Νίκος Ζέρβας

Βάλσαμο, σε μια πληγή που πρέπει να κλείσει

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την πρώτη νίκη του Ολυμπιακού μετά από 45 ημέρες που ήρθε με αντίδραση και πολλούς από τους παίκτες που θα στηριχθεί του χρόνου.

«Απόψε θα κοιμηθώ». Αυτές οι τρεις λέξεις του εκ των κορυφαίων της βραδιάς, Σακίλ ΜακΚίσικ, αντικατοπτρίζουν πλήρως πόσο σημαντική ήταν η νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Όχι φυσικά για την βαθμολογία, αλλά κυρίως για το πρεστίζ και τα όσα προηγήθηκαν στον οργανισμό τις προηγούμενες μέρες-ώρες. Το πρώτο έχει… τσαλακωθεί εμφανώς τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς παρά τις προσδοκίες και τα δικαιολογημένα όνειρα, παρέμεινε μπουρδουκλωμένο και φέτος.

Η ηρεμία είχε χαθεί για τα καλά μερικές ώρες πριν το τζάμπολ, και ενδεχόμενη νέα ήττα, δεν αποκλείεται να είχε απρόβλεπτες αντιδράσεις και συνέπειες. Όμως φαίνεται πως αυτό το έντονο μίτινγκ στα αποδυτήρια για το οποίο μίλησε χθες ο κόουτς Μπαρτζώκας, βοήθησε τουλάχιστον στο να βγει αρχικά μια θετική ενέργεια στο παρκέ. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, βοήθησε και η περιορισμένων δυνατοτήτων αξία του Ερυθρού Αστέρα, όμως στην κατάσταση που είναι στην παρούσα φάση ο Ολυμπιακός, μπορεί να χάσει από οποιονδήποτε. Ευτυχώς όμως, αυτή την φορά οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάργησαν την λογική, έκαναν τα αυτονόητα στο παρκέ και έβαλαν έστω και προσωρινά ένα τέλος στον κατήφορο.

Αυτό μένει από αυτή την βραδιά στο ουσιαστικό κομμάτι. Και ίσως και κάτι ακόμα. Πως τέσσερις από τους παίκτες που δεδομένα θα στηριχθεί την νέα σεζόν η ομάδα, βγήκαν μπροστά και πάλεψαν για την χαμένη τους ατομική, αλλά και ομαδική τιμή. Βεζένκοφ, ΜακΚίσικ, Σλούκας και Λαρετνζάκης έδωσαν πολλά και μαζί με τον ουσιαστικότατο Σπανούλη, οδήγησαν στην νίκη. Είναι ένας λόγος να αισιοδοξείς πως η Γη δεν είναι… καμένη. Ασφαλώς και θα χρειαστεί γενναίες αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα, πιο ακριβούς… σπόρους, καλύτερους-ποιοτικότερους «εργάτες» και εργαλεία για να καλλιεργηθεί πιο σωστά και να μετατραπεί σε εύπορη. Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει από τις 10 Απριλίου και έπειτα όμως, οφείλουν άπαντες να είναι όπως πρέπει στα έξι εναπομείναντα παιχνίδια.

Ασχέτως αποτελεσμάτων που πλέον δεν έχουν και καμία σημασία, εικόνα παράδοσης σαν και αυτή στην Βιτόρια, απαγορεύεται να επαναληφθεί. Και ας ακολουθούν πολύ δυσκολότερα παιχνίδια με ομάδα που έχουν υψηλότερη αξία και κίνητρο από τους Σέρβους. Ο Ολυμπιακός οφείλει να παλεύει και να φεύγει από το γήπεδο με το κεφάλι ψηλά. Όπως απόψε. Που μετά από αρκετό καιρό… ανάσανε με αναλογία ασίστ/λαθών 24-8. Με ποσοστά ευστοχίας που αρμόζουν σε γηπεδούχο, 75% στα δίποντα και 41% στα τρίποντα. Με καλή κυκλοφορία και δύο δημιουργούς σε παραγωγική κατάσταση.

Με… ρολίστες όπως οι Ζαν Σαρλ, Τζένκινς και Έλις που τουλάχιστον το παλεύουν. Και έναν Κώστα Κουφό ο οποίος παρότι ανέτοιμος, δείχνει πόσο θα βοηθούσε από την αρχή ένας τέτοιου τύπου παίκτης στην ομάδα. Κυρίως, με αντίδραση και ψυχραιμία όταν το κακό αμυντικά δεύτερο δεκάλεπτο, επέτρεψε στους φιλοξενούμενους να περάσουν μέχρι και μπροστά στα μέσα του τρίτου. Αρκετοί ήταν αυτοί που πόνταραν πως και πάλι ο Ολυμπιακός θα… καταρρεύσει και το κακό θα συνεχιστεί. Όμως μέχρι εδώ ήταν και ας άργησε. Ασφαλώς και θα έρθουν και άλλες ήττες, όμως σχεδόν όλοι κατάλαβαν πως πρέπει να συμπεριφέρονται από εδώ και πέρα.

Η νέα σεζόν είναι μια άλλη ιστορία. Ο,τι έγραψε δεν ξεγράφει και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις αποφάσεις και στην αλλαγή φιλοσοφίας όλων. Ας γίνει όμως η αρχή με την ολοκλήρωση της χρονιάς σαν πραγματική ομάδα και όλα τα άλλα, υπάρχει χρόνος να συζητηθούν. Η πληγή, χρειάζεται ισχυρά φάρμακα και απόψε απλά μπήκε λίγο βάλσαμο. Οφείλει όμως να κλείσει και για να συμβεί αυτό, άπαντες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και να κάνουν ο,τι χρειαστεί για το γιατρικό…

Υ.Γ.: Πρώτος σε εύστοχα δίποντα στην ιστορία της Ευρωλίγκας ο Γιώργος Πρίντεζης. Άλλη μια κορυφή για τον υπαρχηγό. Πρώτος μεταξύ ιερών τεράτων του αθλήματος και της διοργάνωσης. Πρώτος με κόπο, ιδρώτα για κάθε καλάθι και κάθε κατάκτηση. Σεβασμός

Διαβάστε ακόμα:

Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού

Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας: Το γκολ-φάουλ του ΜακΚίσικ που τελείωσε το ματς (video)

Μπαρτζώκας: «Ένιωσα πως είχαμε μια απάντηση στους εαυτούς μας»

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x