Νίκος Ζέρβας

Ευτυχώς, που δεν έπαθε και τίποτα o Ολυμπιακός

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την φιλότιμη, αλλά άστοχη προσπάθεια του φυσιολογικά… κλαταρισμένου σε ένα ακόμα φινάλε Ολυμπιακού από την Ολίμπια Μιλάνο και την μοναδική θετική είδηση της βραδιάς.

Επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, για τον Ολυμπιακό, ανεξάρτητα με την συγκομιδή του στην πρώτη διπλή αγωνιστική της νέας Ευρωλίγκας, βασικό ζητούμενο το βράδυ της Πέμπτης είναι το απουσιολόγιό του να γράφει μόνο ένα όνομα. Αυτό του Σακίλ ΜακΚίσικ, ο οποίος έχει ακόμα δυο-τρεις εβδομάδες μέχρι να επιστρέψει στις προπονήσεις. Όσο και αν το απαιτητικό του κοινό δύσκολα το καταλαβαίνει, με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την μηδαμινή του προετοιμασία, την κόπωση των διεθνών και τους πολλούς για ξεκίνημα σεζόν τραυματισμούς, απλά δεν μπορεί να αποδώσει και να είναι η ομάδα που μπορεί να είναι, όταν θα αγωνιστεί πλήρης.

Ο αγωνιστικός Γολγοθάς που συνεχίστηκε στο Μιλάνο, είχε και έναν ακόμα σημαντικό εχθρό. Την κάκιστη κατάσταση που βρέθηκαν αρκετοί από τους παίκτες του, αλλά και την δεύτερη συνεχόμενη απερισκεψία του Κάναν. Αυτή τη φορά, ο πολύτιμος ελλείψει Γουίλιαμς-Γκος και ΜακΚίσικ, Αμερικανός γκαρντ, πρόλαβε να αποβληθεί στα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου με δύο τεχνικές ποινές. Απαράδεκτο για την εμπειρία του. Πώς να βγουν τα… κουκιά μέχρι το τέλος μιας μπασκετικής… κλοτσοπατινάδας στην Λομβαρδία, με τους γηπεδούχους να ψάχνουν την πρώτη νίκη της σεζόν και να έχουν τρεις τουλάχιστον παίκτες που με την ποιότητά τους μπορούν να κρίνουν παιχνίδια; Αν δεις με ψύχραιμο μάτι την αναμέτρηση, το γεγονός πως ο Ολυμπιακός προηγούνταν 45-44 οκτώ λεπτά πριν το φινάλε, μοιάζει με μικρό θαύμα.

Ιδιαίτερα από την ώρα που ο κόουτς Μπαρτζώκας δεν πήρε σχεδόν τίποτα από παίκτες, όχι μόνο του δεύτερου rotation, αλλά και του πρώτου. Ο Πίτερς, επηρεασμένος ίσως από τα ασυνήθιστα πολλά λεπτά που έχει αγωνιστεί μέχρι ώρας, έχανε εύκολα λέι απ (σ.σ. χάθηκαν δεκατρία, ολογράφως δεκατρία τέτοια συνολικά), ο Σίκμα, λογικά, συνέχισε από εκεί που έμεινε πριν τον τραυματισμό του, ο Λαρεντζάκης δεν σκόραρε, ο Παπανικολάου είχε 0/4 τρίποντα εξουθενωμένος από το… κυνήγι του Μίροτιτς και ο Μπραζντέικις στην πρώτη βραδιά πρωτοβουλίας του, είχε 2/9 σουτ. Την ίδια ώρα ο Φαλ ψάχνει ακόμα τον χαμένο του ρυθμό, ενώ συνολικά παρατηρείται ελάχιστη κίνηση χωρίς την μπάλα, η οποία κυκλοφορεί γρήγορα και με σωστές αποστάσεις ελάχιστες φορές μέσα στο σαραντάλεπτο. Έμειναν μόνοι να παλεύουν οι Μιλουτίνοφ και Γουόκαπ, με τον Αμερικανό, να είναι κλαταρισμένος στο δεύτερο ημίχρονο. Ίσως η Ολύμπια (σ.σ. είχε και αυτή εκτός Λο και Μπάρον), να πρέπει να προβληματιστεί περισσότερο από την δυσκολία που νίκησε τέτοιου τύπου ματς.

Και αυτό διότι οι «ερυθρόλευκοι» της δημιούργησαν πολλά προβλήματα με την άμυνά τους όσο είχαν δυνάμεις. Στην επίθεση όμως, η κατάσταση ήταν απογοητευτικά άστοχοι. Με 41% στα δίποντα και 26% στα τρίποντα, δεν νικάς εκτός έδρας σε αυτό το επίπεδο, ενώ ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός σούταρε με μόλις 28%, καθώς είχε 7/25 σουτ! 6/17 δίποντα και 1/8 τρίποντα. Μελαγχολία… Την ίδια ώρα, ο Έτορε Μεσίνα, ευτύχισε να πάρει… προσωπικά την κατάσταση ένας παίκτης που… παλεύει να διώξει εδώ και μήνες. Ο Κέβιν Πάνγκος με τους 16 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο έκρινε το ματς, καθώς εκτός του ότι έχει τρομερή ποιότητα στο «ένας εναντίον ενός», οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν άλλα διαθέσιμα και κυρίως ξεκούραστα… κορμιά για να τον σταματήσουν.

Γενικότερα, το αμυντικό πλάνο και η αντιμετώπιση των ψηλών σχημάτων των Ιταλών λειτούργησε μια χαρά. Στους 65 πόντους έμεινε η Ολίμπια, χρειάζονταν 66 για να την νικήσεις, αλλά ήταν αδύνατο. Η κόπωση στο τέλος μεταφράστηκε και σε παιχνίδι «ανοικτού» γηπέδου για τους γηπεδούχους και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Ο Ολυμπιακός των μόλις 12 ασίστ για 15 λάθη, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί όσο θα έπρεπε και ένα από τα λίγα κομμάτια του παιχνιδιού που ήταν θετικός, αυτό του επιθετικού ριμπάουντ. Ανανέωσε 11 φορές τις κατοχές του και πήρε μόλις 8 πόντους. Οποιαδήποτε περαιτέρω ανάλυση περιττεύει…

Οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν αργά το βράδυ από το Μιλάνο, θα κάνουν κάτι σαν χαλάρωμα σήμερα και αύριο με τον κόσμο τους που χρειάζεται να γεμίσει το ΣΕΦ, αλλά και τον Γουίλιαμς-Γκος διαθέσιμο, θα υποδεχθούν την Παρτίζαν. Αν καταφέρνουν να νικήσουν έστω και με… μισό πόντο και η καταπόνηση των περισσότερων, δεν βγάλει και άλλο τραυματισμό, η διπλή αγωνιστική θα έχει κυλήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Για να δούμε τον κανονικό Ολυμπιακό, έχουμε καιρό ακόμα. Και αυτό όσοι έχουν μάθει και έχουν «δεθεί» με την ομάδα το αντιλαμβάνονται. Την Πέμπτη λοιπόν τα νεότερα…

Υ.Γ.: Ο μεγάλος παίκτης και άνθρωπος Κάιλ Χάινς, έμελλε να γίνει ρέκορντμαν συμμετοχών στην Ευρωλίγκα απέναντι στην ομάδα που τον ανέδειξε-εκτόξευσε στην διοργάνωση. Όμορφη συγκυρία αν μη τι άλλο. Του άξιζαν και με το παραπάνω όσα κατέκτησε και συνεχίζει να κατακτά…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x