Νίκος Ζέρβας

Έγινε… γίγαντας, φεύγει σαν φίλος

Ο Νίκος Ζέρβας, γράφει για την… τελειωμένη εδώ και καιρό υπόθεση αποχώρησης του Νικολα Μιλουτίνοφ από τον Ολυμπιακό, κάνει αναδρομή στο παρελθόν και αναλύει την πενταετή σχέση των δύο πλευρών.

Η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ο τραυματισμός του Νίκολα Μιλουτίνοφ, ένα μήνα πριν το κακό «επισκεφτεί» και την Ευρώπη, έβαλαν, εκτός απροόπτου συνέχισης της Ευρωλίγκας το καλοκαίρι, πρόωρο τέλος στην σχέση του Ολυμπιακού με τον Σέρβο σέντερ.

Μία σχέση, που είχε ουσιαστικά αρχίσει να μετρά αντίστροφα από το προηγούμενο καλοκαίρι και που το φινάλε της έχει πολλές προεκτάσεις και διαφορετικές αναγνώσεις, απ’ όποιο πρίσμα και αν το εξετάσει κανείς.

Πάμε όμως ένα μικρό ταξίδι πίσω στο χρόνο και να καταλήξουμε σε αυτές, με την βοήθεια των γεγονότων.

Όταν το καλοκαίρι του 2015, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επέλεγε ως τρίτο ψηλό του ρόστερ τον 20χρονο τότε, Νίκολα Μιλουτίνοφ, ελάχιστοι προδίκαζαν την εξέλιξη της καριέρας του. Έχοντας δύο σεζόν και 29 αγώνες Ευρωλίγκας με την Παρτιζάν, οι «ερυθρόλευκοι» τον είχαν… σταμπάρει αρκετό καιρό (σ.σ. η είδηση για το ενδιαφέρον τους, κυκλοφόρησε στην Σερβία την ημέρα που πετούσαν για το final four της Μαδρίτης) και τον έφεραν τελικά στην Ελλάδα στις 28 Ιουλίου.

Πέντε χρόνια αργότερα, θα αποχωρήσει, με προορισμό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με ένα συμβόλαιο που αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ευρώ για 3 χρόνια, όντας στους τρεις κορυφαίους σέντερ στην Ευρώπη. Κάτι που κανείς δεν περίμενε, ιδιαίτερα μετά την πρώτη του σεζόν, που επέφερε το καλοκαίρι του 2016 μεγάλη αμφισβήτηση. Μέχρι και σκέψεις να μείνει ο, προερχόμενος από πολύ καλή σεζόν τότε ως δανεικός στον Αρκαδικό, Βασίλης Καββαδάς.

Ο Ολυμπιακός όμως, τον στήριξε και απόλαυσε τους «καρπούς» της εμπιστοσύνης του, για τέσσερις συναπτές χρονιές. Μετά τους 3,7 πόντους και 2,6 ριμπάουντ μέσο όρο το 2015/16, έπειτα από αρκετές εργατοώρες με τους προπονητές του και με τον γυμναστή της ομάδας, Ανδρέα Γκατζούλη για να βελτιωθεί αγωνιστικά και σωματικά, αντίστοιχα, ο «Μίλου» ανεβάζει άρδην τους μέσους όρους του και τον χρόνο συμμετοχής, παίζοντας εξαιρετικά ακόμα και στον χαμένο τελικό της Ευρωλίγκας με την Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Μπορεί να μην αποτυπώνεται πλήρως στα νούμερα, όμως η άνοδος είναι εμφανής και οι προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη, ευδιάκριτη.

Σε αυτό, συμβάλει και ο πολύ καλός χαρακτήρας του, η υπακοή στους προπονητές και η ανταπόκριση στην συμπαράσταση που δείχνει στο πρότζεκτ του η ομάδα. Το καλοκαίρι του 2017, η αγωνία για το αν οι Σπερς, που έχουν τα δικαιώματά του στο ΝΒΑ, κάνουν χρήση της οψιόν απόκτησής του, κρατάει μέχρι την τελευταία ημέρα. Οι ίδιοι άνθρωποι που φωνασκούσαν για αποχώρησή του ένα χρόνο πριν, ρωτούν καθημερινά με αγωνία αν θα μείνει, σε μία επιβεβαίωση του πόσο γρήγορα και ανώριμα βγάζουμε συμπεράσματα για αθλητές, προπονητές κλπ στην Ελλάδα.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς, αποφασίζει να τον αφήσει στην Ευρώπη, με πολύ πιο «στενή» στο εξής παρακολούθηση -σχεδόν καθημερινή-, από τους ανθρώπους των «σπιρουνιών». Η «απάντηση» των αδελφών Αγγελόπουλων, είναι να τον υπογράψουν για τρία ακόμα χρόνια, με αυξημένες αποδοχές.

