Νίκος Ζέρβας

Η διαφορά... ποιότητας και το πρόβλημα του Ολυμπιακού

O Νίκος Ζέρβας, γράφει για την… περιφερειακή ήττα του Ολυμπιακού από την Εφές και τα βασικά θέματα που έχουν να λύσουν οι «ερυθρόλευκοι».

Βλέποντας κανείς το στατιστικό του αγώνα του Ολυμπιακού με την Εφές, με κρυμμένο το σκορ, δύσκολα θα μιλούσε για εικόνα κυριαρχίας της τουρκικής ομάδας. Οι «ερυθρόλευκοι», έχασαν σε αγώνα που ήταν, έστω και οριακά, πιο εύστοχοι σε δίποντα (56%-55%), τρίποντα (52%-47%) και βολές (72%-64%), έχοντας νικήσει και στην σημαντική εξίσωση ασίστ-λαθών, με 19-13 έναντι 15-13. Σημαντική υποσημείωση, οι έξτρα κατοχές της Εφές, άρα και οι περισσότερες προσπάθειες για σουτ, από τις οποίες προκύπτουν τα παραπάνω ποσοστά.

Θα πει λοιπόν εύλογα κάποιος, ότι το ματς κρίθηκε στα 12 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, που ναι μεν πλήγωσαν λιγότερα αυτή τη φορά σε επίπεδο σκορ (9-8 από δεύτερες ευκαιρίες η Εφές), όμως αυτόματα μίκρυναν τον αριθμό των κατοχών του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι», ηττήθηκαν σε ένα ματς που είχαν επίσης 8-4 πόντους από αιφνιδιασμό και είχαν έναν λιγότερο (16-17) από λάθη αντιπάλου. Προφανώς έχετε κουραστεί ήδη από τα νούμερα, αλλά τα αναφέρω διότι είναι μία περίτρανη απόδειξη πως δεν λένε πάντα την αλήθεια. Η Εφές νίκησε στο ΣΕΦ, διότι είχε τέσσερα γκαρντ εξαιρετικής ποιότητας, που έβαλαν τους 61 από τους 84 πόντους της και όλοι θα ήταν βασικοί πρωταγωνιστές σε όλες τις ομάδες της Ευρωλίγκας.

Νίκησε διότι ο Ολυμπιακός, της επέτρεψε να βρει ρυθμό και να «ζεσταθεί», προσφέροντάς της 41 (!) πόντους στα πρώτα δεκατρία λεπτά, χωρίς να κάνει ένα-δυο σκληρά φάουλ. Στο 28-41, η τουρκική ομάδα είχε 80% εντός πεδιάς, με τους παίκτες του Μπαρτζώκα να φοβούνται να τους πλησιάζουν. Όχι μόνο να τους κάνουν φάουλ. Γεγονός ανεξήγητο όταν αντιμετωπίζεις τέτοια ομάδα. Προφανώς και από εκείνο το σημείο και έπειτα ο βαθμός ήταν πολύ καλύτερος, όμως σε αυτό το επίπεδο, η μοίρα κρίνεται πολλές φορές από νωρίς. Τώρα που το θυμήθηκα, ο Ολυμπιακός έχασε σε παιχνίδι που είχε 8 κλεψίματα, τρία πάνω από τον μέσο όρο του και 7 τάπες, τέσσερις πάνω από αυτές που φιλοδωρεί τους αντιπάλους του ανά ματς φέτος.

Δεν έχει όμως Λάρκιν, ο οποίος με δύο προπονήσεις έπειτα από επτάμηνη αποχή ήταν καθοριστικός όταν έπρεπε στο τέλος, δεν έχει Μίτσιτς ο οποίος ήταν εξαιρετικός και απόψε και ασφαλώς δεν έχει Μπομπουά και Σίμον. Στην σύγχρονη εποχή, το μπάσκετ κρίνεται από την περιφέρεια και η Εφές διαθέτει την πιο πλήρη σε όλη την Ευρωλίγκα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι γενικά εινα η καλύτερη ομάδα στην διοργάνωση τα δύο τελευταία χρόνια. Παραμένει φαβορί για να φτάσει μέχρι το τέλος αν το επιτρέψει ο κορωνοϊός, και ας άρχισε με ρεκόρ 1-3. Για να έχεις τύχη απέναντί της, πρέπει λοιπόν να την… δαγκώσεις από το πρώτο λεπτό. Να την χτυπήσεις μπασκετικά, να σε νιώσει, μπας και φοβηθεί. Αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός από το 13’ και μετά δηλαδή. Που του έδωσε το δικαίωμα να περάσει μέχρι και μπροστά με +3, που τον είχε «ζωντανό» και σε απόσταση ενός σουτ μέχρι το 39’. Αυτό που έκανε ο Ζαν-Σαρλ στα έξι λεπτά που αγωνίστηκε (παράδοξο που δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά) με τις τρεις τάπες και την άμυνα σώμα με σώμα. Και ας έκανε και φάουλ…

