Νίκος Ζέρβας

Όταν παίζει σαν Ολυμπιακός

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την νικηφόρα αντίδραση του Ολυμπιακού κόντρα στην Ζενίτ, με τον τρόπο που μπορεί φέτος να παίζει και που θέλει ο Μπαρτζώκας.

Στον μαραθώνιο της Ευρωλίγκας, ιδιαίτερα όταν διεξάγεται υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες γύρω μας, ένα από τα «κλειδιά» για να πετύχεις, είναι να μην μένεις περισσότερο απ’ ότι πρέπει σε μία μεγάλη νίκη ή σε δύο κακές εμφανίσεις και να αντιδράς. Μαθαίνοντας από αυτά που δεν έκανες καλά και διορθώνοντάς τα άμεσα. Ο Ολυμπιακός έπαθε εις διπλούν απέναντι σε Μπάγερν και Εφές και έδειξε στην Αγία Πετρούπολη πως έμαθε. Και αυτό φαίνεται όχι μόνο από το σημαντικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως από τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε αγωνιστικά. Σαν Ολυμπιακός…

Τι έκανε; Μπήκε αποφασισμένος, με μπόλικη ενέργεια και διάθεση να μην αφήσει τον αντίπαλο να βρει ρυθμό. Έπαιξε καλή άμυνα, ήταν σκληρός, έκανε φάουλ και ακόμα και τα πέντε τρίποντα που δέχθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν λόγω ατομικής ποιότητας και όχι εξαιρετικού επιθετικά παιχνιδιού της Ζενίτ. Στην επίθεσή του, σημάδεψε σωστά τα μις ματς και δεν νικήθηκε από αυτά που δημιουργούνταν στην άμυνά του από τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα. Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Μπαρτζώκας έκανε την κίνηση του αγώνα από τον πάγκο, καθώς το small ball που επέλεξε με τον Πρίντεζη στο «5» και τον Βεζένκοφ δίπλα του, απέδωσε εξαιρετικά και στις δύο πλευρές. Η Ζενίτ πέτυχε μόλις 7 πόντους σε αυτό το διάστημα και ο Ολυμπιακός «έχτισε» διαφορά δεκατεσσάρων πόντων.

Κυρίως, είχε απορρυθμίσει τον Πάνγκος εκτελεστικά και δημιουργικά και είχε κονιορτοποιήσει την πικ εν ρολ λειτουργία των γηπεδούχων. Ο «Πρι» έπαιξε εκπληκτικές άμυνες στον ψηλότερο και δυνατότερο Γκουντάιτις και ο Σπανούλης έδωσε πολλές λύσεις επιθετικά, δημιουργικά αλλά και στα μετόπισθεν. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν εξαιρετική διαχείριση της υπέρ τους διαφοράς στο τρίτο δεκάλεπτο, όπου πήραν πολλά από τον Ζαν-Σαρλ. Ο Γάλλος εκτός του ότι σκόραρε και μάζευε ριμπάουντ, ήταν ο συνδετικός κρίκος αμυντικά στην φροντ λάιν, δείχνοντας πόσο χρήσιμος είναι και πόσο έλλειψε λόγω τραυματισμού στα προηγούμενα παιχνίδια. Για όλο αυτό το διάστημα που περιγράφουμε, ο απίθανος ρούκι του 92% στα δίποντα, Χασάν Μάρτιν, τέλειωνε όλες τις φάσεις και βοηθούσε μαζί με τους υπόλοιπους ψηλούς να μην «πληγωθεί» καθόλου από την αντίπαλη φροντ λάιν η ομάδα του.

Η Ζενίτ έπαιξε την τελευταία της ζαριά με την άμυνα ζώνης η οποία μπέρδεψε τους παίκτες του Μπαρτζώκα. Τα λάθη που έγιναν σε συνδυασμό με τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ που πρόσφεραν 17 πόντους στους ρώσους, αλλά και το εκτελεστικό ταλέντο του Μπάρον, μείωσε από το +17 στο +3. Όταν όμως έχεις βάλει από νωρίς τις «βάσεις» για να κερδίσεις ένα παιχνίδι με τον σωστό τρόπο, η λογική λέει πως θα βρεις την λύση και το καθαρό μυαλό στην δύσκολη στιγμή για να αντεπεξέλθεις. Έτσι και έγινε. Ο Σπανούλης είδε ελεύθερο τον πολύτιμο και χθες Βεζένκοφ, ο ΜακΚίσικ έκανε το κάρφωμα της βραδιάς και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Αν δεν ήταν το άσχημο μαντάτο με τον τραυματισμό του Χάρισον, θα μιλούσαμε για τέλεια νύχτα. Μακάρι η εξέταση του Αμερικανού να μην επιβεβαιώσει τους φόβους. Ο κρίσιμος Νοέμβριος για τον Ολυμπιακό άρχισε θετικά, στην έδρα μίας πολύ ποιοτικής και σωστά δομημένης ομάδας, που όταν βρει ξανά ρυθμό θα είναι ως το τέλος μέσα στο παιχνίδι για την είσοδο στα πλέι οφ. Και αυτό, δίνει διπλή αξία στην χθεσινή νίκη των «ερυθρόλευκων». Ακολουθεί η Άλμπα Βερολίνου στο ΣΕΦ, σε μία καλή ευκαιρία να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το ρεκόρ, πριν την εκτός έδρας διπλή αγωνιστική με Μπαρτσελόνα και Βιλερμπάν. Όλα θα γίνουν, αρκεί να παίζει συνέχεια έτσι…

Υ.Γ.1: Πολύ καλός και με πολλές δουλειές στο παρκέ ο Παπανικολάου. Η απόδοσή του, ήταν, είναι και θα είναι κομβική για τον Ολυμπιακό. Είναι πολύ καλό νέο πως μετά το νωθρό ξεκίνημά του έχει επανέλθει στα στάνταρ του.

Y.Γ.2: Η σωστή πνευματική συγκέντρωση των ομάδων, φαίνεται πολλές φορές σε αυτά που κάνει στο παρκέ στο διάστημα που αγωνίζεται ο δωδέκατος παίκτης της. Ο Λαρεντζάκης έπαιξε μόλις πέντε λεπτά, αλλά εκτός από τους πρώτους πόντους της καριέρας του στην Ευρωλίγκας, έπαιξε άμυνες, έβγαλε ενέργεια και ήταν 100% στο πλάνο, βάζοντας και αυτός το λιθαράκι του.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x