Η ρήτρα αποδέσμευσης για το ΝΒΑ, ξεπερνά πλέον το ένα εκατομμύριο δολάρια, αριθμός που δικαιολογείται άμεσα από την ακόμα καλύτερη παρουσία του το 2017/18. Σημειώνει 8,8 πόντους και 5,7 ριμπάουντ, παρόλα αυτά, η αγωνία για το τι θα πράξουν οι Σπερς είναι, παραδόξως, λιγότερη στο τέλος της σεζόν.

Η επόμενη χρονιά, είναι αυτή της εκτόξευσης, καθώς ο Μιλουτίνοφ είχε γίνει πλέον με το «σπαθί» του βασικός «κρίκος» της αλυσίδας. Πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν, της ως τώρα καριέρας του, και πλέον όλη η Ευρώπη μιλάει για αυτόν. Πώς να γίνει διαφορετικά, όταν σημειώνει 11,6 πόντους με 66,1% στα δίποντα, 7,9 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ μέσο όρο με έξι νταμπλ-νταμπλ στην Ευρωλίγκα;

Η «πόρτα» του ΝΒΑ παραμένει κλειστή, όμως η Μπαρτσελόνα αρχικά και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη συνέχεια, προτείνουν στον Ολυμπιακό για να τον αποκτήσουν εξωπραγματικά χρήματα για τα δεδομένα του μπάσκετ. Οι «ερυθρόλευκοι», σε μία, αμφιλεγόμενη για την ορθότητά της, κίνηση, δεν τα δέχονται και ο παίκτης μένει για τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του.

Γνωρίζοντας πως δύσκολα θα συνεχίσει με βάση τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα και μετά το τέλος του στην ομάδα, τα δίνει όλα, παίζει όσο το δυνατόν καλύτερα μπορεί και έτσι η τιμή του διατηρείται στα επίπεδα των 2,5 εκατομμυρίων ετησίως. Ο Ολυμπιακός δεν τον παραχώρησε λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που είχε διαμορφωθεί στην ομάδα και υπό τον φόβο να κατηγορηθεί για «ξεπούλημα», όμως φρονώ πως έκανε λάθος, διότι, εκτός των άλλων, θα είχε εξασφαλίσει μία πιο εύρυθμη λειτουργία και στελέχωση στο περυσινό του ρόστερ. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι απέδειξαν πάντως έμπρακτα πως τα τσιτάτα περί "λευκής πετσέτας" και ανάγκης τους για χρήματα ήταν φύκια για μεταξωτές κορδέλες προπαγάνδας.

Παρά τις επαφές που έγιναν, αλλά και τη μείωση της φορολογίας από τη νέα σεζόν στο 22%, οι «ερυθρόλευκοι» δε μπορούν να φτάσουν σε αυτά τα χρήματα που προσφέρει η «αρκούδα» του Δημήτρη Ιτούδη. Εδώ μπαίνει μια σημαντική παράμετρος που δείχνει και κάτι ακόμα: Ο κόουτς Μπαρτζώκας, αν και εκτιμά τον παίκτη, προτιμά τους αθλητικούς σέντερ και ξέρει πως θα ήταν πέραν της λογικής, να διαθέσει το μεγαλύτερο συμβόλαιό του σε έναν σέντερ, από τη στιγμή που οι ανάγκες στην περιφέρεια είναι πολύ μεγαλύτερες.

Στην ουσία, αν π.χ. ο Ολυμπιακός πόνταρε και στην δεδομένη αγάπη του παίκτη για την ομάδα, την χώρα και τους συμπαίκτες του και του πρόσφερε ένα ποσό κοντά στα 2,2 εκατομμύρια, ίσως τον έπειθε να υπογράψει. Ουσιαστικά, φέτος που αμείβεται με σχεδόν 1,2 εκατομμύρια, με την εφορία το ποσό φτάνει συνολικά, στα επίπεδα που έφτανε αν ανανέωνε με το υπέρογκο ποσό που προαναφέραμε. Όμως ορθώς, προτεραιότητα είναι η απόκτηση γκαρντ μεγάλης κλάσης.

Οι πειραιώτες, θα αποχαιρετήσουν έναν πραγματικό φίλο και ένα δικό τους δημιούργημα, που αποτελεί ένα ακόμα παράσημο στο… πέτο της παραγωγικής τους διαδικασίας και εκτόξευσης της καριέρας δεκάδων παικτών. Θα ήταν ιδανικό, το φινάλε να γίνει εντός παρκέ, όμως το «αντίο», δεν αποκλείεται να είναι προσωρινό…

Υ.Γ.: Το πρωί της Τετάρτης (8/4) σταμάτησε να χτυπάει η καρδιά ενός υπέροχου ανθρώπου, ο οποίος παρέμεινε «έφηβος» (σωματικά και πνευματικά) μέχρι το τέλος. Παρότι υπήρξε… θορυβώδης στη ζωή του, εντούτοις, επέλεξε να «φύγει» διακριτικά και ήρεμα. Αλλά, φρόντισε (όπως συνέβαινε πάντα), να τους προστατεύσει όλους, με τον δικό του, μοναδικό τρόπο!!!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x