Νίκος Ζέρβας

Βραδιά Ολυμπιακής… ισοπέδωσης

Ο Ολυμπιακός νίκησε εύκολα τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στο ΣΕΦ και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τα «κλειδιά» της επικράτησης, τον… εξωγήινο Μιλουτίνοφ και το πόσο απαραίτητη είναι η νίκη κόντρα στη Μπασκόνια.

Ένα από τα βασικά ζητούμενα για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να παρουσιάσει στο παρκέ αυτή την εικόνα ανωτερότητας απέναντι στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ήταν η σωστή πνευματική προετοιμασία. Η απρόσμενη βάσει εικόνας ήττα από τη Νταρουσάφακα, ήταν το εφαλτήριο για να την πετύχει, καθώς οι «ερυθρόλευκοι», πάτησαν μετά τη «σφαλιάρα» της Πόλης περισσότερο τα πόδια τους στη γη, δούλεψαν και μπήκαν με το… μαχαίρι στα δόντια στο παιχνίδι του ΣΕΦ. Τα ντέρμπι, πέρα από τακτικές και στατιστικές, κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από το βαθμό θέλησης και το κατά πόσο τα… μάτια γυαλίζουν.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο είχε με το μέρος του το πάθος για τη νίκη, μετατρέποντάς του σε περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση στο πλάνο του, αλλά ξεπέρασε και την δυσκολία του… αγνώστου που ερχόταν λόγω της παρουσίας του Ρικ Πιτίνο στον αντίπαλο πάγκο. Πως; Παρουσιάζοντας ο ίδιος πολλές εκπλήξεις στον αντίπαλό του, που τον απορρύθμισαν εντελώς. Ο Ντέιβιντ Μπλατ, εφήρμοσε παγίδες, ζον πρες, συνεχόμενες αλλαγές στα μαρκαρίσματα ακόμα και στους παίκτες που δεν είχαν τη μπάλα και γενικότερα έκανε μία εξαιρετική διαχείριση σε πρόσωπα και σχήματα, που, λογικά, λόγω των λίγων ημερών που βρίσκεται στην Ελλάδα και της φυσιολογικής άγνοιας που έχει για τις δύο ομάδες, δε μπορούσε να ακολουθήσει ο συμπατριώτης του. Στην επίθεση, ο 59χρονος τεχνικός παρουσίασε μία ομάδα εξαιρετικές αποστάσεις και κυρίως με την αλλαγή του σχήματός που εφήρμοσε όταν ο Παναθηναϊκός μείωσε 16-14 για να ελέγξει τα ριμπάουντ και να παίξει καλύτερη άμυνα, έβαλε το... τρένο τις νίκης στις σωστές ράγες.

Η βραδιά ασφαλώς έχει και τη σφραγίδα του υπερηχητικού, Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος έκανε την μεγαλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, λίγες μόλις ημέρες πριν την αμέσως προηγούμενη στη Βαρκελώνη. Ο Σέρβος σέντερ έχει… τρυπήσει για τα καλά πλέον το ταβάνι του, η ποιότητά του είναι πάνω από τα όρια της Ευρωλίγκας και όταν δεν αντιμετωπίζεται από διαιτητές που είτε είναι κακοί, είτε έχουν κάποιο… προηγούμενο μαζί του, δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί από οποιαδήποτε άμυνα. Ρεκόρ καριέρας στα ριμπάουντ με 18 και σε σύστημα αξιολόγησης (ranking) με 41 βαθμούς... Ο τρόπος που του φέρθηκε αμυντικά ο Παναθηναϊκός, χωρίς πολύ Παπαγιάννη και καθόλου Βουγιούκα, άπλωσε και άλλο… βούτυρο στο ψωμί του και ήταν η «ναυαρχίδα» αυτής της απόλυτα δίκαιης και εμφατικής νίκης.

