Νίκος Ζέρβας

Ένα καλό, που, αναμενόμενα, δεν… τρίτωσε

Ο Νίκος Ζέρβας, εξηγεί γιατί η εμφάνιση και ήττα του Ολυμπιακού από την Αρμάνι Μιλάνο δεν εξέπληξε όσους γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές του, αλλά και της Ευρωλίγκας γενικότερα.

Μετά το για πολλούς απροσδόκητο 2/2 του Ολυμπιακού σε Μόσχα και Βιτόρια που συνοδεύτηκε από πολύ καλές για την εποχή εμφανίσεις, η «παγίδα» της back to back αγωνιστικής, είχε στηθεί πολύ καλά και μάλιστα εντός έδρας, φορώντας ιταλική ενδυμασία. Η Αρμάνι Μιλάνο του ενός, ιταλού, ήταν ο χειρότερος δυνατός αντίπαλος στη συγκεκριμένη συγκυρία και οι «ερυθρόλευκοι», παρότι δεδομένα είχαν δει και αναλύσει την… κακοτοπιά, δε μπόρεσαν να την αποφύγουν.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Οι πρωταθλητές Ιταλίας, όσα εκατομμύρια και αν ξοδέψουν και έχουν ξοδέψει πολλά, δεν αλλάζουν αγωνιστικό στυλ, συνεχίζουν να στηρίζονται στο ταλέντο τους, το παιχνίδι ένας εναντίον ενός και τα... τρελά τρίποντα, κάτι που όλα αυτά τα χρόνια δεν ταίριαζε ποτέ στον Ολυμπιακό. Και είναι πολύ δύσκολο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να καταφέρει να έχει καλύτερες αντιδράσεις και με ομάδες άναρχου στυλ και μπάσκετ που δεν διαβάζεται εύκολα στο σκάουτινγκ ή αν θέλετε δεν αντιμετωπίζεται όταν η ομάδα που το παίζει βρίσκεται σε καλή βραδιά. Βάλτε και τη δεδομένη κόπωση που είναι λογική για το πρώιμο της εποχής και θα καταλάβετε γιατί η Αρμάνι άλωσε για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε δέκα επισκέψεις το ΣΕΦ.

Όπως είχαμε επισημάνει, είναι λογικό να έρθουν και κακές βραδιές και η ήττα μπορεί να μη στοιχίσει στο τέλος το παραμικρό. Ο Ολυμπιακός έκανε δύο σημαντικά «διπλά» και απλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ως μάθημα το συναπάντημα με την Αρμάνι, διότι πρέπει μέσα σε έξι μέρες να βελτιωθεί υποδεχόμενος μία ομάδα που με ανάλογη… τρέλα και προβολή ταλέντου θα τον αντιμετωπίσει τη Μακάμπι. Ενδεχόμενο νέο στραβοπάτημα, θα σβήσει μονομιάς το εξαιρετικό ξεκίνημα και ενώ θα ακολουθούν τρία πολύ δύσκολα παιχνίδια με ΤΣΣΚΑ, Παναθηναϊκό εκτός και Φενερμπαχτσέ εντός.

Η βραδιά φάνηκε από νωρίς πως… «στραβώνει», όταν ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε λύσεις στην άμυνα απέναντι στους Μίτσοφ και Τζέιμς, ενώ όταν μπήκε στην εξίσωση στο δεύτερο μέρος και ο καταπληκτικός Νέντοβιτς, δύσκολα θα υπήρχε γυρισμός. Για να πάρεις ματς στους 90+ πόντους θα πρέπει και εσύ να είσαι εύστοχος και οι «ερυθρόλευκοι» εκτός του ότι είχαν 2/13 τρίποντα, έχασαν διψήφιο αριθμό λέι απ σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, γεγονός που επιφέρει απογοήτευση και εκνευρισμό. Το έλλειμμα ενέργειας φάνηκε σε μεγάλο βαθμό από το συγκεκριμένο γεγονός. Την ίδια ώρα, οι παίκτες του Μπλατ δεν αξιοποιούσαν τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ που έπαιρναν, δεν ξόδευαν σωστά τα φάουλ τους, έχασαν εννέα ολόκληρες βολές και έκαναν περισσότερα λάθη.

Το καθαρό μυαλό έλλειψε σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του ματς και για πρώτη φορά φέτος δεν υπήρξε πλουραλισμός στην επίθεση, αφού από τους 75 πόντους οι 52 μπήκαν από τέσσερις παίκτες (Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης, Βεζένκοφ και Μάντζαρης). Η αγωνιστική αφύπνιση του τελευταίου μετά από σχεδόν ένα χρόνο είναι ίσως το μοναδικό θετικό της βραδιάς. Με τόσο κακούς τους Σπανούλη, Τουπάν, Τίμα και Παπανικολάου, αναποφάσιστο και μάλλον αρνητικό τον Γουίλιαμς Γκος και ουσιαστικά εκτός αγώνα λόγω μη ταιριάσματος με τα αντίπαλα σέντερ ΛεΝτέι, ο Ολυμπιακός (παρότι είχε πολύ περισσότερες ασίστ) δε θα μπορούσε να ζητήσει κάτι περισσότερο, από τη στιγμή που ήταν και εκτός ο Στρέλνιεκς.

Το Μιλάνο, πήρε… θάρρος από το πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο έβαλε στο μενού του και καλές-έξυπνα στημένες άμυνες, που του απέφεραν 12 κλεψίματα. Αδυνατώ να θυμηθώ βραδιά που οι παίκτες του θυσιάζονται τόσο πολύ για κάθε μπάλα, δείγμα του ότι ο Πιανιτζιάνι είναι σε καλό δρόμο για να κάνει το ταλέντο που… ξεχειλίζει, σταθερά ανταγωνιστικό σύνολο. Ποντάρω πως δε θα τα καταφέρει, όμως σημασία έχει πως την ζημιά στον Ολυμπιακό την έκανε. Υποχρεώνοντάς τον μάλιστα στην τρίτη πιο βαριά εντός έδρας στην ιστορία του (μετά το -51 της Εφές το 2004 και το -28 της Μπαρτσελόνα πέρυσι), αλλά θυμίζοντας του κυρίως (περισσότερο στον κόσμο του) πως χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά για να φτάσει εκεί που θέλει.

Όπως δεν έγινε ομάδα για final four με τα «διπλά» σε Μόσχα και Βιτόρια, έτσι και απόψε δεν είναι για αποκλεισμό από την οκτάδα. Όποια και αν είναι η συνέχεια τους επόμενους έναν-δύο μήνες, οι κρίσεις θα πρέπει να είναι πιο φειδωλές και άπαντες να οπλιστούν με καντάρια διάθεσης για υπομονή και στήριξη.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x