Νίκος Ζέρβας

«Ερυθρόλευκη» Θέληση, «πράσινη» αυτοπεποίθηση

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό στα «σημεία» και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το πώς οι «ερυθρόλευκοι» πήραν αυτό που ήθελαν και γιατί οι «πράσινοι» έφυγαν, σχεδόν αλώβητοι απ’ το ΣΕΦ.

156 πόντοι, αγωνία μέχρι το τέλος και κόσμια- με εξαίρεση δύο-τρεις αηδιαστικές στιγμές βωμολοχίας- ατμόσφαιρα στις εξέδρες. Το πρώτο ντέρμπι πρωταθλήματος της νέας σεζόν ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αποζημίωσε σε μεγάλο βαθμό το φιλοθεάμον κοινό και έδωσε αρκετή «τροφή» για σκέψη και στους δύο αντιπάλους. Πέραν του ποιος νίκησε και ποιος έχασε, προσέφερε και στους δύο ένα δυνατό τεστ ενόψει των δύσκολων αγώνων που ακολουθούν στο Top 16 της Ευρωλίγκας. Εκεί όπου αμφότεροι πρέπει και θα παρουσιαστούν βελτιωμένοι, αφού θα αγωνιστούν πάνοπλοι, λόγω της επιστροφής πολύτιμων μονάδων από τραυματισμούς.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Η… μπίλια έκατσε δίκαια στο «κόκκινο», διότι εκτός του ότι οι γηπεδούχοι έδειξαν να το χρειάζονται περισσότερο, ευτύχησαν να πάρουν κάτι, απ’ όλους όσοι αγωνίστηκαν. Άλλοι πολύ (Σπανούλης, Ντάρντεν) και οι υπόλοιποι αρκετά ως λιγότερο, προσέφεραν για να φτάσει ο Ολυμπιακός στη τελική επικράτηση (έχει τη… σφραγίδα του προπονητή για τη δουλειά στις μικρές λεπτομέρειες του αγώνα), την ώρα που ο Παναθηναϊκός, είχε σε κακή βραδιά αρκετά από τα ατού του. Με τόσο κακούς τους Διαμαντίδη (εξαιρετική η αντιμετώπιση του τρόπου που δημιουργεί από τις άμυνες του Σφαιρόπουλου), Μπατίστα, Γκιστ και Παππά, το ότι οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με έξι πόντους και έμειναν στη διεκδίκηση του αγώνα μέχρι τέλους, «γλυκαίνει» αρκετά τη βραδιά και γεμίζει αυτοπεποίθηση, αφού υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, το αντίπαλον δέος, δε μπορεί να την βγάλει εύκολα… καθαρή.

Την ώρα που οι προαναφερθέντες δε μπόρεσαν να βοηθήσουν, οι «ερυθρόλευκοι», έπαιρναν δύο σημαντικά τρίποντα από τον Λαφαγέτ, περίσσιο πάθος από τον Αγραβάνη, καθοριστικές άμυνες από τον Πέτγουεϊ (το ματς τελειώνει ουσιαστικά σε αυτή πάνω στον Γκιστ στο 74-70), τέσσερις ασίστ σε δέκα λεπτά από τον Σλούκα, βοήθειες στο «ζωγραφιστό» από τους -γενικά μέτριους- Ντάνστον και Χάντερ, έξυπνες άμυνες από τον Μάντζαρη, σιγουριά στο μακρινό σουτ από τον Λοτζέσκι και… απειλητική για τον αντίπαλο αγωνιστική «αύρα», από το επτάλεπτο του επανακάμψαντα Πρίντεζη. Σύνολο έντεκα, έναντι μόλις τριών των φιλοξενούμενων. Ο εξαιρετικός για ένα ακόμα παιχνίδι κόντρα στην παλιά του ομάδα Μαυροκεφαλίδης, ο «καυτός» Σλότερ και ο μαχητικός Γιάνκοβιτς, δεν αρκούσαν για να φύγει ο Παναθηναϊκός με το «διπλό»-πρωτιά.