Δίπλα του οι πολλοί καλοί Στρέλνιεκς, Πρίντεζης, αλλά και ο ακρογωνιαίος λίθος της πολύ καλής άμυνας που έπαιξαν οι πειραιώτες, Κώστας Παπανικολάου. Ο Ολυμπιακός κράτησε στους 65 πόντους (40 στα πρώτα 30 λεπτά) μία ομάδα που πετυχαίνει 80 στην Ευρωλίγκα, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο για 35 τουλάχιστον λεπτά στον αγώνα. Παράλληλα, έκανε 7 κλεψίματα και 5 τάπες, δείγμα της αμυντικής του διάθεσης και προσήλωσης. Στην αντίπερα όχθη, ο Παναθηναϊκός με τον Καλάθη απορυθμισμένο από την πολύ καλή άμυνα του Μάντζαρη, αλλά και γενικότερα της ομαδικής αντιμετώπισης των «ερυθρόλευκων», έμειναν στα 4 κλεψίματα, τη στιγμή που κάνουν 8 μέσο όρο στη διοργάνωση. Οι «πράσινοι» βρήκαν μόλις 2 πόντους από αιφνιδιασμό με τον Ολυμπιακό να έχει 9, την ώρα που αξιοποίησε με 23 πόντους τα 12 επιθετικά ριμπάουντ του και ο αντίπαλος είχε 6 λιγότερους με ίδια αριθμό επιθετικών «σκουπιδιών».

Οι παίκτες του Μπλατ, αυτή τη φορά δεν άφησαν κανένα μις ματς να τους πληγώσει κάνοντας σωστά τα φάουλ τους, εκμεταλλεύτηκαν σωστά την ποσοτική τους υπεροχή στα γκαρντ (ελλείψει Λάνγκφορντ) και κέρδισαν κατά κράτος τις μάχες σε όλες τις θέσεις. Παπανικολάου και Τουπάν, πέτυχαν 17 πόντους, έναντι μόλις 10 τριών αντιπάλων τους στο «3» (Λοτζέσκι, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο). Είχαν παράλληλα πολύ καλύτερα ποσοστά στο τρίποντο (40-16,5%) την ώρα που υπόθεση νίκη ήταν ανοικτή, ενώ Μιλουτίνοφ και Πρίντεζης έκαναν ό,τι ήθελαν τους Λάσμε, Γκιστ, Παπαγιάννη, έχοντας τελική συγκομιδή 30 πόντων και 23 ριμπάουντ οι δύο τους, έναντι 12 πόντων και 6 ριμπάουντ τριών αντιπάλων τους.

Όλος αυτός ο συνδυασμός πραγμάτων, οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μία πολύ όμορφη παράσταση, την ώρα που το ρεκόρ του 10-6 του επιτρέπει πλέον να κοιτά κατάματα τις θέσεις «4»-«5» και να προσδοκά σταθεροποίηση αυτής της απόδοσης. Του το επιτρέπει να το προσδοκά το γεγονός ότι θα ενισχυθεί με ένα γκαρντ και δεδομένα θα πάρει κάτι στο μέλλον από Τίμα και Αγραβάνη. Η πρώτη φετινή νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό, δίνει ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια (σε περίπτωση που γινόταν το 3-0 η γκρίνια και οι κραδασμοί θα ήταν επικίνδυνοι αυτή τη φορά), που είναι εξίσου δύσκολη. Τα χαμόγελα σήμερα δικαίως κατοικοεδρεύουν στα «ερυθρόλευκα» πρόσωπα, όμως χρειάζεται το ίδιο γεμάτο γήπεδο και εμφάνιση στο προσεχές ματς με τη Μπασκόνια την Τρίτη.

Η δουλειά δε γίνεται-τελειώνει ποτέ στην 16η αγωνιστική ενός μαραθωνίου. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να διορθωθούν και από τη στιγμή που ολοφάνερα υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο, θα είναι κρίμα οι προοπτικές να μη γίνουν πράξη. Ιδιαίτερα από μία ομάδα που από το DNA της και μόνο, ποτέ δεν πετάει… λευκή πετσέτα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x