Νίκος Ζέρβας

Ατέρμονη παρωδία και το μπάσκετ που τους αξίζει

Ο Νίκος Ζέρβας, γράφει για το πώς και το χθεσινό ΔΣ στον ΕΣΑΚΕ απέδειξε πως το ελληνικό μπάσκετ είναι άξιο της μοίρας του, καθώς σχεδόν κανείς δεν… ενοχλείται ουσιαστικά από παρατυπίες και ανομίες.

Πέρα απ’ όλα τα συμπεράσματα και τις αναλύσεις που έγιναν για τα όσα ειπώθηκαν στο χθεσινό ΔΣ των ιδιοκτητών των ΚΑΕ στον ΕΣΑΚΕ, θα πρέπει να καταγράψουμε μία πραγματικότητα. Η συνάντηση είχε οριστεί πριν από μερικές ημέρες με εντελώς διαφορετική ατζέντα και ήταν επιτακτική η ανάγκη για αποφάσεις, καθώς δεδομένα το μπάσκετ στην Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο «μηδέν».

Αντ’ αυτού, είχαμε μετά το τέλος της διαδικασίας ευχολόγια, μη συγκεκριμένες απαντήσεις σε πολύ σημαντικά ερωτήματα και κανένα βήμα μπροστά στα ουσιαστικά προβλήματα. Το μόνο θετικό ως γεγονός, είναι ότι τηρήθηκε ένα επίπεδο και δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για πολεμικό κλίμα και… σόου, όπως έγινε πριν μερικές ημέρες στο γραφείo του Υφυπουργού. Σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά μετέθεσαν την οποιαδήποτε συζήτηση για την επίλυσή του μετά το τέλος του πρωταθλήματος. Όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, όπως χαρακτηρίζει όλη την ελληνική κοινωνία-νοοτροπία. «Έχει ο Θεός μωρέ, θα τα λύσουμε αύριο, μεθαύριο και ως συνήθως… ποτέ».

Το μοναδικό άμεσο πρόβλημα των ιδιοκτητών των ΚΑΕ, ήταν να αποσύρει την προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ για την κλήρωση των διαιτητών της 26ης αγωνιστικής ο Ολυμπιακός για να τελειώνει το πρωτάθλημα. Δεν δέχθηκαν την αναβολή, διότι κανέναν δεν απασχολεί το τι θα γίνει στην περίπτωση που δικαιωθούν οι «ερυθρόλευκοι» και θα πρέπει να μαζεύουν όποιους παίκτες τους έχουν απομείνει από τις… παραλίες για να γίνει ξανά η αγωνιστική και να ακυρωθούν όσα ματς πλέι οφ θα έχουν γίνει μέχρι τότε. Το «δος ημίν σήμερον», ορίζει πως τώρα πρέπει να γλιτώσουμε μερικά ευρώ από τα μηνιάτικα των ξένων και τα νοίκια τους. Να γίνει η δουλειά τώρα και… βλέπουμε. Έτσι ενεργούσαν όλοι τόσο καιρό και φτάσαμε ως εδώ. Το ελληνικό μπάσκετ να μοιάζει και να είναι παρωδία.