Και ας έμοιαζε ναρκοπέδιο η ρακέτα για σχεδόν όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού και ας έμπαιναν με σχετική ευκολία τα αντίπαλα γκαρντ αρκετές φορές. Και ας τροφοδοτήθηκαν ελάχιστα οι Μάρτιν και Έλις, που σήμερα ήταν θετικοί. Αν έχει να κρατήσει κάτι ο κόουτς Μπαρτζώκας είναι αυτό, καθώς όπως σωστά υπογράμμισε, με θηρία της Ευρωλίγκας, πρέπει να δρας και όχι να αντιδράς. Πλέον δεν αρκεί. Πλέον δεν είναι 2012 ή 2013… Το σίγουρό, είναι πως για δεύτερη σερί αγωνιστική, οι πειραιώτες δεν δίνουν συνέχεια στην καλή εικόνα της διπλής αγωνιστικής με Αρμάνι και Μακάμπι. Δείχνουν πως έχουν αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσουν για να φτάσουν στο επίπεδο που θέλουν και πολύ περισσότερο, αρκετά θέματα να λύσουν.

Το προφανές είναι η ατομική άνοδος παικτών «κλειδιά» όπως οι Σλούκας, Παπανικολάου, η σταθεροποίηση των καλών, αλλά άπειρων ξένων (δύσκολο όταν πρόκειται για μετάβαση στο υψηλότερο επίπεδο) και ομαδικά η εύρεση «χημείας». Εδώ όμως είναι και το μεγάλο πρόβλημα, τουλάχιστον όπως προκύπτει από αυτά που βλέπουμε ως τώρα. Ο κόουτς Μπαρτζώκας δεν έχει βρει ακόμα στο έπακρο, λόγω και των ειδικών συνθηκών της σεζόν και της αποχής που προηγήθηκε, τους ρόλους και τις πεντάδες που του ταιριάζουν. Θα ίσχυε ακόμα και αν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ρεκόρ 6-0. Με ένα ριμπάουντ κόντρα στην Ζαλγκίρις, δύο καλύτερες αποφάσεις στο Μόναχο και άλλες τόσες κόντρα στην Εφές, θα μπορούσε να είχε γίνει.

Σε αυτή την περίπτωση, οι διθύραμβοι και η ευφορία θα ήταν στο προσκήνιο, όμως η εικόνα δεν θα άλλαζε. Ο Ολυμπιακός, έχει «γεμάτο» ρόστερ, με μοναδικό ερωτηματικό την ύπαρξη ενός ακόμα δημιουργού. Έχει όμως καλούς παίκτες, που για να βρουν ρυθμό πρέπει να παίζουν. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με 13 λεπτά συμμετοχής. Από την άλλη όμως, δεν γίνεται να παίζουν και όλοι σε κάθε παιχνίδι. Ίσως ο προπονητής, φυσιολογικά και ανθρώπινα να θέλει όλοι να είναι ευχαριστημένοι (θα ήταν πιο εύκολο με πρωτάθλημα και είναι η μοναδική απώλεια που έχει αγωνιστικά ο Ολυμπιακός από την απόλυτα σωστή απόφαση αποχώρησης), όμως, η πράξη δείχνει πως δεν γίνεται.

Κάποιοι λογικά θα αδικηθούν, όμως προκειμένου να αποκτηθεί σταθερότητα και «χημεία», πρέπει να βρεθούν και οι κατάλληλες λύσεις, που ίσως απαιτούν πιο κλειστό «rotation». Όχι απαραίτητα με τα ίδια πρόσωπα από παιχνίδι σε παιχνίδι. Από την άλλη, ακόμα και όταν το επιχείρησε ο Μπαρτζώκας, βάζοντας π.χ. τις ίδιες πεντάδες ακόμα και για ολόκληρο δεκάλεπτο, τις περισσότερες φορές δεν δικαιώθηκε. Όπως και οι παίκτες, έτσι και οι προπονητές, (σ.σ. και γενικότερα όλοι διότι ακόμα και οι διαιτητές κάνουν πολύ εύκολα λάθη) ψάχνουν να βρουν τον ρυθμό τους και μαθαίνουν τις ομάδες τους. Δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια της Εφες να έχει Μίτσιτς και Λάρκιν…

Y.Γ. Συλλυπητήρια και κουράγιο σε όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους σε Σάμο και Σμύρνη. Πόσο μάταια είναι όλα όσα συζητάμε πέραν από την υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Σε μία περίεργη εποχή για όλους, ένας σεισμός τα κάνει όλα συντρίμμια και ο ανθρώπινος πόνος ενώνεται χωρίς φραγμούς, σύνορα και ηλίθιες πολιτικές και γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Η ανταλλαγή μηνυμάτων Ολυμπιακού-Εφές μια και η συγκυρία τα έφερε έτσι να παίζουν λίγες ώρες μετά το μεγάλο κακό, ήταν μία ακόμα νίκη του αθλητισμού.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x