Νίκος Ζέρβας

Όταν γύρισε από το… Καραϊσκάκη

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το πώς απέφυγε το… χαρακίρι απέναντι στην Άλμπα ο Ολυμπιακός και την πρώτη εμφάνιση σημείο-αναφοράς του Ζαν-Σαρλ.

Προσπαθώντας να εξηγήσεις την… κακοποίηση του μπάσκετ με την οποία ταλαιπώρησε ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Άλμπα τον εαυτό του και τους φίλους του, η μόνη σύγκριση που μπορούσες να κάνεις, δεν είχε καμία σχέση με το «πορτοκαλί» άθλημα. Το μόνο που σου ερχόταν στο μυαλό, ήταν η ευκολία με την οποία σπαταλά τα πρώτα 45λεπτα φέτος ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός και το εντελώς διαφορετικό πρόσωπο που παρουσιάζει στην επανάληψη για να «καθαρίζει» τα παιχνίδια.

Θαρρείς λοιπόν και… ζήλεψαν από τους παίκτες του Μαρτίνς οι αντίστοιχοι του Μπαρτζώκα απέναντι στους γερμανούς και έπαιξαν με την φωτιά. Διότι παρότι είμαστε ακόμα νωρίς, η νίκη ήταν υποχρεωτική κόντρα στην τελευταία στην βαθμολογία και κυρίως κακή φέτος ομάδα του Ρενέσες. Έχοντας ήδη ένα… χαρακίρι στην πρεμιέρα απέναντι στην Ζαλγκίρις, το ΣΕΦ δεν γινόταν να αλωθεί για δεύτερη φορά τόσο νωρίς στην σεζόν από πιο αδύναμο αντίπαλο και τρίτη συνολικά. Ασφαλώς και οι συνθήκες είναι πολύ ειδικές, φυσικά και τα άδεια γήπεδα στην πανδημία θυμίζουν… εκκλησίες, εννοείται και το αβαντάζ της έδρας έχει πάει σε μεγάλο βαθμό περίπατο. Οι φιλοξενούμενοι παίζουν χωρίς πίεση και η Αλμπα δεν έχει από δαύτη έτσι και αλλιώς ως πρότζεκτ.

Όμως όταν θα γίνει η τελική καταμέτρηση, ελάχιστοι θα σταθούν στις συνθήκες, αλλά στο αποτέλεσμα. Σε αυτό, αλλά και στο εκπληκτικό του 3ο δεκάλεπτο, στέκεται άλλωστε και ο Ολυμπιακός απόψε. Μία ομάδα που έβγαλε αντίδραση μετά από ένα… υπνωτισμένο πρώτο ημίχρονο, που δεν ήξερε που πατά και που βρίσκεται. Με 11 συνολικά λάθη με πάσες στα χέρια του αντιπάλου, τα 5 εκ των οποίων στο πρώτο τετράλεπτο. Χωρίς αποφασιστικότητα, με δισταγμό ακόμα και όταν οι παίκτες (πλην του ΜακΚίσικ)… περπατούσαν στο παρκέ. Απέναντι σε μία ομάδα που δεχόταν 91 πόντους μέσο όρο πριν το αποψινό ματς, οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν 24 στο πρώτο εικοσάλεπτο, χωρίς η Αλμπα να παίζει σκληρή άμυνα. Δείγμα του ότι τελείωσε με μόλις 6 φάουλ το πρώτο μέρος. Λίγη πίεση ψηλά και κάποιες υποτυπώδης «ζώνες», αρκούσαν για να μπερδευτούν οι παίκτες του Μπαρτζώκα.

Η στατιστική κατέγραψε 10/29 σουτ εντός πεδιάς, 13-2 πόντους από αιφνιδιασμό και 10-2 από λάθη! Με τους παίκτες της πεντάδας να βάζουν μόνο 5 πόντους, τα τρίποντα να είναι 2/11 και την άμυνα να επιτρέπει… βόλτες στην ρακέτα. Αν η Άλμπα ήταν στοιχειωδώς καλύτερη ομάδα και κυρίως είχε βρει δυο-τρία εύστοχα σουτ (3/13 τρίποντα στο πρώτο μέρος), το κολακευτικό για τον Ολυμπιακό -11 της ανάπαυλας θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερο. Ο μόνος δρόμος για την ανατροπή, εκτός από την απαραίτητη ηρεμία που προσφέρει το δεκάλεπτο στα αποδυτήρια (σ.σ. ίσως βέβαια ο κόουτς Μπαρτζώκας να μην ήταν, και δικαίως, και τόσο ήρεμος) ήταν η σκληρή άμυνα, η θωράκιση του αμυντικού ριμπάουντ, το τρέξιμο στον αιφνιδιασμό και η καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας.