Θαρρείς λοιπόν πως κανέναν δεν απασχολεί το πώς ορίζει και κληρώνει η ΚΕΔ. Κανέναν δεν απασχολεί το πώς και υπό ποιες συνθήκες μπήκε στην κληρωτίδα ο Αναστόπουλος ενώ είχε οριστεί στο Κάλεβ-Ούνικς την ίδια μέρα! Δεν ενοχλεί κανέναν αυτή η πρακτική. Κανέναν δεν απασχολεί το πώς η πενταμελής επιτροπή έχει γίνει… τριμελής και διμελής και αποφασίζει όπως γουστάρει ή όπως την διατάζουν. Κανέναν δεν απασχολεί γιατί δεν έμπαιναν τόσο καιρό οι Ευρωλιγκάτοι διαιτητές, παρότι είχαν δικαιωθεί δικαστικά. Κανέναν δεν απασχολούν οι αποκαλύψεις για οικονομικές ατασθαλίες, χρέη προς διαιτητές και πολλά άλλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Κανέναν δεν απασχολεί η παύση των τριών ανεπιθύμητων για τον Ολυμπιακό διαιτητών για 9 αγωνιστικές που ουσιαστικά είναι παραδοχή ενοχής από την ΚΕΔ/ΕΟΚ. Για όλα αυτά και πολλά άλλα, έπρεπε να έχουν κάνει ήδη κάτι εδώ και καιρό οι ΚΑΕ για να μη φτάναμε ως εδώ, αλλά επέλεξαν μόνο να φωνάζουν όταν αδικούνται και στην ώρα της… κρίσης να σωπαίνουν. Φωνάζουν μάλιστα ομάδες που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν ευνοηθεί από την υπάρχουσα κατάσταση, αποδεικνύοντας πως ελάχιστοι ενδιαφέρονται για το κοινό καλό, αλλά μόνο για το τομάρι τους. Όμως ο ψύχραιμος παρατηρητής, πρέπει να ΑΠΑΙΤΕΙ από τον ΕΣΑΚΕ, την ΕΟΚ και την Πολιτεία και όχι από τις ομάδες που κάνουν τη… δουλειά τους, να βρίσκουν λύσεις και να προάγουν-αναπτύσσουν το προϊόν. Και αυτές όχι μόνο δεν κάνουν το παραμικρό, αλλά προσπαθούν να μας πείσουν πως όλα βαίνουν καλώς και πως έχουμε… πρωτάθλημα.

Ασφαλώς και έχουμε όπως είπε και ο πρόεδρος, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος. Πρωταθληματάρα. Με την ομάδα του να έχει μείνει με οκτώ επαγγελματίες παίκτες λόγω των νέων αποχωρήσεων ξένων. Τον Άρη να είναι εν μέσω πολυήμερης αποχής ξένων παικτών, τον Πανιώνιο να έχει κρατήσει δύο μόλις ξένους και πολλές ομάδες να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. «Έχουμε μπάσκετ, θα τα πούμε το καλοκαίρι» είπε ο ισχυρός άνδρας του ΕΣΑΚΕ, βασιζόμενος σε… αισθήσεις και όχι γεγονότα. Διότι αίσθησή του ήταν πως θα δηλώσει «κόλλημα» ο διαιτητής Αναστόπουλος, αλλά δεν δικαιώθηκε. Για να δούμε πως θα τελειώσει ομαλά αυτό το πρωτάθλημα…

Ίσως όμως να έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από έναν πρόεδρο που πριν την έναρξη του ΔΣ, έδωσε εντολή στους παρεβρισκόμενους ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των ΚΑΕ να μην διαρρεύσει ο παραμικρός διάλογός την ώρα της συνεδρίασης, αλλά τα όσα ειπώθηκαν πήγαιναν χαρτί και καλαμάρι εκεί που ήθελε ο αποστολέας τους. Τόσο πολύ τον σεβάστηκαν… Το δια ταύτα άλλωστε ήταν ότι έγινε ένα βήμα μπροστά που κανείς δε μπορεί ακόμα να διακρίνει. Ίσως η απάντηση βέβαια να είναι πως αυτό ακριβώς είναι το μπάσκετ που επιθυμεί να έχει η πλειοψηφία των μετόχων του και οι υπόλοιποι είμαστε σε μία πλάνη, βλέποντας την… παρακμή δίπλα μας.

