Νίκος Ζέρβας

Βεζένκοφ και Ολυμπιακός έπραξαν το σωστό

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ θα παραμείνει παίκτης του Ολυμπιακού για δύο ακόμα χρόνια και ο Νίκος Ζέρβας αναλύει το πώς οι χειρισμοί των δύο πλευρών έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τις βρουν ωφελημένες.

Στο τρέχων καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός είχε να βγάλει σε πέρας τρεις υποθέσεις ανανέωσης συμβολαίων παικτών του. Όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, την αμοιβαία θέληση ομάδας και παικτών να συνεχίσουν μαζί και τη νέα σεζόν. Η μία εξ’ αυτών όμως διέφερε, γι’ αυτό ήταν και αποδείχθηκε και η πιο δύσκολη. Διότι αν για τους αρχηγούς Γιώργο Πρίντεζη και Βασίλη Σπανούλη (η ανακοίνωση της παραμονής είναι θέμα χρόνου) αρκούν πέντε λεπτά για να υπογράψουν, για τον 25χρονο φόργουορντ, χρειαζόταν… στρατηγική.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, είχε φροντίσει νωρίς-νωρίς να ξεκαθαρίσει πως υπολογίζει στα βασικά του πλάνα τον παίκτη, μιλώντας μάλιστα δημόσια γι’ αυτό. Οι αποφάσεις που πήρε για την στελέχωση της φροντ λάιν, «άνοιξαν» διάπλατα τον δρόμο της παραμονής του και ξεδιάλυναν στο έπακρο τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να είχε ο Βεζένκοφ για τον ρόλο του στον νέο Ολυμπιακό. Από εκεί και έπειτα, όλα ήταν θέμα διαπραγματεύσεων, λογικής και θέλησης. Και αποδείχθηκε πως η τελευταία, υπερνίκησε όλα τα εμπόδια. Οι «ερυθρόλευκοι», έχοντας «πάθει» στο πρόσφατο παρελθόν με πληρωμή υπεραξίας παικτών, ήταν ξεκάθαροι. Πρόσφεραν ένα ποσό κοντά σε αυτά που αμειβόταν ο «Βέζε» φέτος και περίμεναν.

Ο παίκτης, κοστολογούσε με περισσότερα χρήματα τον εαυτό του και αυτό είναι θεμιτό. Σε κάθε διαπραγμάτευση αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Δεν έχει νόημα να μπούμε στην διαδικασία να κρίνουμε, διότι εκτός των άλλων, δεν είμαστε στην τσέπη κανενός. Μπορούσε ο Βεζένκοφ να βρει καλύτερο συμβόλαιο στο εξωτερικό; Ασφαλώς και μπορούσε, όπως και ο Ολυμπιακός, ενδέχεται με τα ίδια χρήματα που θα πληρώσει για την παραμονή του, η έστω λίγα περισσότερα, να έβρισκε έναν πιο έτοιμο παίκτη. Όπως επίσης κανείς δεν θα κατηγορούσε τον παίκτη αν έλεγε τελικά «όχι», ή την ομάδα, αν επέμενε να μην ικανοποιεί στο 100% τις απαιτήσεις του. Όλα αυτά είναι φιλολογικά και έχουν νόημα για… καφενειακού επιπέδου συζήτηση.

Σημασία έχει η ουσία, που βρίσκει τις δύο πλευρές μαζί για δύο ακόμα χρόνια, μετά από αρκετή εκατέρωθεν και εποικοδομητική υπομονή. Σημασία έχει πως ο προπονητής είναι ξεκάθαρος πως τον Βεζένκοφ ήθελε, και αυτόν έχει. Σημασία έχει πως ο παίκτης το πήρε «πάνω» του, επικοινώνησε με την διοίκηση και με εκατέρωθεν υποχωρήσεις βρέθηκε η λύση. Κατάλαβε πως του δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία, από την στιγμή που αργά ή γρήγορα το τοτέμ της θέσης «4» για την ομάδα θα αποχωρήσει, να γίνει το επόμενο σημείο αναφοράς. Ταλέντο διαθέτει σε μπόλικες δόσεις, νοοτροπία σωστή έχει, μένει πλέον να δουλέψει σκληρά, να βελτιώσει τις αδυναμίες του και να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που θέλει ο Μπαρτζώκας από αυτόν και κυρίως ο ίδιος μπορεί να προσφέρει.

Το πρώτο δείγμα της συνεργασίας τους πάντως, ήταν κάτι παραπάνω από θετικό. Ενδεικτικά και για του λόγου το αληθές, ο Βεζένκοφ στην φετινή σεζόν πριν την έλευση Μπαρτζώκα, είχε στις 18 πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας, 4,9 πόντους και 1,8 ριμπάουντ σε 11,5 λεπτά συμμετοχής. Στα επόμενα δέκα ματς με τον έλληνα προπονητή, είχε 10,4 πόντους και 2,5 ριμπάουντ, παίζοντας για πέντε λεπτά παραπάνω και παρουσιάζοντας διπλάσιο σκορ στο σύστημα αξιολόγησης.

Αν καταφέρει να κάνει ένα-δυο βήματα μπροστά, στα 27 του θα έχει την ευκαιρία να υπογράψει συμβόλαιο με τα διπλά χρήματα, είτε στον Ολυμπιακό, είτε σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Ο Βεζένκοφ σκέφτηκε σωστά και δεν χάλασε για ένα μικρό ποσό κάτι που του ταιριάζει απόλυτα αγωνιστικά και σε ιδιοσυγκρασία. Η ομάδα σκέφτηκε σωστά με το να τον περιμένει όσο χρειαζόταν, παρότι είχε λύσεις και χρήματα για να πάει στην επόμενη επιλογή. Βλέπει σε αυτόν ένα πρότζεκτ, που εκτός όλων των άλλων διαθέτει ελληνικό διαβατήριο και έναν εξαιρετικό χαρακτήρα που ταιριάζει «γάντι» στον οργανισμό. Για την ώρα και οι δύο πλευρές είναι κερδισμένες και πλέον μένει να… σπείρουν στο παρκέ, ο,τι θέρισαν το φετινό καλοκαίρι.

Υ.Γ.: Για το υπόλοιπο ρόστερ που έχει διαμορφωθεί -και τηρουμένων των οικονομικών αναλογιών και συνθηκών- 100% σύμφωνα με τα «θέλω» και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο προπονητής, θα μιλήσουμε αναλυτικά όταν θα ολοκληρωθεί. Λίγες μέρες ή αν θέλετε, δύο-τρεις κινήσεις έμειναν…

Υ.Γ.2: Η ουδέτερη, αδιάφορη και χωρίς φαμφάρες στάση του επίσημου Ολυμπιακού στα όσα συμβαίνουν, κυρίως, στο ελληνικό μπάσκετ και στον μεγάλο αντίπαλο, Παναθηναϊκό, είναι απλά εξαιρετική. Το ίδιο και το πρώτο δείγμα συμπεριφοράς και η ειλικρίνεια (κανείς δεν έριξε τον Ολυμπιακό, μόνος του έκλεισε την πόρτα) των Διαμαντίδη-Αλβέρτη όταν ρωτήθηκαν, για την απουσία των «ερυθρόλευκων» από το πρωτάθλημα.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x