Νίκος Ζέρβας

Αρχηγός και στο μεγαλειώδες «αντίο» του

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το μεγαλείο του Βασίλη Σπανούλη που έλαμψε και στην εξαιρετική-συγκινητική εκδήλωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός για το αγωνιστικό «αντίο» του.

Μία από τις πιο απλές επεξηγήσεις του τι σημαίνει το «μεγαλείο» για μία οντότητα, είναι αυτή που αναφέρει πως πολλές φορές δεν υπάρχουν λέξεις για να την περιγράψεις. Ο Βασίλης Σπανούλης πολλάκις με αυτά που έκανε στο παρκέ, τα ομαδικά, αλλά και ατομικά κατορθώματά της καριέρας του, μας έβαλε πολύ δύσκολα και μας «ανάγκαζε» να επιστρατεύουμε συνεχώς καινούργιες. Δεν θα μπορούσε να γίνει λοιπόν διαφορετικά και στην συνέντευξη Τύπου του αποχαιρετισμού του παίκτη Σπανούλη.

Φρόντισε για αυτό ο ίδιος με τα από καρδιάς και χωρίς… σημειώσεις λεγόμενά του και απαντήσεις του. Βόηθησε στο έπακρο και η ΚΑΕ Ολυμπιακός και όλοι όσοι δούλεψαν για αυτή την εκδήλωση, διοργανώνοντας την με μαεστρικό τρόπο. Καλαίσθητη, χωρίς υπερβολές, με την αλήθεια της πλούσιας καριέρας του «γυμνή» μπροστά στα μάτια μας και μπόλικες δόσεις συγκίνησης και ανατριχίλας. Όπως άρμοζε στον μεγαλύτερο αθλητή που έχει φορέσει την φανέλα της ομάδας σε όλα τα σπορ. Όπως αρμόζει σε ένα τμήμα που εδώ και πολλά χρόνια δουλεύει με αγάπη και μεράκι για τον Ολυμπιακό. «Πάλι έκλαιγα σαν μικρό παιδί. Ήμουν πάντα εκεί στην εξέδρα θαυμάζοντάς τον για να τον εμψυχώνω. Πολλές φορές έχοντας προσωπικό κόστος. Ευχαριστώ τον Θεό που έζησα τέτοιες στιγμές μαζί του», ήταν ένα από τα μηνύματα πιστού φίλου της ομάδας που έφτασε στο τηλέφωνό μου.

Είχε βουρκώσει και αυτός όπως και σχεδόν όλοι όσοι είδαμε το βίντεο με το φωτογραφικό άλμπουμ ζωής του τεράστιου αρχηγού, υπό τους ήχους του «Ψέματα». «Τέρμα τα θαύματα, δεν υπάρχεις πια. Ψέματα. Πες μου πως είναι ψέμα, ένα αστείο χαζό, ένα όνειρο, χωρίς εσένα». Και κάπου εκεί, ανάμεσα στην λάμψη από τα τρόπαια, το συγκλονιστικό μήνυμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο για τον Σπανούλη και τις γλυκές φατσούλες των παιδιών του που του έδιναν συγχαρητήρια για την μεγάλη του καριέρα και τον… προειδοποιούσαν πως τώρα αναλαμβάνουν αυτά, ο αρχηγός είπε να κάνει άλλη μία ηγετική εμφάνιση. Να χαράξει μέσα από τα λεγόμενά του την επόμενη μέρα και να αποδείξει για πολλοστή φορά τι σημαίνει ηγέτης.

«Φεύγω γεμάτος. Είναι απόλυτα συνειδητή απόφαση. Έδωσα και την ψυχή μου, το τερμάτισα. Η αγάπη που πήρα και έδωσα είναι πρωτοφανής, ανεκτίμητη και το μεγαλύτερο τρόπαιο», τόνισε γεμάτος σιγουριά και αποφασιστικότητα. Με το καθαρό βλέμμα που σε αφοπλίζει. Και όταν εύλογα έγινε στους αδελφούς Αγγελόπουλους η ερώτηση για το πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη μέρα χωρίς αυτόν, πήρε τον λόγο πριν καν απαντήσουν και έβαλε άλλη μία ηγετική πινελιά: «Δεν υπάρχει καμία… σκιά τώρα που θα λείπω. Ουδείς αναντικατάστατος, πάνω απ’ όλα είναι η ομάδα. Ο Ολυμπιακός πέτυχε ανεπανάληπτα πράγματα και πέρα από κάθε φαντασία, αλλά πρέπει να συνεχίσει και να μάθει να νικά και διαφορετικά. Εγώ, 24 ώρες το 24ωρο θα είμαι εδώ για ο,τι με χρειαστούν οι πρώην συμπαίκτες μου και οι προπονητές». Δεν χρειάζεται να προσθέσει κανείς κάτι άλλο…

Δίπλα του οι αδελφοί Αγγελόπουλοι να δίνουν την δική τους οπτική μίας συνεργασίας που άλλαξε την ιστορία της ομάδας, του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ήταν οι άνθρωποι που έκαναν, με κινητήριο μοχλό τον ίδιο, πράξη τα πιο τρελά τους όνειρα. Μία αμφίδρομη σχέση που δεδομένα θα συνεχιστεί, όταν ο Σπανούλης πάρει τον χρόνο του, ξεκουραστεί, απολαύσει την οικογένειά του και αποφασίσει από ποιο μετερίζι θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει ευχάριστα και να μεγαλουργεί. Η πιο… σίγουρη ατάκα της χθεσινής ημέρας ήταν πως η πόρτα του Ολυμπιακού είναι ανοικτή. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά από δύο πλευρές, που όπως παραδέχθηκαν αγαπιούνται υπερβολικά και πως ακόμα και οι όποιες εντάσεις και λάθη τους, γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται με γνώμονα το καλό της ομάδας.

Η ουσία είναι πως η πρώτη πράξη των δράσεων αποχαιρετισμού του Σπανούλη, ήταν επιπέδου… Χόλιγουντ όπως τόνισε ο ατζέντης του, Μίσκο Ραζνάτοβιτς. Ανακοινώθηκαν και άλλες που σίγουρα θα είναι ακόμα πιο… ανατριχιαστικές, πρωτόγνωρες για τον σύλλογο και με μαζική παρουσία κόσμου που δεδομένα θα δώσει άλλη αίγλη. Ως τότε η αναμονή και η προσμονή θα είναι γλυκιά. Για τον μύθο που μεγάλωσε, ακόμα και στο τελευταίο κεφάλαιό του, ως παίκτης. Φορώντας μάλιστα και κοστούμι, για να μας προϊδεάσει ίσως για όλα αυτά που έρχονται. Πιστεύει κανείς πως αυτή η τεράστια προσωπικότητα δεν θα τα καταφέρει και με αυτό;

Αντίο, για την ώρα, μύθε. Το ευχαριστώ είναι λίγο…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x