Νίκος Ζέρβας

Ένεση ηρεμίας και ηθικού για τον Ολυμπιακό

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την σημαντική νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στην Χίμκι στην Μόσχα, τα πολλαπλά κέρδη και την δυάδα… φωτιά των «ερυθρόλευκων».

Αποστολή εξετελέσθη και μάλιστα με εντυπωσιακή κατοστάρα για τον Ολυμπιακό στην Μόσχα. Η νίκη ήταν το ζητούμενο απόψε, για να τερματιστεί το αρνητικό σερί των τριών ηττών που είχε επιφέρει αρκετή αμφισβήτηση και ανησυχία. Ακόμα και αν αυτή επετεύχθη απέναντι στην χειρότερη, αλλά πολύ πλουσιότερη Χίμκι, είναι πολύ σημαντική για την βαθμολογική οικονομία της διοργάνωσης, αλλά κυρίως για την ηρεμία των «ερυθρόλευκων», που έχουν ακόμα πιο δύσκολη συνέχεια να διαχειριστούν τον Ιανουάριο.

Δεν χρειάζεται να αναλυθεί τι θα σήμαινε αν το ρεκόρ πήγαινε στο 7-9, απέναντι σε μία ομάδα που όποιος από τους διεκδικητές της εισόδου στα πλέι οφ στραβοπατήσει απέναντί της, λογικά θα μείνει και εκτός νυμφώνος… Σε μία κομβική καμπή για την σεζόν λοιπόν, ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα, ξεπέρασε το σημαντικό πρόβλημα της απουσίας του Παπανικολάου και της κακής ψυχολογικής κατάστασης που είχε επέλθει μετά το 0/3 τις δύο προηγούμενες εβδομάδες και τράβηξε μπροστά. Και ας ήταν σοκαριστικά… καρμπόν του πρώτου δεκαλέπτου με την Φενέρ στην Πόλη το αποψινό στην Μόσχα. Ο Ολυμπιακός είχε και πάλι 5/8 τρίποντα στο ξεκίνημα, όμως η κακή προσέγγισή του στην άμυνα, τον έφερε μπροστά μόλις με +3.

Αυτόματα, η Χίμκι ένιωσε πολύ πιο άνετα, άρχισε να σουτάρει με ευστοχία και να δημιουργεί με άνεση και αν ο Ολυμπιακός δεν συνέχιζε να ευστοχεί με συνέπεια από μακριά, θα είχε δεδομένα μεγάλο πρόβλημα. Ρίσκαρε παίζοντας για 20 λεπτά στον αγαπημένο ρυθμό των ρώσων και δεν… κάηκε χάρη στο δικό του 9/15 πίσω από τα 6.75μ. αλλά και της άμυνας… παιδικής χαράς των παικτών του Κουρτινάιτις. Το 51-50 υπέρ των «ερυθρόλευκων» ήταν ενθαρρυντικό, από την στιγμή που έπαιζαν τόσο κακή άμυνα, με συνεχόμενα ρήγματα στην αδύναμη πλευρά, που επέτρεψε στην Χίμκι μετά το αρχικό 0/5 τρίποντα να εκτελέσει με 9/10 ως την ανάπαυλα. Με κυριότερο εκφραστή αυτού του κρεσέντο τον Βιάλτσεφ, ο οποίος έχει ξεχάσει πότε έβαλε τελευταία φορά 17 πόντους στην καριέρα του.

Με πιο συνεπή ή αν θέλετε… κανονική ομάδα, η κακή αντιμετώπιση του πικ εν ρολ, οι κακές περιστροφές, οι υπερβολικά πολλές βοήθειες που μπέρδευαν και η λάθος τοποθέτηση των σωμάτων των παικτών στα μις ματς θα είχε στοιχίσει. Ακόμα και αχρείαστες αλλαγές στα μαρκαρίσματα έγιναν στο πρώτο μέρος, καθώς π.χ. ο Γιόβιτς δεν χρειάζεται ψηλότερο παίκτη πάνω του, λόγω αδυναμίας στο σουτ. Η Χίμκι των 16 λαθών μέσο όρο στην διοργάνωση, έκανε μόλις 3 στο πρώτο μέρος, ενώ μοίρασε 15 ασίστ σε ένα 20λεπτο, όταν ο μέσος όρος της είναι 19. Ο Ολυμπιακός ευτυχώς απαντούσε σε όλα αυτά χάρη στον εξαιρετικό Σλούκα, ο οποίος στην πρώτη πραγματικά πολύ κρίσιμη βραδιά της σεζόν, ήταν ηγετικός και αλάνθαστος. Δεν ακουμπούσε όμως πολύ την μπάλα στην ρακέτα και κυρίως δεν «σημάδευε». Για του λόγου του αληθές, ο Μπούκερ είχε δύο φάουλ από το πρώτο δίλεπτο και έπαιξε άλλα 11 λεπτά στο πρώτο μέρος χωρίς κάποιος να πάει να του πάρει το τρίτο. Ευτυχώς έγινε στο δεύτερο ημίχρονο…