Ασφαλώς και περισσότερη ενέργεια. Ο Μπαρτζώκας για δεύτερο σερί παιχνίδι έκανε την κίνηση του αγώνα, βάζοντας αυτή την φορά τον Ζαν-Σαρλ σε θέση «5» και δίπλα του αμυντικές «τανάλιες» τους ΜακΚίσικ, Βεζένκοφ και Παπανικολάου. Το σχήμα αυτό απέδωσε εξαιρετικά, καθώς έκανε και με το παραπάνω, τα τρία-τέσσερα παραπάνω προαπαιτούμενα για την ανατροπή. Οι άμυνες πλέον τσάκιζαν… κόκκαλα, τα κλεψίματα και οι αιφνιδιασμοί διαδέχονταν το ένα το άλλο και ξαφνικά ο Ολυμπιακός με 27-9 επί μέρους, πήγε στο 51-44. Χρειάστηκε και η απαραίτητη συμβολή του Σπανούλη με τα δύο τρίποντα και τις 6 ασίστ, για να μπει το… νερό στο αυλάκι. Το rotation «έσφιξε» και λογικά, ο Σλούκας βρήκε καλύτερο προσανατολισμό με επιθέσεις προς το καλάθι (σ.σ. του χάλασαν τουλάχιστον 6-7 ασίστ με άστοχα σουτ οι συμπαίκτες του) και η δουλειά έγινε.

Ο Ολυμπιακός, ανάγκασε την Άλμπα σε 6 λάθη σε δέκα λεπτά, πήρε 8 πόντους από αυτά, είχε 4/8 τρίποντα και αύξησε κατακόρυφα την παραγωγή των ασίστ του. Οι προαναφερθέντες παίκτες καθάριζαν όλες τις άμυνες και τα ριμπάουντ, ο Ζαν-Σαρλ με ψηλούς που του ταιριάζουν έδειξε πως μια χαρά μπορεί να βοηθήσει και ως σέντερ, τελειώνοντας πολλά πικ εν ρολ και μαζεύοντας παράλληλα ριμπάουντ. Δείχνει σιγά-σιγά πόσο χρήσιμος είναι για την φροντ λάιν και πόσο έξυπνη ήταν η επιλογή του το καλοκαίρι. Συνολικά, όλες οι στατιστικές κατηγορίες βελτιώθηκαν και η πέμπτη νίκη είναι γεγονός, καθώς η Άλμπα δεν βρήκε ποτέ αντίδραση από κομβικούς για αυτήν παίκτες όπως οι Έρικσον, Φοντέκιο και Σίκμα που έμειναν χαμηλά.

Η νίκη είναι που μετράει στην παρούσα φάση, αλλά και ο τρόπος που ήρθε με κανονικό μπάσκετ απέναντι σε έναν αδύναμο αντίπαλο, δεν περνάει απαρατήρητος. Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι διπλή, με ένα εκτός έδρας παιχνίδι που δεν έχει «πρέπει» (Μπαρτσελόνα) και ένα ακόμα στην Γαλλία, που αν ο Ολυμπιακός το κερδίσει (Βιλερμπάν) θα παραμείνει σε θετική τροχιά. Δεδομένα θα πρέπει να επενδύσει στο τρίτο δεκάλεπτο κόντρα στην Άλμπα. Η στολή… περιπάτου του πρώτου ημιχρόνου, ενδέχεται να του δημιουργήσει πολλά προβλήματα, αν και με δύο παιχνίδια σε τρεις μέρες, η λογική λέει πως θα τον βρει πιο έτοιμο και με καλύτερο ρυθμό…

Υ.Γ.1: Στα παιχνίδια παίζει μεγάλο ρόλο και η οξυδέρκεια-παρατηρητικότητα των ανθρώπων του πάγκου. Με το σκορ στο 43-44, ο Λο έχει κερδίσει φάουλ από τον Σλούκα, όμως για άγνωστο λόγο, στις βολές πάει ο Τζιφάι. Ο τιμ μάνατζερ της ομάδας, Χρήστος Μπαφές, το αντιλαμβάνεται, ειδοποιεί άμεσα τους διαιτητές οι οποίοι πηγαίνουν στο άμεσο ριπλέι και η κατοχή αλλάζει, αφού διαπίστωσαν την γκάφα των γερμανών. Στα υπόλοιπα 109 δευτερόλεπτα ως το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, ο Ολυμπιακός κάνει 8-0 σερί και ουσιαστικά παίρνει με το μέρος του τον ρυθμό του αγώνα…

Υ.Γ.2:Πλην του Ζαν-Σαρλ, η τριάδα Βεζένκοφ, Παπανικολάου και ΜακΚίσικ, ήταν πραγματικά απολαυστική. Αν υπήρχαν τέσσερα βραβεία MVP, κάλλιστα θα άξιζαν από ένα. Εξαιρετικά μπασκετική εμφάνιση και πολύπλευρη προσφορά απ’ όλους...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x