Νίκος Ζέρβας

Ένα διδακτικό βράδυ στο Μπάμπεργκ για τον Ολυμπιακό

Το καλό σερί του Ολυμπιακού σταμάτησε στο Μπάμπεργκ και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το καλό που μπορεί να κάνει αυτή η ήττα, αν «διαβαστεί» σωστά και άμεσα από τους «ερυθρόλευκους».

Η τρίτη ήττα σε ισάριθμα παιχνίδια του Ολυμπιακού από τη Μπάμπεργκ στη Γερμανία, είναι από τις περιπτώσεις που αγωνιστικά δεν έχεις να επισημάνεις και πολλά. Ακόμα και ο πιο περιστασιακός παρατηρητής του μπάσκετ, καταλάβαινε από το πρώτο λεπτό το πόσο περισσότερο το ήθελε ή πιο σωστά, πόσο μπορούσε να δείξει στο παρκέ ότι το θέλει η μία ομάδα σε σχέση με την άλλη.

Ήταν ένα παιχνίδι που κρίθηκε νωρίς, αφού οι πρωταθλητές Ελλάδας με εξαίρεση το τρίτο δεκάλεπτο που έβγαλαν εγωισμό, ηττήθηκαν κατά κράτος σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι και σε όλους τους στατιστικούς τομείς.

Γράφει από τη Βαμβέργη, ο Νίκος Ζέρβας

Αδυνατώ να θυμηθώ παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» που να είναι χειρότεροι σε δίποντα, τρίποντα, βολές, ριμπάουντ, ασίστ, λάθη, κλεψίματα και να… ισοφαρίζουν μόνο στα κοψίματα. Ήταν η χειρότερη φετινή εμφάνιση αλλά, όλοι δικαιούνται να έχουν και τέτοιες. Το κακό που ερχόταν, φάνηκε με το… καλησπέρα και η μοίρα του αγώνα δεν απειλήθηκε ποτέ με αλλαγή, καθώς εκτός της θέλησης και του πάθους που έλλειπε, ο Ολυμπιακός ήταν εμφανώς, και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, κουρασμένος και «χτυπημένος» από τις σημαντικές απουσίες του. Για ένα ή δύο παιχνίδια σε αυτό το επίπεδο μπορείς να την… σκαπουλάρεις χωρίς Πρίντεζη και Χάκετ, αλλά σε βάθος χρόνου δύσκολα θα αντεπεξέλθεις.

Έτσι όπως είναι η διοργάνωση δεν υπάρχει η πολυτέλεια να σταθεί περισσότερο στο αρνητικό αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός, αλλά τα αίτιά του, οφείλει να τα διορθώσει έγκαιρα, διότι η συνέχεια είναι ακόμα πιο δύσκολη. Αν δε το κάνει, θα βλάψει από μόνος του τον εαυτό του και δε θα μιλάμε απλά για μία χαμένη ευκαιρία το βράδυ της 22ης Δεκεμβρίου να μείνει μόνος δεύτερος και να πάρει αβάντζο έναντι των αντιπάλων του, αλλά για δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων. Αυτές, θα έρθουν αν δεν αποκτηθεί άμεσα ένας πλέι μέικερ από το… πάνω ράφι, με ικανότητα στην οργάνωση, στην άμυνα, αλλά κυρίως στη δημιουργία. Ακόμα και στις μεγάλες νίκες, επισημαίναμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημά του σε αυτό το κομμάτι και τώρα χωρίς τον Ιταλό διογκώθηκε.

Σε βραδιές που ο αντίπαλος προπονητής θα πετύχει διάνα στον περιορισμό της δημιουργίας του Σπανούλη, ο Ολυμπιακός δύσκολα θα ξεπερνάει τους 70 πόντους. Αν αυτό συνδυάζεται με την κακή περιφερειακή –και όχι μόνο- άμυνα που είδαμε στη Βαμβέργη, το 9-5 μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί π.χ. σε 10-9 και η προσπάθεια να αρχίσει ουσιαστικά από την αρχή. Λογικά, από σήμερα θα αρχίσουν να γίνονται περισσότερο γνωστές οι προθέσεις για τον παίκτη που ψάχνει ο Σφαιρόπουλος, αλλά εκτός του ότι δε θα πρέπει να γίνει απλά ένα συμπλήρωμα και θα χρειαστεί μία ακόμα οικονομική «θυσία», όσο πιο γρήγορα μπει στις προπονήσεις το νέο μέλος, τόσο το καλύτερο για την προσαρμογή του.

Στο προσεχές παιχνίδι με τη Φενερμπαχτσέ, στρογγυλοκάθισε μετά την ήττα στη Γερμανία ένα ακόμα μεγαλύτερο ΠΡΕΠΕΙ, ώστε να κλείσει ο πρώτος γύρος με απόλυτα θετικό πρόσημο. Πριν μπει ο Δεκέμβριος, πέντε νίκες στα έξι παιχνίδια του, θα ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες, γι’ αυτό και το αρνητικό αποτέλεσμα στο Μπάμπεργκ είναι μικρότερης σημασίας από τα αγωνιστικά προβλήματα που ανέδειξε αυτό κάθε αυτό το παιχνίδι. Αν ο Πρίντεζης έχει νικήσει τον χρόνο και παίξει, οι πιθανότητες για να επανέλθουν τα χαμόγελα απέναντι στον Ζοτς είναι πολλές. Όμως θα φύγουν από τα χείλη ξανά, αν δεν γίνει εύστοχη επιλογή στην ενίσχυση της περιφέρειας.

Y.Γ.: Το χθεσινό παιχνίδι ήταν περίτρανη απόδειξη για το πόσο αδικείται η καλοδουλεμένη Μπάμπεργκ από το 5-9. Ο Τρινκιέρι έχει φτιάξει ένα πολύ όμορφο και «γεμάτο» ρόστερ (ενισχύθηκε κι’ άλλο με τον ΜακΝιλ) που παίζει σύγχρονο και έξυπνο μπάσκετ το οποίο απολαμβάνεις να βλέπεις.

Υ.Γ.1: Το αγαπημένο… σπορ της καταστροφολογίας άρχισε ξανά μετά από καιρό στη πρώτη... στραβή. Όλοι χάνουν από όλους σε οποιοδήποτε γήπεδο, χωρίς να μετράνε μπάτζετ και ονόματα. Αυτό είναι το πιο υγιές κομμάτι της νέας διοργάνωσης και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν κάποιοι, τόσο περισσότερο θα την απολαύσουν.

Υ.Γ.2: Ντάριους Μίλερ και Νικολό Μέλι. Απίστευτη βελτίωση και για τους δύο. Το καλοκαίρι είναι οι επόμενοι παίκτες του 1,5 εκατομμυρίου από Τουρκία ή Ρωσία. Αξιοσημείωτη και η πρόοδος του Στρέλνιεκς. Έκανε τρομερή ζημιά.

Υ.Γ.3: Αν μη τι άλλο δεν είναι… παράσημο να κάνεις τον καταβεβλημένο από γαστρεντερίτιδα Κοζέρ να μοιάζει… Πάρκερ.

Y.Γ.4: Θα ήταν αφύσικο ο Ολυμπιακός να είναι η μοναδική ομάδα με το απόλυτο και στις τρεις... διαβολοβδομάδες. Παίζουν και οι άλλοι...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x