω νούμερα: Ο Ολυμπιακός με 81,2 πόντους μέσο όρο έχει την τέταρτη καλύτερη επίθεση, με τέσσερις λιγότερους από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα. Είναι δεύτερος σε ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα με 57,1% την ώρα που η πρώτη στην σχετική κατηγορία Φενέρμπαχτσε έχει 58% και τρίτος σε βαθμούς αξιολόγησης στο ranking με 95,3, 3,3 λιγότερους από την Μπαρτσελόνα.

Η άμυνα του με παθητικό 72,2 πόντους, είναι η τέταρτη καλύτερη με την κορυφαία στα μετόπισθεν Ζενίτ, να έχει 71,2, στο αμυντικό ριμπάουντ με 25,5 ανά παιχνίδι είναι δεύτερος πίσω από την Ρεάλ (25,7) και συνολικά στα «σκουπίδια» τέταρτος με 35,5, 1,3 λιγότερα από την πρώτη και σε αυτή την κατηγορία Μπαρτσελόνα.. Και έχει και συνέχεια… Σε μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες για την εύρυθμη λειτουργία μίας ομάδας μπάσκετ, που είναι η αναλογία ασίστ/λαθών, ο Ολυμπιακός σπάει τα κοντέρ, καθώς είναι δεύτερος με ποσοστό επιτυχίας 156,84% , πίσω από την Ολύμπια Μιλάνο, που έχει 157,5%. Στις τελικές πάσες οι «ερυθρόλευκοι» είναι τέταρτη καλύτερη ομάδα με 17,5 μέσο όρο (η πρώτη Μπαρτσελόνα έχει 19,2), ενώ στα λάθη η δεύτερη σε λιγότερα, με 11,2 (Ολύμπια Μιλάνο 10,4).

Σε εννέα από τις βασικές στατιστικές κατηγορίες οι «ερυθρόλευκοι» πρωταγωνίστησαν στον πρώτο γύρο και αυτό μετουσιώθηκε σε μία εξαιρετική εικόνα στο παρκέ, αλλά και σε μία πολύ καλή βαθμολογική συγκομιδή, αν αναλογιστούμε το μπάτζετ τους και ποιες ομάδες είναι πίσω τους στην κατάταξη. Είναι εύκολο να συνεχιστεί αυτή η εικόνα μετά από τόσες ημέρες αποχής; Στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να απαντηθεί, το δεδομένο όμως είναι πως αποτελεί μία εξίσωση δύσκολη προς επίλυση, αλλά και ένα «στοίχημα» του προπονητικού επιτελείου. Η κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πρωτόγνωρη (σ.σ. πέρυσι τα κρούσματα ήταν λιγότερα), αλλά το ίδιο ισχύει και για τους αντιπάλους, οπότε αυτόματα το ερώτημα είναι ίδιο για όλους.

Αρχής γεννωμένης από το παιχνίδι με την Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη (εφόσον δεν προκύψει κάτι άλλο) ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει σιγά-σιγά τα πατήματά του, να βάλει με ομαλό τρόπο τους παίκτες που νόσησαν σε έναν καλό αγωνιστικό ρυθμό, για να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Ακόμα και ο κόσμος που δεδομένα του έχει λείψει αυτό που έβλεπε, θα πρέπει να είναι περισσότερο υπομονετικός, καθώς στον αθλητισμό δεν πατάς ένα… κουμπί και όλα γίνονται ξανά όπως πριν. Ίσως να είναι ένα κομβικό σημείο για την περάτωση του στόχου της πρόκρισης στα πλέι οφ, που ευτυχώς για τους «ερυθρόλευκους», έχει παρακαταθήκη και «μαξιλαράκι» τις δώδεκα νίκες του πρώτου γύρου.

Υ.Γ. Όπως αποδείχθηκε, η πρόταση του Ολυμπιακού από τις 28 Δεκεμβρίου να υπάρξει αναβολή για δύο αγωνιστικές, ώστε να ηρεμήσουν τα πράγματα με τα κρούσματα και να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση όσοι παίκτες δεν είχαν προλάβει, κακώς δεν έγινε δεκτή από το ΔΣ των ομάδων της Ευρωλίγκας (και όχι ο… κακός Μπερτομέου). Την 19η αγωνιστική την ανέβαλε ο ίδιος ο… ιός, ενώ ήδη η διπλή αγωνιστική που έχουμε μπροστά μας έχει μία αναβολή και πολλά παιχνίδια στον «αέρα».

Παράλληλα, θα είχαν μετατεθεί π.χ. τον Μάρτιο και οι ομάδες θα έπαιζαν χωρίς απώλειες, κάτι που θα ήταν πολύ πιο δίκαιο. Θα βοηθούσε επίσης σημαντικά, καθώς είναι διαφορετικό μετά από αποχή τόσων ημερών να υπάρχει ένα παιχνίδι, όμως τώρα κάποιες ομάδες θα παίξουν την προσεχή εβδομάδα δύο αγώνες χωρίς προπονήσεις, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την σωματική κατάσταση των παικτών και τον κίνδυνο τραυματισμών.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x