Νίκος Ζέρβας

Έτσι θα γίνει φαβορί ο Ολυμπιακός

Λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ της σειράς με την Εφές για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τα αγωνιστικά «κλειδιά» που θα δώσουν στην πράξη τον τίτλο του φαβορί στον Ολυμπιακό.

Μπήκαμε πλέον στις μεγάλες εβδομάδες της φετινής Ευρωλίγκας. Τα συναρπαστικά πλέι οφ, όπου το δικαίωμα στο λάθος εκμηδενίζεται και όπου θα ξεχωρίσουν οι τέσσερις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στο Final Four της Πόλης. Ο Ολυμπιακός, έχει μπροστά του την ευκαιρία να προκριθεί για έκτη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια στην μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, επίτευγμα που αν γίνει πράξη, είναι άξιο θαυμασμού. Θα επιβεβαιώσει την συνέχεια και τη συνέπεια του στο πολύ υψηλό επίπεδο και θα διεκδικήσει μία ακόμα υπέρβαση με το τέταρτο ευρωπαϊκό του.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα όμως, το έργο του απέναντι στην Εφές μόνο εύκολο δεν είναι. Ευτυχώς, στο εσωτερικό των πρωταθλητών δεν έχουν ενστερνιστεί την άποψη που επικρατεί, πως μπορεί μέχρι και… σκούπα να κάνουν απέναντι στην φορμαρισμένη ομάδα του Περάσοβιτς. Όπως ακατανόητο είναι το γεγονός πως μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία των εισιτηρίων δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί και για τις δύο ημέρες. Η αλήθεια είναι πως παρά την απουσία του Λοτζέσκι, το πλεονέκτημα της έδρας και η εμπειρία των περισσότερων παικτών του σε αυτού του είδους τα παιχνίδια, δίνουν προβάδισμα πρόκρισης στον Ολυμπιακό, αρκεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα μέσα στο παρκέ και να μην εμφανίσει την –ηθελημένα για λόγους εξοικονόμησης δυνάμεων- σβηστή εικόνα του, στις τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής περιόδου.

Η Εφές, καθοδηγείται από αθλητικότητα και το ένστικτο κάποιων παικτών της και το νούμερο ένα ζητούμενο για τον Ολυμπιακό στη σειρά, είναι να περιορίσει μέσω των αμυντικών του ριμπάουντ και την αποφυγή των εύκολων λαθών τις κατοχές της. Θα χρειαστεί ενέργεια και πάθος για κάθε μπάλα, ώστε να ισορροπήσει το πλεονέκτημα των πιο δυνατών παικτών της, ενώ η λογική λέει πως όσο πιο χαμηλά μείνει το τέμπο και το σκορ, τόσο πιο κοντά στις τρεις νίκες είναι οι «ερυθρόλευκοι». Πολλές φορές, οι θεωρίες και οι ασκήσεις επί χάρτου πάνε… περίπατο, όμως για να έχουν οι πρωταθλητές όσο το δυνατόν πιο ήσυχο το κεφάλι τους, θα πρέπει το σκορ να μην ξεπερνάει τους 75-80 πόντους. Ο ρυθμός να είναι περισσότερο στο πέντε εναντίον πέντε και όχι σε συνεχόμενες καταστάσεις transition, ώστε με «διάβασμα» του παιχνιδιού (υπερέχουν σε αυτό απέναντι στην πιο ασυνεπή Εφές) και στις δύο πλευρές του παρκέ, να είναι τα αφεντικά των αναμετρήσεων.

Η Εφές είναι ευάλωτη στην πικ εν ρολ άμυνα, άρα οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου πρέπει να είναι αποτελεσματικοί στο να τελειώνουν τις συνεργασίες κοντού-ψηλού και παράλληλα στη δική τους άμυνα να περιορίσουν τις διεισδύσεις των αντιπάλων θωρακίζοντας τη ρακέτα, είτε κατά μέτωπο με το καλάθι, είτε με κινήσεις τρέιλερ από την βασική γραμμή, παιχνίδι στο οποίο αρέσκεται πολύ η τουρκική ομάδα. Ο Ολυμπιακός, θα πρέπει επίσης να ανταποκριθεί στα χαμηλά σχήματα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, λόγω της… μοναξιάς του Ντάνστον στο «5» και τα μις-ματς που θα επιδιώξει στην επίθεσή του.

