Νίκος Ζέρβας

Αυτά… ψάχνει ο Ολυμπιακός στη Μάλαγα

Οι απουσίες των διεθνών και το απρόοπτο με Γουίλιαμς Γκος, στένεψε υπερβολικά το ρόστερ του Ολυμπιακού για τα φιλικά στη Μάλαγα, όμως κάποια πράγματα μπορεί να φανούν. Γράφει ο Νίκος Ζέρβας.

Όταν ο Ντέιβιντ Μπλατ και οι συνεργάτες του προγραμμάτιζαν τα φιλικά προετοιμασίας και επέλεγαν να δεχθούν την πρόταση της Μάλαγα για το τουρνουά «Costa Del Sol», ασφαλώς και γνώριζαν πως η ομάδα θα αναγκαστεί να αγωνιστεί «μισή», λόγω της απουσίας των διεθνών. Το πρώτο «παράθυρο» της δεύτερης προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου κυπέλλου ανοίγει σήμερα τα παραθυρόφυλλά του, με αποτέλεσμα σημαντικές μονάδες όλων των συλλόγων πανευρωπαϊκά, να έχουν αποχωρήσει από τις προετοιμασίες.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ήδη γίνεται πολύ κουβέντα για το αν έπρεπε να τους δοθεί άδεια να αγωνιστούν με τις Εθνικές, με τις απόψεις να τάσσονται υπέρ του «όχι», όμως, κάπου θα ήταν υπερβολικό, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επίσημες υποχρεώσεις να έμπαινε «φρένο». Ασφαλώς και το πείραμα-καπρίτσιο της FIBA, που φυσιολογικά -λόγω πολιτικής- βρίσκει απέναντί του «τοίχο» από την Ευρωλίγκα έχει αποτύχει στις συνειδήσεις των παικτών και δεν βοηθάει το μπάσκετ, όμως είναι εκτός λογικής να μην έχουν δικαίωμα οι παίκτες να αποφασίσουν, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν επίσημες υποχρεώσεις. Όσοι ζητούν αποχή και τον Σεπτέμβριο, ίσως θα ήταν καλύτερο να σηκώσουν μία ταμπέλα με τη φράση «καταργείστε τις Εθνικές ομάδες».

Επειδή πάντα ανάμεσα στο «μαύρο» και στο «άσπρο» υπάρχει το «γκρι», υπάρχουν και αυτοί που δε θέλουν να ταχθούν σε κανένα από τα δύο στρατόπεδα και κυρίως, γουστάρουν να βλέπουν κανονικές Εθνικές ομάδες και Ευρωλίγκα χωρίς απουσίες. Το πώς θα βρουν, αν τη βρουν, κάποια στιγμή την άκρη δεν είναι δουλειά μας για να το υποδείξουμε, όμως όπως είναι απρεπές να κατακεραυνώνεις την Ευρωλίγκα που δεν αφήνει χώρο στα «παράθυρα», το ίδιο αδιανόητο είναι και το να απαιτείς να μην πηγαίνει ποτέ κανένας διεθνής στις διοργανώσεις της «κακιάς» FIBA. Όταν θα καταλάβουν πως οι μόνοι που πρέπει να κληθούν να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα «χωρέσουν» όλα αυτά είναι οι παίκτες και κάποιο συνδικαλιστικό τους όργανο, ίσως να έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν, ταξίδεψε στη Μάλαγα έχοντας μόλις πέντε παίκτες δωδεκάδας, τους Σπανούλη, Τολιόπουλο, Τουπάν, ΛεΝτέι και Μπόγρη, τους πιτσιρικάδες Πουκουσέφσκι και Ζευγαρά και τους έξι βοηθητικούς, Χάρις, Τσάπμαν, Μιλόσεβιτς, Στυλιανού, Στεφανίδη και Λαμπρόπουλο. Απόψε κόντρα στην Ουνικάχα και αύριο απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, τα συμπεράσματα που μπορεί να βγουν είναι ελάχιστα, αφού είναι πρωτοφανές το 50% ενός ρόστερ να μην ανήκει καν στην ομάδα που θα αγωνιστεί. Το ίδιο πάνω-κάτω συμβαίνει και στις δύο ισπανικές ομάδες, οπότε ορθώς σκέφτηκαν πως υπάρχει λόγος διεξαγωγής του τουρνουά και ας μη λογίζονται αυτά τα παιχνίδια ως βασικά φιλικά μονταρίσματος ενόψει της νέας σεζόν.

Παρόλα αυτά, η παρακολούθηση των αγώνων, μπορεί να μας αποκρυπτογραφήσει ως ένα βαθμό την αλλαγή επιθετικής και αμυντικής φιλοσοφίας του Ολυμπιακού. Τις πρώτες νέες κατευθύνσεις που έχει δώσει ο νέος προπονητής και το κατά πόσο, τουλάχιστον οι δωδεκαδάτοι, τις έχουν αφομοιώσει. Είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τον Βασίλη Τολιόπουλο, να αποδείξει ελλείψει Γκος, Μάντζαρη και Στρέλνιεκς, πως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο φετινό rotation και όχι να υπολογίζεται μόνο για τα… ρεπό στην Α1. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Ζακ ΛεΝτέι και τον τρόπο που κινείται, ενώ ευκαιρία έχουν ο Γιώργος Μπόγρης, αλλά και οι πιτσιρικάδες, που αναμφίβολα θα νιώθουν όμορφα για τον χρόνο που θα πάρουν σε ένα τόσο «λαμπερό» τουρνουά.

Έχουμε λοιπόν λόγους να περιμένουμε το σημερινό και αυριανό δείγμα, παρότι πιο ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν την επόμενη εβδομάδα στην Κρήτη και την μεθεπόμενη στη Μόσχα. Σιγά-σιγά «μυρίζει» μπάσκετ και αυτό κανέναν δε… χαλάει και ας είναι τα δύο προσεχή φιλικά τεστ για λίγους.

ΥΓ.1: Ακόμα και για τους βοηθητικούς και ιδιαίτερα τον Μάνι Χάρις, τα παιχνίδια αποτελούν ευκαιρία για να δείξουν πράγματα, όχι τόσο στον Ολυμπιακό, που είναι απίθανο να κάνει προσθήκη στην παρούσα φάση, αλλά σε άλλες ομάδες που ενδεχομένως να σκέφτονται να τους αποκτήσουν…

ΥΓ.2: Ενδιαφέρον έχει και το αντάμωμα με τους μέχρι πρότινος «ερυθρόλευκους», Ρόμπερτς και Γουίλτζερ. Αν δεν έλλειπε και ο Σερμαντίνι με την Εθνική Γεωργίας, η Μάλαγα θα θύμιζε ακόμα περισσότερο… Ολυμπιακό.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x