Την ίδια ώρα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, παραμένει αμέτοχος και αρέσκεται μόνο στα λόγια. Έκανε το έργο του σαν θεσμικός παράγοντας με έναν ακόμα άδειο από κόσμο τελικό ποδοσφαίρου-παρωδία για να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος τυχών επεισοδίων. Τώρα σιγά μην ασχοληθεί ουσιαστικά με το μπάσκετ και μάλιστα προεκλογικά. Να δυσαρεστήσει κόσμο παίρνοντας αποφάσεις, παρεμβαίνοντας σε αυτό που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει υπό διάλυση; Άλλωστε δεν είναι αυτή η δουλειά του, αλλά να προλάβει το… μαύρισμα που προαναγγέλθηκε μέσω instagram, μεταξύ πανηγυρισμών με θέμα επικείμενο υποβιβασμό στην Α2. Προφανώς συμφωνεί με την ορθότατη δήλωση πως «ζούμε σε ένα Κράτος «οίκο ανοχής»… Δεν εξηγείται αλλιώς...

Από τη στιγμή λοιπόν που όλα βαίνουν καλώς για μία ακόμα φορά στο ελληνικό μπάσκετ και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, πρέπει να πάμε παρακάτω. Ο διαιτητής Παναγιώτης Αναστόπουλος, ανάρρωσε από την ασθένειά του και παρότι η Αστυνομία έκρινε πως χρίζει προστασίας, θα πάει κανονικά στο ΣΕΦ για το Ολυμπιακός-Προμηθέας Πάτρας. Ακόμα δε μπορώ να καταλάβω από πού προέκυψε η σιγουριά του ΕΣΑΚΕ πως όλα θα πάνε καλά. Οι «ερυθρόλευκοι» πλέον καλούνται να μείνουν στις θέσεις τους και να μην αγωνιστούν. Ο υποβιβασμός είναι σίγουρα κάτι πολύ «βαρύ», που δεδομένα κάποιοι με… λύσσα επιθυμούν, όμως από τη στιγμή που αντιλαμβάνονται πως επί της ουσίας είναι αδύνατο να αλλάξει κάτι, δεν θα είναι ήττα. Κάθε άλλο.

Ίσως η μοναδική πιθανότητα να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, είναι να προκύψει τελικά το ισχυρό σοκ και η απώλεια ενός βασικού πυλώνα τροφοδότησης του οικοδομήματος με ανάσες ζωής. Ο Ολυμπιακός πρέπει να τραβήξει τον δρόμο του και μάλιστα χωρίς ακρότητες, γιατί από τη στιγμή που δε μπορεί και κυρίως δε θέλει να ακολουθήσει παρασκηνιακές τακτικές, μόνο έτσι μπορεί κάποια στιγμή να δικαιωθεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει βούληση και σε κάποιους αρέσει αυτή η κατάσταση, ας γυρίσει την πλάτη του στο μέλλον και όσους το φτιάχνουν όπως θέλουν. Η ιστορία θα τον δικαιώσει περισσότερο τότε, πάρα τώρα όντας μέρος της παρωδίας. Η τελική απόφαση είναι δική του…

Υ.Γ.1: «Μας έχουν στήσει εκατό φορές οι διαιτητές». Η φράση ανήκει στον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Ρέθυμνο, Κωστή Ζομπανάκη. Υπάρχει σε όλα τα σάιτ, όπως και εκατοντάδες άλλες επώνυμες καταγγελίες από πολλές ομάδες. Και δεν παρεμβαίνει ούτε εισαγγελέας, ούτε κανείς. Είναι λογικό;

Υ.Γ.2: Άξιες της μοίρας τους οι ομάδες που έχοντας δει το e-mail του ορισμού του Αναστόπουλου στο Κάλεβ-Ούνικς την ίδια μέρα, δέχονται οι ίδιοι άνθρωποι να ορίζουν τις τύχες τους. Λίγες, ελάχιστες ως οντότητες για σοβαρό πρωτάθλημα.

Υ.Γ.3: Οι έλληνες διαιτητές δεν θέλουν να σφυρίζουν ξένοι διαιτητές στο πρωτάθλημά μας, αλλά μία χαρά πηγαίνουν για τα εξτραδάκια τους στο εξωτερικό. Άσχετο αν καμιά φορά τους τα κόβουν, ανωτέρα βία…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x