Οι εγκέφαλοι του παιχνιδιού της Ερτέλ-Γκρέιντζερ, αλλά και ο πολύ εύστοχος Πολ, θα πρέπει να βγουν εκτός ρυθμού με καλή περιφερειακή άμυνα (εκτός από τον Μάντζαρη που είναι το κλειδί σε αυτό, ρόλο θα παίξει και ο Παπανικολάου). Ο ρυθμός των υπόλοιπων εξαιρετικών παικτών της, Μπράουν, Χάνεϊκατ, Οσμάν , Ντάνστον και Τόμας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα παίξουν τα γκαρντ της, άρα όσο λιγότερη δημιουργία και σκορ επιτραπεί στους «κοντούς» της, τόσο θα αυξάνονται οι ελπίδες πρόκρισης.

Τα επί μέρους στατιστικά των δύο ομάδων δίνουν έξτρα αίγλη και ενδιαφέρον για την εξέλιξη της σειράς, καθώς μιλάμε για την τρίτη καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκας (84,3 πόντους μ.ό.) απέναντι στη δεύτερη καλύτερη άμυνα, την πρώτη ομάδα στα αμυντικά ριμπάουντ (Ολυμπιακός) απέναντι στην κορυφαία των επιθετικών (Εφές). Θέλετε και άλλα; Ο Ολυμπιακός έχει ρεκόρ 10-1 απέναντι σε αντιπάλους που κράτησε κάτω από τους 70 πόντους και 2-8 όταν έχει δεχθεί περισσότερους από 80. Την ίδια ώρα, η τουρκική ομάδα έχει 3-6 όταν βάζει κάτω από 80 και με 80+ έχει 8-1… Αμφιβάλει κανείς πως οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να προβάλουν την αμυντική τους προσήλωση και αποτελεσματικότητα για να επικρατήσουν;

Το επόμενο βήμα, θα είναι να βοηθήσουν οι Γκριν, Μάντζαρης, Γουότερς, Παπαπέτρου (βαρόμετρο για αυτή τη σειρά), Παπανικολάου και Αγραβάνης επιθετικά, με δεδομένο πως Σπανούλης και Πρίντεζης, θα αντιμετωπίσουν ανελέητα double team στην άμυνα της Εφές. Αν οι δύο ηγέτες, όταν δε μπορούν να εκτελέσουν, μοιράσουν σωστά τη μπάλα στους ελεύθερους συμπαίκτες τους και αυτοί τους δικαιώσουν, η αμυντική ισορροπία και οι αποστάσεις των παικτών του Περάσοβιτς θα πάει… περίπατο και η επίθεση θα ρολάρει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Σημαντικό ρόλο στην εξίσωση, ασφαλώς και θα παίξει το πόσο καλοί θα είναι οι Μπιρτς, Γιανγκ και Μιλουτίνοφ, με τον δεύτερο να έχει μία μεγάλη ευκαιρία να ανταποδώσει την τρομερή εμπιστοσύνη του προπονητή του και του κλαμπ όλη αυτή τη χρονιά.

Ταιριάζει απόλυτα στον Ντάντσον, ο οποίος εύκολα μπορεί να φθαρεί στην άμυνα αν το παιχνίδι είναι στοχευμένο πάνω του. Ο Μπιρτς με δεδομένο ότι ο Σπανούλης είναι και πάλι πολύ καλά θα τελειώσει αρκετές φάσεις πικ εν ρολ, ενώ και ο Μιλουτίνοφ που μπορεί πλέον να αντιμετωπίζει και πιο ευέλικτους αντιπάλους αν δεν τραβιέται πολύ έξω στις αλλαγές, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Στο δία ταύτα, το παιχνίδι αν δεν έχει κάποιες τρομερές εκπλήξεις και τρικ, είναι στα μέτρα και στις δυνατότητες του Ολυμπιακού και λόγω «βάθους» στο ρόστερ και λόγω εικόνων σε τέτοιο επίπεδο, αρκεί να είναι αυτός που πρέπει αγωνιστικά.

Σύμμαχός του στη σειρά είναι πως ακόμα και αν λαθέψει σε ένα από τα δύο πρώτα παιχνίδια στο ΣΕΦ, έχει δείξει φέτος τρομερή αποτελεσματικότητα εκτός έδρας και κάλλιστα θα μπορέσει να απαντήσει στην λάιτ έδρα της Εφές. Καλό θα είναι όμως να μη ρισκάρει. Να εμφανιστεί όπως πρέπει, δυνατός, με συγκέντρωση και δίψα… πρωτάρη, ώστε να κάνει το 2-0 και να πάει να τελειώσει στην Πόλη την επιστροφή του στην… Πόλη. Ο καθρέφτης είναι το γήπεδο και εκεί οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να μοχθήσουν για να πάρουν αυτό που αξίζουν με την προσπάθειά τους όλη τη χρονιά…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x