Όπως και γενικότερα άλλαξαν πολλά και ιδιαίτερα στο τρίτο και καθοριστικό δεκάλεπτο. Η άμυνα έγινε πιο σκληρή και έξυπνη, τα πικ εν ρολ είχαν διαφορετική προσέγγιση, ενώ και οι περιστροφές ήταν πολύ πιο ακαριαίες και εύστοχες. Έτσι η δημιουργία, κυρίως του Σβεντ χάλασε και η Χίμκι άρχισε να κάνει λάθη. Όλοι έπαιξαν καλύτερη προσωπική και ομαδική άμυνα, «κλειδιά» όμως ήταν οι Τζένκινς και Βεζένκοφ. Ο δεύτερος ήταν κυριολεκτικά παντού, ενώ παράλληλα σκόραρε με συνέπεια και μάζευε το ένα ριμπάουντ μετά το άλλο. Μέχρι και άμυνα στην κατακόρυφο με το κορμί στον Μίκι έπαιξε, δείγμα του ότι έχει δουλέψει αρκετά στα κομμάτια του παιχνιδιού που έχει ψεγάδια. Μακράν η καλύτερη… μεταγραφή του καλοκαιριού μετά τον Σλούκα ήταν ανανέωση του συμβολαίου του.

Από την στιγμή που η άμυνα έδινε ενέργεια για την επίθεση, ακολούθησε πλήρης έλεγχος του ρυθμού. Ο Ολυμπιακός έκλεβε μπάλες, έπαιζε ακόμα πιο γρήγορα και κυκλοφορούσε σωστά την μπάλα, συνέχισε να βάζει μακρινά σουτ, αλλά επιτέλους είχε και διεισδύσεις. Μόνο ο επίσης καλός απόψε Σπανούλης είχε διαβάσει στο πρώτο μέρος σωστά πως απέναντί τους οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μία αφύλακτη διάβαση και μπούκαρε προς το αντίπαλο καλάθι. Στην συνέχεια το έκαναν και οι υπόλοιποι με αποτέλεσμα το βράδυ να γίνει ευκολότερο και η νίκη να έρθει εμφατικά. Η τελική συγκομιδή των 19 ασίστ για 6 λάθη, τα μόλις 5 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ τα έξι έναντι δύο στα κλεψίματα και το 56% στα τρίποντα, ήταν επί μέρους κέρδη και δείγματα προόδου. Βάλτε και το 15-6 από λάθη αντιπάλου και το 17-9 από επιθετικά ριμπάουντ και έχετε την πλήρη εξίσωση του σημαντικού «διπλού».

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει με ισορροπημένο ρεκόρ 8-8, κλείνοντας με χαμόγελο το… καταραμένο για όλη την ανθρωπότητα 2020. Είναι στο χέρι του να φτιάξει ακόμα περισσότερο το μέλλον του στα προσεχή παιχνίδια με Μπάγερν (εντός) και τις διπλές αναμετρήσεις με την Βιλερμπάν. Αν αποκτήσει σταθερότητα μπορεί να τα καταφέρει και να στοχεύσει και ακόμα πιο ψηλά. Υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος και είναι πολύ πρόωρο να κάνει ταμείο. Μία νίκη κόντρα στην ουραγό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τον αποπροσανατολίσει, αλλά να τον πεισμώσει για ακόμα περισσότερη δουλειά και βελτίωση.

Υ.Γ.1: Ο Έλις του δευτέρου ημιχρόνου, με εξαίρεση μια-δυο φάσεις όπου ήταν και πάλι διστακτικός, έδειξε σημεία… ζωής. Θα είναι κομβικό από την στιγμή που ο προπονητής και ο οργανισμός τον εμπιστεύονται, να ανταποδώσει την στήριξη και να παίξει όπως έχει δείξει ότι μπορεί. Σπουδαία δουλειά στο δεύτερο μέρος και από τον Χάρισον..

Υ.Γ.2: Το 2020 ο Ολυμπιακός άρχισε να μπαίνει ξανά σε σωστή ρότα. Από το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα, άρχισε πάλι η… κανονικότητα, ενώ ξεπεράστηκαν και τα σημαντικά εξωαγωνιστικά προβλήματα που υπήρχαν. Το καράβι πλέει ξανά σε πολύ ήρεμα νερά και είναι σε φάση ανοικοδόμησης και ομαλής μετάβασης στην επόμενη μέρα. Στο μέλλον. Ασφαλώς και δεν γίνονται όλα τέλεια, όμως το εγχείρημα τηρουμένων των συνθηκών έτσι και αλλιώς είναι δύσκολο. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από την μία ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, στήριξη και υπομονή, στεγανά και σωστές-προσεγμένες κινήσεις. Ήδη πάντως έχουν γίνει αρκετά βήματα μπροστά…

Υ.Γ.3: Καλή Χρονιά με υγεία, χαρά και ευτυχία σε όλους. Να αγαπάτε όσο περισσότερο μπορείτε και να το δείχνετε στους ανθρώπους σας. Το έχουμε όλοι ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x