Σε ένα ντέρμπι που υπήρξε απόλυτη ισορροπία στα -λίγα για την πίεση αυτών των αγώνων- λάθη, σχεδόν ίδιες ασίστ και πάνω-κάτω ίδια ποσοστά ευστοχίας σε βολές, δίποντα και τρίποντα, εύλογα θα επικρατούσε ο ποιο «τσιτωμένος» και ο πιο συγκεντρωμένος στο προπονητικό πλάνο. Ο Ολυμπιακός κερδίζει τα πρώτα… μέτρα στην κούρσα όταν παίρνει νωρίς-νωρίς το δεύτερο φάουλ του Μπατίστα, ο οποίος δε μπαίνει ουσιαστικά ποτέ στον αγώνα. Η άμυνα με αλλαγές, ο Ντάρντεν αλλά και οι περιστροφές όσων ήταν μακριά από τη μπάλα εμπόδισαν τον Διαμαντίδη να δημιουργήσει και ο Παναθηναϊκός «μπλόκαρε». Αντεπεξήλθε λόγω των μεγάλων σουτ που πέτυχε στο πρώτο μέρος (περίπου 60% εντός παιδιάς), αλλά όπως προανέφερα, είχε έλλειμμα σε χέρια βοηθείας.

Το λογικό άγχος των γηπεδούχων «λύθηκε» στην αρχή με συνεχές σκοράρισμα μέσα στη ρακέτα, ενώ ήταν φανερό πως όποτε οι παίκτες του Σφαιρόπουλου έτρεχαν σωστά στον αιφνιδιασμό, δημιουργούσαν τρομερό πρόβλημα. Ο Παναθηναϊκός απώλεσε ουσιαστικά την ευκαιρία να γίνει «αφεντικό» του αγώνα, γιατί δεν έπαιξε αποτελεσματική άμυνα παρά μόνο στο τέταρτο δεκάλεπτο. Ο Ιβάνοβιτς άλλαξε την επιτυχημένη πεπατημένη των προκατόχων του πάνω στον Σπανούλη και ο Λαρισαίος γκαρντ έκανε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια κόντρα στην πρώην ομάδα του, αφού δεν είχε να αντιμετωπίσει τις… ανελέητες βοήθειες που έστελνε πάνω του ο Πεδουλάκης και αργότερα ο Αλβέρτης.

Αν μάλιστα δεν έπαιρνε -λανθασμένα- υπερβολική αυτοπεποίθηση από το μεγάλο τρίποντο που πέτυχε με ταμπλό για το 70-57 στο 34΄, φρονώ πως τα τελευταία λεπτά θα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Ο Ολυμπιακός έμεινε χωρίς καλάθι εντός παιδιάς από εκείνο το σημείο και έπειτα, αφού έχασε το «καθαρό» μυαλό και την υπομονή που επέδειξε στην επίθεση για δεκαπέντε λεπτά από την έναρξη της τρίτης περιόδου και έπειτα. Συνάμα, παρουσίασε και πάλι… αυτοκτονικές τάσεις κόντρα στον Παναθηναϊκό. Αυτή τη φορά δεν του στοίχισαν, αλλά είναι φανερό πως ακόμα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει για να φτάσει εκεί που θέλει και μπορεί.

Ο ηττημένος της βραδιάς, εξακολουθεί να κρατάει τη τύχη της πρώτης θέσης στα χέρια του (2ο γύρος στο ΟΑΚΑ), αλλά θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να έχει συχνότερα περισσότερους παίκτες με θετική συνεισφορά στα μεγάλα παιχνίδια. Όποτε το έκανε ως τώρα, το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό…

Υ.Γ. Ο Χριστοδούλου, απέδειξε για ένα ακόμα παιχνίδι γιατί είναι μαζί με τον Σχινά οι κορυφαίοι διαιτητές στην Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές έγιναν λάθη εκατέρωθεν, αλλά η διαιτησία δεν έκρινε το αποτέλεσμα.

Υ.Γ.1: Είναι μεγάλο ρίσκο για τον Παναθηναϊκό να συνεχίσει τη σεζόν με μοναδικό έτοιμο παίκτη στο «3» τον Γιάνκοβιτς και τον Ολυμπιακό χωρίς προσθήκη στη φροντ λάιν, παρότι είναι φανερό πως με την επιστροφή του Πρίντεζη, ο Αγραβάνης, μετατοπίζεται στο «5».

Καλή Χρονιά με υγεία σε όλους!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x